Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© www.weforum.org
Mesajul Sfântului Părinte Francisc adresat lui World Economic Forum 2024

Către președintele executiv al World Economic Forum

Întâlnirea Forumului Economic Mondial din acest an se desfășoară într-un climat foarte îngrijorător de instabilitate internațională. Forumul vostru, menit să conducă și să întărească voința politică și cooperarea reciprocă, oferă o ocazie importantă pentru angajarea multiparticipativă de a explora moduri inovatoare și eficace pentru a construi o lume mai bună. Este speranța mea ca dezbaterile voastre să țină cont de nevoia urgentă de a promova coeziunea socială, fraternitatea și reconcilierea între grupuri, comunități și state, cu scopul de a face față provocărilor pe care le avem înaintea noastră.

Din păcate, atunci când privim în jurul nostru, vedem o lume tot mai sfâșiată, unde milioane de persoane - bărbați, femei, tați, mame, copii -, ale căror fețe în mare parte nu le cunoaștem, continuă să sufere, nu în cele din urmă din cauza efectelor conflictelor prelungite și a războaielor prezente. Aceste suferințe sunt exacerbate de faptul că "războaiele moderne nu se mai desfășoară numai pe câmpuri de bătălie delimitate, nici nu se referă numai la soldați. Într-un context în care pare să nu mai fie respectat discernământul între obiective militare și civile, nu există conflict care să nu ajungă în vreun fel să lovească în mod nediscriminat populația civilă" (Discurs adresat membrilor Corpului Diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun, 8 ianuarie 2024).

Pacea la care tânjesc popoarele din lumea noastră nu poate fi altceva decât rodul dreptății (cf. Is 32,17). Prin urmare, cere ceva mai mult decât simpla punere deoparte a instrumentelor de război: cere să se înfrunte nedreptățile care sunt cauzele aflate la rădăcina conflictului. Între cele mai importante este foamea, care continuă să chinuiască întregi regiuni ale lumii, în timp ce altele sunt marcate de o risipă excesivă de mâncare. Exploatarea resurselor naturale continuă să îmbogățească puțini, lăsând întregi populații, care sunt beneficiarele naturale ale acestor resurse, într-o stare de lipsă și sărăcie. Nici nu putem ignora exploatarea răspândită de bărbați, femei și copii constrânși să lucreze pentru salarii mici și privați de perspective reale de progres personal și de creștere profesională. Cum este posibil ca în lumea actuală să mai existe persoane care mor de foame, exploatate, condamnate la analfabetism, lipsite de asistență sanitară de bază și lăsate fără un adăpost?

Procesul de globalizare, care a demonstrat de acum cu claritate interdependența națiunilor și a popoarelor din lume, are de aceea o dimensiune în mod fundamental morală, care trebuie să se facă simțită în dezbaterile economice, culturale, politice și religioase menite să modeleze viitorul comunității internaționale. Într-o lume tot mai amenințată de violență, de agresiune și de fragmentare, este esențial ca statele și firmele să se unească în promovarea modelelor de globalizare clarvăzătoare și sănătoase din punct de vedere etic, care prin însăși natura lor trebuie să comporte subordonarea căutării de putere și de câștig individual, fie el politic sau economic, față de binele comun al familiei noastre umane, dând prioritate săracilor, celor nevoiași și celor care se află în situații de vulnerabilitate mai mare.

La rândul său, lumea afacerilor și a finanțelor acum acționează în contexte și mai ample, unde statele naționale au o capacitate limitată de a controla schimbări rapide în relațiile economice și financiare internaționale. Situația cere ca firmele înseși să fie tot mai mult conduse nu pur și simplu de căutarea unui profit just, ci și de standarde etice ridicate, îndeosebi în ceea ce privește țările mai puțin dezvoltate, care n-ar trebui să fie la cheremul sistemelor financiare nedrepte sau de cămătărie. O abordare clarvăzătoare a acestor probleme se va dovedi decisivă pentru a ajunge la obiectivul unei dezvoltări integrale a omenirii în solidaritate. Dezvoltarea autentică trebuie să fie globală, împărtășită de toate națiunile și în fiecare parte a lumii, sau va regresa și în zone caracterizate până acum de un progres constant.

În același timp, este o nevoie evidentă de o acțiune politică internațională care, prin adoptarea de măsuri coordonate, să poată urmări în mod eficace obiectivele păcii globale și ale dezvoltării autentice. Îndeosebi, este important ca structurile interguvernamentale să poată desfășura cu eficacitate funcțiile lor de control și conducere în sectorul economic, deoarece obținerea binelui comun este un obiectiv dincolo de îndemâna fiecărui stat, fie și a celor care sunt dominante în termeni de putere, bogăție și forță politică. Și organizațiile internaționale sunt provocate să asigure obținerea acelei egalități care este baza dreptului tuturor de a participa la procesul de dezvoltare deplină, cu respectarea cuvenită a diferențelor legitime.

Prin urmare, am încredere că participanții la Forumul din acest an sunt conștienți de responsabilitatea morală a fiecăruia dintre noi în lupta împotriva sărăciei, în obținerea unei dezvoltări integrale pentru toți frații noștri și surorile noastre și în căutarea unei coexistențe pașnice între popoare. Aceasta este marea provocare pe care prezentul o pune în fața noastră. Și dacă, în urmărirea acestor obiective, "istoria dă semne ale unei întoarceri înapoi", este la fel de adevărat că "fiecare generație trebuie să-și însușească luptele și cuceririle generațiilor precedente și să le conducă la ținte și mai înalte. [...] Binele, ca și iubirea, dreptatea și solidaritatea nu se obțin o dată pentru totdeauna; trebuie cucerite în fiecare zi" (Exortația apostolică Laudate Deum, nr. 34).

Cu aceste sentimente, ofer bunele mele auspicii de rugăciune pentru deliberările Forumului și invoc cu plăcere asupra tuturor participanților un belșug de binecuvântări divine.

Din Vatican, 15 ianuarie 2024

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat