Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul sr. Tereza Cancel, SFMA

Vineri, 19 ianuarie 2024, a trecut la Domnul sr. Tereza Cancel, din Congregația "Surorile Franciscane Misionare de Assisi".

Sr. Tereza s-a născut pe 15 iunie 1957 la Faraoani (Bacău). După căderea comunismului și-a manifestat deschis dorința de a se consacra lui Dumnezeu și de a intra în familia Surorilor Franciscane Misionare de Assisi confirmată și de părintele paroh de atunci, pr. Ștefan Văcaru, care scria în recomandarea sa: "Cunosc trăirea constantă a credinței, prin participarea frecventă la sfintele sacramente, precum și dorința ei sinceră de a se consfinți total lui Dumnezeu prin viața călugărească".

În ziua de 7 decembrie 1994, la București, intră în Noviciat în familia noastră călugărească, începând un drum intens de formare. După doi ani, pe 20 octombrie 1996, la Luizi-Călugăra (Bacău), împreună cu alte opt surori, face profesiunea călugărească temporară. Pe 5 mai 2001, la Hălăucești (Iași), se consacră cu totul lui Dumnezeu, după ce, așa cum ea însăși scrie în cererea ei de admitere la profesiune, "în tot acest timp m-am rugat și am căutat care este voința lui Dumnezeu pentru mine. Din experiența acestor ani pot spune că Dumnezeu m-a chemat la viața religioasă în fraternitate și minoritate".

După prima profesiune a slujit în comunitatea de la Valea Mare, apoi cu dăruire, a acceptat să slujească în bucătărie în două dintre comunitățile noastre din Italia: din 2001 la Pennabilli și apoi din 2005 la Ferrara.

Reîntoarsă în țară, sr. Tereza din 2013 până în 2017 a slujit în comunitatea "Sfinții Îngeri păzitori" din Huși, în mijlocul tinerilor seropozitivi, apoi a fost transferată la Hălăucești, unde a avut posibilitatea să se îngrijească și mai mult de sănătate.

Vineri, 19 ianuarie 2024, pe neașteptate, sora moarte a vizitat-o și a condus-o în patria Tatălui ceresc, încununând astfel dorința ei de a împlini voința lui Dumnezeu în toate până la sfârșit.

Caracterizată de o mare simplitate, veselie și disponibilitate, petrecea mult timp în rugăciune. De acolo a primit forța să slujească cu bucurie în bucătărie atâția ani, dar și să accepte cu seninătate și resemnare suferința. În ultima perioadă, când starea de sănătate îi permitea, ajuta cu mare drag acolo unde era nevoie. Ținea companie surorile în vârstă și bolnave cu care se ruga sau pe care, prin râsul ei contagios, le ajuta să mai uite de greutățile bătrâneții. A știut să se bucure de lucrurile simple ale vieții, fiind recunoscătoare și pentru cel mai mic gest de iubire primit. Avea mare încredere în Dumnezeu mai ales în momentele mai dificile. S-a străduit, așa cum ea însăși a lăsat scris, "să-i dea slavă lui Dumnezeu cu toată ființa și să-i ajute pe frații și surorile pe care Dumnezeu îi punea alături în fiecare zi".

S-a pregătit pentru o moarte bună o viață întreagă. Mărturie ne sunt cuvintele lăsate în Testamentul ei:

"Îmi exprim mulțumirea pentru marele DAR la care m-a chemat Domnul - viața consacrată - în familia Surorilor Franciscane Misionare de Assisi. Țin să vă spun că nu mi-a lipsit această rugăciune de pe buze: O, mică Tereza, nu mă uita în ceasul morții mele! Fii atunci lângă mine, mereu, mângâie-mă... iar cu rugăciunile tale dă-mi curaj! Mulțumesc.

Nu am bunuri personale. Doar sfânta sărăcie la care m-am angajat cu multă iubire...

Mulțumesc tuturor surorilor și preoților pentru tot ceea ce au putut să-mi ofere din punct de vedere spiritual și că m-au ajutat să cresc în iubirea lui Cristos. În același timp cer iertare...

Cu speranța de a lăsa o mărturie frumoasă și o amintire plăcută vă îmbrățișez în Cristos Domnul."

Dragă sr. Tereza, da, te asigurăm că ai lăsat în urma ta o mărturie frumoasă. Acum te rugăm noi pe tine să mijlocești pentru noi la Dumnezeu ca să ne trăim viața în așa fel încât oricând să fim pregătite pentru a ne întâlni cu Cristos, Mirele nostru, și să ne bucurăm împreună în ceruri.

Dumnezeu să te odihnească în pace!

Liturghia de înmormântare se va celebra luni, 22 ianuarie 2024, la ora 10.30, în capela Surorilor Franciscane Misionare de Assisi de la Valea Mare (Bacău), urmând ca să fie înmormântată în cimitirul din localitate.

Sr. Irina Giurgică, SFMA




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat