Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
A trecut la Domnul cardinalul Sergio Sebastiani

Era președinte emerit al Prefecturii Afacerilor Economice ale Sfântului Scaun

Cardinalul Sergio Sebastiani, președinte emerit al Prefecturii Afacerilor Economice ale Sfântului Scaun, a murit marți, 16 ianuarie 2024, la ora 3.00, în locuința sa la Roma. S-a născut la 11 aprilie 1931 la Montemonaco, în Dieceza de San Benedetto del Tronto - Ripatransone - Montalto, în provincia Ascoli Piceno. Hirotonit preot la 15 iulie 1956, a intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun. A fost ales la Biserica titulară de Cezareea din Mauritania, cu titlu personal de arhiepiscop, la 27 septembrie 1976 și numit pro-nunțiu apostolic în Madagascar și Mauritius, cu funcția de delegat apostolic pentru Reuniune și Insulele Comore. A primit hirotonirea episcopală la 30 octombrie 1976. În ianuarie 1985 i-a fost încredințată a doua misiune, ca nunțiu apostolic în Turcia. După aceea a fost rechemat la Roma, în noiembrie 1994, cu funcția de prim-secretar general al Consiliului de Președinție și al Comitetului Central pentru Marele Jubileu al Anului 2000. După aceea, în cursul anilor, Ioan Paul al II-lea l-a numit președinte al Prefecturii Afacerilor Economice ale Sfântului Scaun și în această funcție a rămas până în 2008. Între timp a fost creat și publicat cardinal, în consistoriul din 21 februarie 2001, al titlului "Sfântul Eustațiu", diaconie ridicată "pro hac vice" la titlu prezbiteral în aceeași zi din anul 2011.

Înmormântarea va fi celebrată de cardinalul decan Giovanni Battista Re miercuri, 17 ianuarie, la altarul Catedrei din Bazilica Vaticană. La sfârșit, papa va prezida ritul "Ultima commendatio" și "Valedictio".

Fiul lui Angelo Sebastiani, farmacist, și al lui Lucia Valeri, în 1940 a intrat în Seminarul episcopal din Ascoli Piceno și în 1946 a trecut la cel arhiepiscopal din Fermo pentru a completa studiile secundare. În 1951, ca student al Almo Collegio Capranica, a frecventat cursurile de filozofie și de teologie la Universitatea Pontificală Gregoriana, unde a obținut licența în teologie. Apoi la Universitatea Pontificală Lateran a obținut doctoratul în drept canonic.

Hirotonit preot în 1956 de arhiepiscopul de Fermo, Norberto Perini, a intrat în Academia Pontificală Ecleziastică, la cererea Monseniorului Domenico Tardini, devenit apoi secretar de stat.

În 1960, a fost numit secretar al nunțiaturii apostolice din Peru. După doi ani a fost transferat la reprezentanța pontificală din Brazilia și în 1966, numit auditor, a fost pus la nunțiatura apostolică din Chile.

În 1967, arhiepiscopul Giovanni Benelli, devenit în acel an substitut al Secretariatului de Stat, l-a chemat în Vatican mai întâi ca secretar al cardinalilor Amleto Giovanni Cicognani și Jean Villot - secretari de stat ai Papei Paul al VI-lea - și apoi ca șef al secretariatului aceluiași substitut.

În 1974, a fost numit consilier al nunțiaturii apostolice din Franța, cu unele funcții speciale la Consiliul Europei. La 30 aprilie 1974, a fost numit prelat de onoare al Sanctității Sale.

În 1976, a fost ales pentru Biserica titulară de Cezareea din Mauritania, cu titlu personal de arhiepiscop, și numit pro-nunțiu apostolic în Madagascar și Mauritius, cu funcția de delegat apostolic pentru Reuniune și Insulele Comore. După o lună a fost consacrat episcop, în "Sfântul Petru", de cardinalul Jean Villot, secretar de stat. Împreună consacratori au fost fostul arhiepiscop, apoi cardinal, Simon Duraisamy Lourdusamy, care era secretar al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, și arhiepiscopul de Fermo, Monseniorul Cleto Bellucci.

La 8 ianuarie 1985, a fost trimis la Ankara ca nunțiu apostolic în Turcia unde, în afară de activitatea specifică de sprijinire a Bisericilor locale, de rit latin și oriental, a promovat raporturi amicale cu Bisericile ortodoxe, îndeosebi cu patriarhul ecumenic de Constantinopol. În afară de asta, a început dialogul fie cu comunitatea ebraică, fie cu cea musulmană.

La 16 noiembrie 1994, Ioan Paul al II-lea l-a chemat la Roma pentru a-i încredința funcția de prim-secretar general al Consiliului de Președinție și al Comitetului Central pentru Marele Jubileu al Anului 2000. În cei trei ani ai slujirii sale s-a îngrijit, îndeosebi, de faza pregătitoare schițată de Papa Wojtyła în scrisoarea sa apostolică Tertio millennio adveniente, animat mereu de convingerea că Jubileul "este un eveniment spiritual foarte mare" și nu "un business": este vorba - a declarat el în această privință la "L'Osservatore Romano" - de un eveniment "care face «să jubilăm», care dă bucurie, deoarece Cristos a venit ca să mântuiască lumea, ca să-l mântuiască pe om, ca să mântuiască omenirea. Este un moment de bucurie și de speranță pentru al treilea mileniu".

La 3 noiembrie 1997, Pontiful l-a numit președinte al Prefecturii Afacerilor Economice ale Sfântului Scaun. Și în primul consistoriu din al treilea mileniu l-a creat cardinal diacon de "Sfântul Eustațiu". Luând în posesie diaconia - ridicată după zece ani "pro hac vice" la titlu prezbiteral -, Sebastiani a subliniat profunda sa legătură afectivă cu Biserica "Sfântul Eustațiu", care din 1919 până în 1932 l-a avut ca paroh pe venerabilul slujitor al lui Dumnezeu, părintele Pirro Scavitti, al cărui fiu spiritual se mărturisea. De fapt, întâlnirea sa cu el a avut incidență de neșters în formarea sa spirituală în timpul perioadei în care a fost student al Almo Collegio Capranica.

A luat parte la Adunarea Specială pentru Asia a Sinodului Episcopilor din 1998, la a doua Adunare Specială pentru Europa în 1999, la Adunările Ordinare Sinodale din 2001 despre misiunea episcopului și din 2005 despre Euharistie.

La 28 octombrie 2001, a celebrat în bazilica vaticană a 25-a aniversare a hirotonirii episcopale. Cu acea ocazie, Ioan Paul al II-lea i-a trimis o scrisoare în care sublinia slujirea zeloasă și calificată făcută de cardinal Bisericii și Sfântului Scaun în cursul unei "activități ireproșabile". "Multe sunt națiunile - scria printre altele pontiful - care rămân imprimate în mintea ta, unde se află mărturii ale slujirii tale în folosul Bisericii, căreia i-ai dedicat trudele tale și angajarea ta."

La 19 aprilie 2005, a participat la conclavul care l-a ales pe Benedict al XVI-lea; după aceea a renunțat la funcția de președinte al Prefecturii Afacerilor Economice ale Sfântului Scaun la 12 aprilie 2008.

În cadrul Curiei Romane, a fost membru al Congregațiilor pentru Episcopi, pentru Cler, a Cauzelor Sfinților și pentru Evanghelizarea Popoarelor, al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, al Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice.

(După L'Osservatore Romano, 16 ianuarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat