Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Către toate persoanele consacrate din Dieceza de Iași

PS Iosif Păuleț

Mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Persoanelor Consacrate
- 2 februarie 2024 -

Dragi persoane consacrate,

În fiecare an, pe 2 februarie, Biserica celebrează sărbătoarea Întâmpinării Domnului și dedică această zi în special vouă, celor care, sub acțiunea Duhului Sfânt, i-ați dăruit lui Dumnezeu toată ființa voastră, consacrându-vă lui prin sfaturile evangelice ale curăției, ascultării și sărăciei, urmând modelul lui Isus Cristos.

Cu acest prilej, doresc să mă unesc în comuniune de rugăciune cu voi pentru a-i aduce mulțumire Domnului pentru harul și binecuvântarea pe care o revarsă asupra voastră și, prin voi, asupra tuturor credincioșilor Bisericii noastre locale.

În lumina lecturilor biblice proclamate în sărbătoarea Întâmpinării Domnului, vă propun să ieșiți și voi cu mult curaj în întâmpinarea Domnului, care vine să viziteze poporul său cu pace, după exemplul dreptului Simeon și al profetesei Ana, care așteptau mântuirea lui Israel. Vigilenți și docili inspirațiilor Duhului Sfânt, Simeon și Ana, plini de speranță și credință, au știut să citească semnele timpurilor și să fie de față atunci "când părinții l-au adus pe copilul Isus ca să facă după obiceiurile Legii cu privire la el" (Lc 2,27).

Orice persoană consacrată, prin natura sa, este chemată să trăiască pentru Domnul și să aibă o privire pătrunzătoare pentru a citi și interpreta semnele timpurilor prezente, dând mărturie autentică despre valorile frumoase ale evangheliei în sânul poporului lui Dumnezeu care formează marea sa familie, care este Biserica.

Anul acesta, atenția noastră, a celor care formăm Dieceza de Iași, se concentrează mai ales asupra aprofundării tematicii Anului pastoral: Biserica, familia lui Dumnezeu. Împreună formăm Biserica și, deși fiecare avem daruri diferite, toți, uniți în Duhul Sfânt, putem trăi și mărturisi frumusețea evangheliei (cf. 1Cor 12,12-31).

În această privință, vă îndemn să recitiți, să meditați și să puneți în practică îndemnul pe care vi-l adresa Papa Francisc anul trecut cu prilejul Zilei mondiale a Vieții Consacrate: "Toți împreună suntem membre ale Bisericii, și Biserica este în misiune din prima zi, trimisă de Domnul cel înviat, și așa va fi până la sfârșit, prin puterea Duhului Sfânt. Și în sânul poporului lui Dumnezeu, trimis să ducă evanghelia la toți oamenii, voi, persoanele consacrate, aveți un rol deosebit, care derivă din darul particular pe care l-ați primit: un dar care dă mărturiei voastre un caracter și o valoare specială, prin faptul că voi înșivă v-ați dedicat cu totul lui Dumnezeu și Împărăției sale, în sărăcie, castitate și ascultare. Dacă în Biserică fiecare este o misiune, fiecare dintre voi este misiune printr-un har propriu consacrării voastre. Pe lângă acest dar fundamental, misiunea voastră se îmbogățește datorită carismelor institutelor și societăților voastre, carismele fondatorilor și fondatoarelor voastre. În minunata varietate a lor, aceste carisme toate au fost date pentru edificare Bisericii și a misiunii sale. Toate carismele sunt pentru misiune, și sunt datorită bogăției de neimaginat ce vine din varietatea lor; în felul acesta, Biserica poate să mărturisească și să predice evanghelia tuturor și în orice situație".

Prezența atâtor ordine, congregații și institute religioase pe teritoriul Diecezei noastre de Iași este dovada bunătății și a iubirii lui Dumnezeu pentru poporul credincios care viețuiește pe aceste meleaguri. Prin voi, dragi persoane consacrate, și prin munca voastră, iubirea lui Dumnezeu se vădește în mod concret la toți aceia pe care îi slujiți după specificul carismei proprii.

Dragi persoane consacrate,

Multe sunt așteptările oamenilor de la noi și de la Biserică, iar noi suntem chemați să continuăm lucrarea lui Isus pentru oameni. Implicarea tuturor pentru a aduce un pic de mângâiere celor întristați, un mic ajutor celor nevoiași, pentru a susține pe cei aflați în suferințe fizice sau spirituale, cere multă implicare și disponibilitate. Cu toate acestea, ca păstor al Bisericii locale, mă simt dator să vă reamintesc că Biserica așteaptă de la voi să fiți martori și profeți ai primatului absolut pe care Dumnezeu trebuie să-l aibă în viața voastră și a fiecărui om. Misiunea și slujirea voastră specifică în viața Bisericii noastre este aceea de a păstra vie în toți credincioșii noștri cunoașterea valorilor fundamentale ale evangheliei. Profeția vieții consacrate în timpurile acestea trebuie să se manifeste mai ales în slujirea vieții, în răspândirea adevărului și în deschiderea spre dialogul dintre oameni. De asemenea, sunteți chemați să fiți martori ai vieții fraterne și ai comuniunii. Viața fraternă este un semn puternic prin care se manifestă natura intimă a Bisericii. Diferitele opere pe care le realizați unite cu angajare apostolică să nu compromită valoarea vieții fraterne. Mărturia cea mai convingătoare a fraternității este comuniunea de viață, de rugăciune și de apostolat a comunităților persoanelor consacrate în Biserica locală.

Poporul lui Dumnezeu, care alcătuiește dieceza noastră, așteaptă să găsească în mărturia persoanelor consacrate și în comunitatea lor, "semne și locuri" de rugăciune, o adevărată "școală de comuniune".

Dragi persoane consacrate,

Întreaga Biserică locală vă mulțumește pentru prezența voastră care este un dar pentru noi toți și pentru comunitățile unde trăiți și slujiți! În mod special în această zi ne rugăm pentru fiecare dintre voi și îi cerem lui Dumnezeu să deschidă inima multor tineri și tinere pentru ca ei să aibă curajul de a răspunde invitației sale de a-l urma pe drumul special al vieții consacrate.

Fie ca Fecioara Maria, femeia consacrată și model de viață dăruită în totalitate lui Dumnezeu, să însoțească pe fiecare dintre voi pe calea perfecțiunii evanghelice și să vă obțină harul de a fi fideli promisiunilor pe care le-ați făcut Domnului prin consacrarea voastră.

Peste voi toți și peste cei aflați în grija voastră să reverse Dumnezeu har și binecuvântare spre slava numelui său și spre edificarea în credință a tuturor.

Împreună cu PS Petru Sescu și cu PS Petru Gherghel dorim tuturor persoanelor consacrate la mulți și binecuvântați ani în slujirea Domnului!

Iosif Păuleț,
episcop de Iași




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat