Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Scrisoarea Papei Francisc adresată tinerilor pentru noua ediție a "Youcat"

Parola bucuriei

"Dragi tineri, iubirea este prima motivație a existenței Bisericii. Vorbesc, înainte de toate, despre iubirea de duioșie și de milostivire pe care Dumnezeu Tatăl o simte față de fiecare ființă umană și pe care Isus Fiul ne-a revelat-o cu viața sa, moartea sa și învierea sa". Începe cu aceste cuvinte Parola bucuriei. Scrisoarea Papei Francisc adresată tinerilor cu care pontiful introduce noua ediție a Youcat. Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri (Edizioni San Paolo, 304 pagini), în apariție miercuri, 24 ianuarie 2024.

"Noi deja adulți în credință - scrie Francisc - nu putem să nu vorbim despre Isus, nu putem să nu-l prezentăm și să nu ne angajăm să-l facem cunoscut celui care încă nu a avut posibilitatea aceasta sau a primit o veste numai inițială". Și acesta, reafirmă pontiful, este scopul lui Youcat, "bazat pe marele Catehism al Bisericii Catolice", dar "cu un stil și cu un ritm care sunt sigur că vă vor face să gustați experiența vieții creștine exact ca o extraordinară și fascinantă aventură de întâlnire și de cunoaștere a lui Isus".

În continuarea scrisorii, Papa Francisc citează premisa lui Benedict al XVI-lea la prima ediție a lucrării (2011) amintind ceea ce a scris pontiful german: "Această carte este captivantă pentru că ne vorbește de însuși destinul nostru și de aceea interesează de aproape pe fiecare dintre noi. Nu este adaptabilă; nu oferă soluții ușoare; prezintă în ea mesajul evangheliei ca «perla prețioasă»". De aceea, insistă Francisc, este bine să nu se piardă niciodată "conexiunea" cu Isus, întrebându-se mereu așa cum făcea Sfântul Albert Hurtado: "Ce ar face Cristos în locul meu?". Aceasta este parola, indică Papa: adevărata încărcare "pentru a aprinde inima noastră, a aprinde credința și scânteia din ochii noștri. Ochii strălucitori pentru că am descoperit că Isus este izvor de viață și de bucurie". Prin urmare, insistă Francisc, "a citi evanghelia, a ne ruga cu asiduitate și a studia cu entuziasm acest catehism ne ajută să «transferăm» în inima noastră și în mintea noastră ochii lui Isus, sentimentele lui Isus, atitudinile lui Isus", ajungând astfel la "inima experienței noastre de credință pentru a se lăsa luminată de el".

(După L'Osservatore Romano, 22 ianuarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat