Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 10 ianuarie 2024

Cateheze. Viciile și virtuțile. 3. Lăcomia

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Pe acest drum al nostru de cateheză pe care-l parcurgem despre vicii și virtuți, astăzi ne oprim asupra viciului lăcomiei.

Ce ne spune evanghelia în această privință? Să privim la Isus. Prima sa minune, la nunta din Cana, revelează simpatia sa față de bucuriile umane: el se preocupă ca sărbătoarea să se termine bine și le dăruiește soților o mare cantitate de vin foarte bun. În toată activitatea sa Isus apare ca un profet foarte diferit de Botezătorul: dacă Ioan este amintit pentru asceza sa - mânca ceea ce găsea în deșert -, Isus este în schimb Mesia pe care-l vedem adesea la masă. Comportamentul său provoacă scandal în unii, pentru că nu numai că el este binevoitor față de păcătoși, ci chiar mănâncă împreună cu ei; și acest gest demonstra voința sa de comuniune și apropiere cu toți.

Dar este și altceva. În timp ce atitudinea lui Isus față de preceptele ebraice ne revelează supunerea sa deplină față de Lege, el se dovedește însă înțelegător față de discipolii săi: când aceștia sunt prinși în greșeală, pentru că, fiindu-le foame, culeg spice de grâu în zi de sâmbătă, el îi justifică, amintind că și regele David și însoțitorii săi, aflându-se în nevoie, au mâncat pâini sacre (cf. Mc 2,23-26). Și Isus afirmă un principiu nou: invitații la nuntă nu pot să postească atunci când mirele este cu ei; vor posti atunci când mirele va fi luat de la ei. De acum totul este cu referință la Isus. Atunci când el este în mijlocul nostru, nu putem fi în doliu; dar în ceasul pătimirii sale, atunci da, postim (cf. Mc 2,18-20). Isus vrea ca să fim în bucurie în compania sa - el este Mirele Bisericii -; dar vrea și ca să participăm la suferințele sale, care sunt și suferințele celor mici și ale celor săraci.

Un alt aspect important. Isus face să dispară distincția între mâncăruri pure și mâncăruri impure, care era o distincție făcută de legea ebraică. În realitate - învață Isus - nu ceea ce intră în om îl contaminează, ci ceea ce iese din inima sa. Și spunând astfel "declara pure toate alimentele" (Mc 7,19). Pentru aceasta creștinismul nu contemplă mâncăruri impure. Dar atenția pe care trebuie s-o avem este cea interioară: așadar, nu asupra mâncării în sine, ci asupra relației noastre cu ea. Și despre aceasta Isus spune clar că ceea ce face, să spunem așa, bunătatea sau răutatea unei mâncări nu este mâncarea în sine, ci relația pe care noi o avem cu ea. Și noi vedem asta atunci când o persoană are o relație neordonată cu mâncarea, privim cum mănâncă, mănâncă în grabă, parcă are voința de a se sătura și nu se satură niciodată, nu are un raport bun cu mâncarea, este sclav al mâncării.

Acest raport senin pe care Isus l-a stabilit față de alimentație ar trebui să fie redescoperit și valorizat, în special în societățile așa-numitei bunăstări, unde se manifestă atâtea dezechilibre și atâtea patologii. Se mănâncă prea mult sau prea puțin. Adesea se mănâncă în singurătate. Se răspândesc tulburările alimentației: anorexia, bulimia, obezitatea... Și medicina și psihologia încearcă să înfrunte relația rea cu mâncarea. O relație rea cu mâncarea produce toate aceste boli.

Este vorba de boli, adesea foarte dureroase, care sunt de cele mai multe ori legate de chinuri ale psihicului și ale sufletului. Alimentația este manifestarea a ceva interior: predispoziția la echilibru sau la neînfrânare; capacitatea de a mulțumi sau pretenția arogantă de autonomie; empatia celui care știe să împărtășească mâncarea cu nevoiașul, sau egoismul celui care acumulează totul pentru sine. Această întrebare este atât de importantă: spune-mi cum mănânci și îți voi spune ce suflet ai. În modul de a mânca se revelează interioritatea noastră, obiceiurile noastre, atitudinile noastre psihice.

Părinții din vechime numeau viciul lăcomiei cu numele de "gastrimargia", termen care se poate traduce cu "nebunia pântecelui". Lăcomia este o "nebunie a pântecelui". Și există și acest proverb: că noi trebuie să mâncăm pentru a trăi, nu să trăim pentru a mânca. Lăcomia este un viciu care se altoiește tocmai pe o necesitate vitală a noastră, cum este alimentația. Să fim atenți la asta.

Dacă noi citim asta dintr-un punct de vedere social, lăcomia este probabil viciul cel mai periculos, care ucide planeta. Pentru că păcatul celui care cedează în fața unei felii de tort, până la urmă nu provoacă daune mari, dar aviditatea cu care ne-am dezlănțuit, de câteva secole încoace, spre bunurile planetei compromit viitorul tuturor. Ne-am năpustit asupra a toate, pentru a deveni stăpâni ai oricărui lucru, în timp ce fiecare lucru a fost încredințat pazei noastre, nu exploatării noastre! Așadar, iată marele păcat, furia pântecelui: am abjurat numele de oameni, pentru a asuma un alt nume, "consumatori". Și astăzi se spune așa în viața socială: "consumatorii". Nici nu ne-am dat seama că unii au început să ne numească astfel. Suntem făcuți pentru a fi bărbați și femei "euharistici", capabili de mulțumire, discreți în folosirea pământului, și în schimb pericolul este să ne transformăm în prădători și acum ne dăm seama că această formă de "lăcomie" a făcut mult rău lumii. Să-i cerem Domnului ca să ne ajute pe drumul sobrietății și ca diferitele forme de lăcomie să nu pună stăpânire pe viața noastră.

________________

Să reînnoim apropierea noastră cu rugăciunea de iubita populație ucraineană așa de încercată și de cei care suferă oroarea războiului în Palestina și Israel, precum și în alte părți ale lumii. Să ne rugăm, să ne rugăm pentru acești oameni care sunt sub război și să-l rugăm pe Domnul pentru ca să se semene în inima autorităților țărilor sămânța păcii.

Și pentru toți binecuvântarea mea!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat