Raportul delicat între credinţă şi raţiune în prima conferinţă a Centrului Cultural Catolic Iaşi
Joi, 11 ianuarie 2024, la ora 19.00, în Aula "Fericitul Anton Durcovici" a Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi, a avut loc conferinţa cu titlul "Cât de raţionale trebuie să fie credinţele religioase ale credinciosului rezonabil?", ţinută de conf. univ. dr. Gheorghe Ilie Fârte.
La eveniment au participat studenţii Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din Iaşi, dar şi studenţi de la diferite alte facultăţi ale universităţilor ieşene, precum şi un număr semnificativ de preoţi şi credincioşi.
Evenimentul a debutat cu cuvântul de salut al Preasfinţitului Iosif Păuleţ, episcop al Diecezei Romano-Catolice din Iaşi, care a adresat un cuvânt participanţilor, exprimându-şi satisfacţia pentru crearea Centrului Cultural Catolic din Iaşi.
Conferinţa a fost ţinută de distinsul profesor Gheorghe Ilie Fârte, conferenţiar la Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării şi Relaţii Publice din cadrul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.
În conferinţa sa, invitatul a abordat chestiunea delicată a raportului dintre credinţă şi raţiune. Credinţa este o stare şi presupune două aspecte: consimţământul cognitiv, adică o conştientizare a ceea ce se crede şi ataşament afectiv faţă de ceea ce se crede. Cu alte cuvinte, pui inimă în ceea ce crezi. Dar credinţa se poate şi pierde.
Mai departe, profesorul a analizat trei tipologii de persoane în ceea ce priveşte raportarea faţă de credinţă. Primul este credulul, cel care crede fără dovezi. La cealaltă extremă se află scepticul, care "caută nod în papură", care pretinde supradovezi. Atitudinea scepticului este generată de îngâmfare. Al treilea este credinciosul rezonabil. Acesta nu se îndoieşte sistematic de ceea ce crede, dar permite raţiunii să fie iscoditoare, mereu în căutarea unei înţelegeri mai profunde a ceea ce se crede.
Apoi, utilizând o analogie cu lumea cinematografiei, a explicat un aspect important al credinţei. Actorul îşi asumă un rol, fără să aibă totdeauna perspectiva totală pe care o posedă regizorul. Prin analogie, credinţa trimite la lucruri suprafireşti şi presupune acceptarea ideii că Dumnezeu deţine perspectiva totală a realităţii. Omul nu poate avea întreaga perspectivă, dar este invitat să-i ceară Creatorului să-i reveleze locul ce-i este rezervat în acest proiect.
În partea finală a conferinţei sale, profesorul a oferit o analiză succintă a câtorva trăsături care ar trebui să definească o credinţă autentică. Credinţa trebuie să fie vivace, adică să se exprime în acţiune, în luarea de poziţie. Apoi trebuie să fie definită de tărie, mai ales în faţa îndoielilor. Nu poţi abandona Biserica pentru simplul faptul că s-au întâmplat diferite lucruri rele în istoria ei, atâta vreme cât eşti conştient de binele de fond ce defineşte Biserica. Apoi, credinţa autentică se exprimă şi prin intensitate, prin fervoare, o atitudine ce se opune formalismului rece.
În final, profesorul Fârte a observat că raţionalitatea nu ar trebui să lipsească din discursul public al Bisericii. Pe lângă expunerea conţinutului datului revelat, este nevoie şi de argumentare, apelând la diferitele domenii ale ştiinţei, ce pot veni în sprijinul unui discurs religios. Iar aici raţionalitatea joacă un rol esenţial.
La finalul conferinţei a avut loc un moment de dezbatere, într-o ambianţă de familiaritate şi naturaleţe. Participanţii au exprimat aprecieri la adresa discursului şi au adresat întrebări invitatului, care a răspuns cu multă amabilitate.
A fost o conferinţă cu un impact puternic, ţinută de un profesor de logică şi om al credinţei în acelaşi timp. Auditoriul a apreciat înalta ţinută academică a discursului, darul special de comunicator al invitatului, substanţa şi estetica expunerii. Participanţii şi-au exprimat dorinţa de a avea parte şi în viitor de evenimente de asemenea calitate.
De altfel, Centrul Cultural Catolic, începând din acest an, va organiza lunar astfel de evenimente prin care intenţionează să favorizeze întâlnirea dintre credinţă şi cultură. Astfel sperăm să punem în act un deziderat al Bisericii care are misiunea de a dialoga cu lumea de astăzi şi de a propune valorile evangheliei în ambientul în care trăim.
Mulţumim tuturor celor care s-au implicat în organizarea evenimentului. Domnul să lumineze paşii noştri pe mai departe.
Pr. Iosif Antili,
coordonator al Centrului Cultural Catolic Iaşi
(Fotografii: 1 - pr. Claudiu Bulai; 2,3,4 - Dominik Panaitescu; video: Eduard Lucaci)