Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Raportul delicat între credință și rațiune în prima conferință a Centrului Cultural Catolic Iași

Joi, 11 ianuarie 2024, la ora 19.00, în Aula "Fericitul Anton Durcovici" a Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, a avut loc conferința cu titlul "Cât de raționale trebuie să fie credințele religioase ale credinciosului rezonabil?", ținută de conf. univ. dr. Gheorghe Ilie Fârte.

La eveniment au participat studenții Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași, dar și studenți de la diferite alte facultăți ale universităților ieșene, precum și un număr semnificativ de preoți și credincioși.

Evenimentul a debutat cu cuvântul de salut al Preasfințitului Iosif Păuleț, episcop al Diecezei Romano-Catolice din Iași, care a adresat un cuvânt participanților, exprimându-și satisfacția pentru crearea Centrului Cultural Catolic din Iași.

Conferința a fost ținută de distinsul profesor Gheorghe Ilie Fârte, conferențiar la Departamentul de Științe ale Comunicării și Relații Publice din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

În conferința sa, invitatul a abordat chestiunea delicată a raportului dintre credință și rațiune. Credința este o stare și presupune două aspecte: consimțământul cognitiv, adică o conștientizare a ceea ce se crede și atașament afectiv față de ceea ce se crede. Cu alte cuvinte, pui inimă în ceea ce crezi. Dar credința se poate și pierde.

Mai departe, profesorul a analizat trei tipologii de persoane în ceea ce privește raportarea față de credință. Primul este credulul, cel care crede fără dovezi. La cealaltă extremă se află scepticul, care "caută nod în papură", care pretinde supradovezi. Atitudinea scepticului este generată de îngâmfare. Al treilea este credinciosul rezonabil. Acesta nu se îndoiește sistematic de ceea ce crede, dar permite rațiunii să fie iscoditoare, mereu în căutarea unei înțelegeri mai profunde a ceea ce se crede.

Apoi, utilizând o analogie cu lumea cinematografiei, a explicat un aspect important al credinței. Actorul își asumă un rol, fără să aibă totdeauna perspectiva totală pe care o posedă regizorul. Prin analogie, credința trimite la lucruri suprafirești și presupune acceptarea ideii că Dumnezeu deține perspectiva totală a realității. Omul nu poate avea întreaga perspectivă, dar este invitat să-i ceară Creatorului să-i reveleze locul ce-i este rezervat în acest proiect.

În partea finală a conferinței sale, profesorul a oferit o analiză succintă a câtorva trăsături care ar trebui să definească o credință autentică. Credința trebuie să fie vivace, adică să se exprime în acțiune, în luarea de poziție. Apoi trebuie să fie definită de tărie, mai ales în fața îndoielilor. Nu poți abandona Biserica pentru simplul faptul că s-au întâmplat diferite lucruri rele în istoria ei, atâta vreme cât ești conștient de binele de fond ce definește Biserica. Apoi, credința autentică se exprimă și prin intensitate, prin fervoare, o atitudine ce se opune formalismului rece.

În final, profesorul Fârte a observat că raționalitatea nu ar trebui să lipsească din discursul public al Bisericii. Pe lângă expunerea conținutului datului revelat, este nevoie și de argumentare, apelând la diferitele domenii ale științei, ce pot veni în sprijinul unui discurs religios. Iar aici raționalitatea joacă un rol esențial.

La finalul conferinței a avut loc un moment de dezbatere, într-o ambianță de familiaritate și naturalețe. Participanții au exprimat aprecieri la adresa discursului și au adresat întrebări invitatului, care a răspuns cu multă amabilitate.

A fost o conferință cu un impact puternic, ținută de un profesor de logică și om al credinței în același timp. Auditoriul a apreciat înalta ținută academică a discursului, darul special de comunicator al invitatului, substanța și estetica expunerii. Participanții și-au exprimat dorința de a avea parte și în viitor de evenimente de asemenea calitate.

De altfel, Centrul Cultural Catolic, începând din acest an, va organiza lunar astfel de evenimente prin care intenționează să favorizeze întâlnirea dintre credință și cultură. Astfel sperăm să punem în act un deziderat al Bisericii care are misiunea de a dialoga cu lumea de astăzi și de a propune valorile evangheliei în ambientul în care trăim.

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în organizarea evenimentului. Domnul să lumineze pașii noștri pe mai departe.

Pr. Iosif Antili,
coordonator al Centrului Cultural Catolic Iași

(Fotografii: 1 - pr. Claudiu Bulai; 2,3,4 - Dominik Panaitescu; video: Eduard Lucaci)




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat