Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Despre mesajul Papei Francisc pentru Ziua Mondială a Păcii

Inteligența artificială are nevoie de "lectură"

de cardinalul Michael Czerny

Publicăm într-o traducere această reflecție a cardinalului prefect al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale apărută vinerea trecută, 12 ianuarie 2024, în revista canadiană "Globe and Mail" din Toronto.

Uneori analfabetismul pare să fie opțiunea cea mai bună. Nu mă refer la adevăratul analfabetism, care reprezintă o povară teribilă, ci la înclinația noastră de a evita să "citim" realitatea socială și culturală care ne înconjoară.

Mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Păcii 2024, Inteligența artificială și pacea, identifică provocările pe care noile tehnologii le pun construirii unei lumi mai drepte și fraterne. Nu este o lectură ușoară și nici n-ar trebui să fie.

Papa Francisc întrevede în inteligența artificială un "semn al timpurilor", o trăsătură distinctivă a prezentului, care continuă să evolueze și face să se preguste transformări și mai mari în viitor. Expresia "semn al timpurilor" indică o nouă realitate umană, care apare din ceea ce se întâmplă în jurul nostru, mai mult sau mai puțin promițător, mai mult sau mai puțin amenințător, de interpretat în lumina credinței noastre (independent în ceea ce credem). Pot deriva judecăți diferite: unele pozitive, altele negative și altele, ca în acest caz, mixte.

Ca semn al timpurilor, inteligența artificială, nu mai puțin decât celelalte exprimări ale geniului uman, are nevoie de o analiză atentă pentru a ne asigura că este cu adevărat în slujba binelui comun, care protejează demnitatea inalienabilă a persoanei umane și promovează drepturile sale fundamentale. Acestea sunt lentilele de care avem nevoie pentru a putea "citi" realitatea în care trăim, pe care o determinăm și care ne determină.

Formele de inteligență artificială existente actualmente exercită deja o influență enormă și vor continua s-o facă tot mai mult. Nu putem prevedea, și cu atât mai greu putem să ne imaginăm, noile aplicații și impactul pe care îl vor avea asupra vieții noastre personale și sociale, asupra politicii și a economiei, asupra culturii și a ambientului. Din moment ce nu știm unde va conduce IA familia umană, toți trebuie să fie mai bine informați, pentru a putea să-și exprime propria părere și să-și asume propriile responsabilități. În sinteză, analfabetismul nu este o opțiune.

Papa Francisc nu este un înapoiat. Ia act în mod pozitiv de contribuția dată omenirii de progresul științific și tehnologic. Aceste cuceriri s-au dovedit prețioase în slujirea persoanelor, a demnității lor și a drepturilor lor.

În același timp, nu trebuie să comparăm progresul tehnico-științific cu un instrument neutru. Ca și pentru ciocan, un instrument contribuie la bine sau la rău nu în funcție de intențiile celui care-l produce, ci ale celui care-l folosește. În schimb, tehnologiile digitale bazate pe inteligența artificială încorporează valorile individuale și sociale ale dezvoltatorilor lor; și, făcând astfel, reflectă și plăsmuiesc valorile utilizatorilor lor.

Papa Francisc denunță "paradigma tehnocratică", o folosire nesăbuită a tehnologiei guvernată exclusiv de dorința de profit și de interese de parte. Dacă unica regulă care guvernează IA este această paradigmă, asta va ajunge să provoace daune colaterale nemaiauzite: inegalități, nedreptăți, tensiuni și tulburări.

Așadar, după cum afirmă papa în mesajul său, inteligența artificială pune provocări "tehnice, dar și antropologice, educative, sociale și politice".

De ceea ce ar trebui să ne temem mai mult decât de orice sunt îndeosebi inteligențele artificiale pentru scopuri de război. De fapt, în afară de a fi tot mai sofisticate și distructive, aceste inteligențe înlătură responsabilitatea umană din scenariul războinic. În definitiv, ar putea să fie un algoritm, și nu o persoană, cel care apasă pe trăgaci sau care lansează o bombă.

În afară de asta, inteligența artificială poate reprezenta o amenințare pentru dreptatea socială. În lumea muncii, de exemplu, "mașinile cunoașterii" și robotica elimină un număr tot mai mare de locuri de muncă, provocând o creștere puternică a sărăciei și a numărului de evacuați.

În domeniul informației, există apoi noi moduri pentru a deforma în mod deliberat cuvintele în afară de imagini, pentru a dezinforma și a instrumentaliza. Acestea sunt abordări care pun în pericol serios ordinea civilă și conducerea democratică.

Educația, subliniază Papa Francisc, este fundamentală. Trebuie să ne asigurăm că aceia care proiectează algoritmi și tehnologii digitale să fie mai responsabili. Trebuie să-i formăm pe toți, îndeosebi pe tineri, la o folosire conștientă a noilor tehnologii, la o reflecție critică asupra repercusiunilor acestora din urmă, mai ales pentru cei săraci și pentru ambient.

Supervizarea și reglementarea noilor tehnologii sunt esențiale în toate fazele lor, de la concepere la comercializare, până la folosirea efectivă.

Pentru a disciplina dezvoltarea și utilizarea inteligenței artificiale în mod responsabil sunt necesare normative eficace în interiorul statelor, precum și acorduri multilaterale și tratate obligatorii. Așa cum afirmă Papa Francisc cu privire la criza climatică, "este necesar un cadru diferit pentru o cooperare eficace [...] pentru a consolida respectarea drepturilor umane cele mai elementare, a drepturilor sociale și a îngrijirii casei comune".

Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii 2024 îndeamnă nu numai destinatarii obișnuiți - adică șefi de stat, autorități politice, lideri ai societății civile -, ci și pe toți ceilalți, să exercite coresponsabilitatea de a face o "lectură" atentă și de a alege bine, dacă vrem să încredințăm generațiilor viitoare o lume mai bună și mai pașnică. De rezultatele distructive și de repercusiunile nefavorabile ne vom putea învinovăți numai pe noi înșine; "analfabetismul" nu este o scuză.

Să începem anul informându-ne cu curaj și întrebându-ne profund asupra acestui lucru. Probabil, este pariul cel mai riscant pentru viitorul nostru.

(După L'Osservatore Romano, 16 ianuarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat