Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Prefața Papei Francisc la o carte a cardinalului Semeraro despre Montini

Papa Paul al VI-lea, învățător al misterului lui Cristos

Libreria Editrice Vaticana publică la 18 ianuarie 2024 cartea "Paul al VI-lea, învățător al misterului lui Cristos", care adună omiliile rostite de cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului Cauzelor Sfinților, la 6 august - din 2008 până în 2014 - la aniversarea morții Papei Montini. Volumul are o prefață a Papei Francisc, pe care o dăm în continuare, și o postfață de Monseniorul Leonardo Sapienza, regent al Prefecturii Casei Pontificale.

Sunt bucuros că Eminența Sa cardinalul Marcello Semeraro a decis să publice seria de omilii ținute în ziua Schimbării la Față a Domnului, care este și ziua aniversară a trecerii Sfântului Paul al VI-lea de pe "acest pământ dureros, dramatic și magnific", cum l-a numit în testamentul său, la casa Tatălui. Sunt bucuros și că a ales să facă asta în acest an 2023, când se împlinesc șaizeci de ani de la chemarea lui Giovanni Battista Montini la slujirea petrină.

Paul al VI-lea! Adesea mi s-a întâmplat să reflectez dacă acest papă nu trebuie considerat un "martir"! Odată, într-o întâlnire privată în apropierea ritului de beatificare a Papei Montini, am spus asta și episcopului Marcello. L-am întrebat, între serios și glumă, dacă în rit trebuia să îmbrac veșmintele roșii, sau albe. El nu m-a înțeles și mi-a spus că roșul era culoarea prescrisă pentru riturile de înmormântare a papilor... I-am explicat ce anume înțelegeam și el a rămas gânditor împreună cu mine.

Efectiv, la 15 decembrie 1969, cu ocazia schimbului clasic de schimburi de urări de Crăciun cu Colegiul Cardinalilor și Curia Romană, Paul al VI-lea a făcut aluzie la faptul că Conciliul al II-lea din Vatican a "produs o stare de atenție și, sub anumite aspecte, de tensiune spirituală", între care și criza multor preoți. În acel context a spus: "Aceasta este coroana noastră de spini".

Îndemnul de a iubi Biserica a fost printre cele mai frecvente și repetate în magisteriul lui Paul al VI-lea. El o considera ca oglinda în care să-l vedem pe Cristos, spațiul în care să-l întâlnim pe Cristos și acesta era, pentru el, acel unum necessarium. Toți ne amintim de rugăciunea sa către Cristos, unicul necesar! Și această iubire unică și absolută față de Cristos cardinalul Semeraro a intenționat s-o sublinieze cu omiliile sale, contextualizate în misterul Schimbării la Față.

Sfântul Paul al VI-lea a fost contemplatorul, predicatorul, martorul lui Cristos transfigurat. S-ar spune că în acea scenă evanghelică el a voit să intre ca însoțitor al celor trei apostoli aleși dinainte de Isus. Mai mult: dorința sa intimă și secretă a fost mereu aceea de a fi "cum ipso in monte" și asta a făcut din viața sa una transfigurată ea însăși.

Sunt bucuros că aceste reflecții sunt publicate, pentru că figura Sfântului Paul al VI-lea a fost mereu atractivă și pentru mine. Deja am spus în altă circumstanță despre modul în care unele discursuri ale acestui papă - ca acelea la Manila, la Nazaret... - mi-au dăruit forță spirituală și au făcut atâta bine în viață. Este cunoscut că prima exortație apostolică Evangelii gaudium am intenționat să fie cam ca fața cealaltă a medaliei exortației Evangelii nuntiandi, document pastoral pe care-l iubesc mult. Pe de altă parte, toți m-au auzit repetând adesea expresia care de acolo mi-a coborât în inimă: dulcea și mângâietoarea bucurie de a evangheliza. O repetam când eram episcop de Buenos Aires și o repet astăzi.

Titlul ales pentru această culegere reia o frază a lui Marie-Joseph Le Guillou, un mare teolog dominican pe care și eu îl apreciez mult. El a scris-o într-un volum dedicat măreției profetice, spirituale și doctrinale, pastorale și misionare a Conciliului al II-lea din Vatican. Așadar, și din asta doresc să mă inspir înainte de a încheia aceste rânduri de prezentare. De fapt, în apropierea evenimentului jubiliar al anului 2025 am cerut tuturor să se pregătească pentru acesta reluând în mâini textele fundamentale ale Conciliului Ecumenic al II-lea din Vatican.

Or, în acea carte a sa părintele Le Guillou descrie Conciliul al II-lea din Vatican ca act de contemplare a Feței lui Cristos. Și în această lumină magisteriul Conciliului al II-lea din Vatican trebuie recitit, studiat, aprofundat, pus în practică. Unui iezuit care, în cursul întâlnirii făcute la Vilnius, în Lituania, m-a întrebat cum putea să mă ajute, i-am răspuns: "Istoricii spun că pentru ca un conciliu să fie aplicat este nevoie de 100 de ani. Suntem la jumătatea drumului. Așadar, dacă vrei să mă ajuți, acționează în așa fel încât să duci înainte conciliul în Biserică".

Contemplarea feței lui Cristos! În Evangelii gaudium am scris că fiecare predicator "este un contemplativ al cuvântului, precum și un contemplativ al poporului". Aș vrea să spun că așa este și Biserica-sinodală. Contemplativă a cuvântului, precum și contemplativă a sfântului popor credincios al lui Dumnezeu. Urez din inimă ca la aceasta să încurajeze și reflecțiile scrise în aceste pagini.

(După L'Osservatore Romano, 17 ianuarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat