Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Cardinalul Semeraro pentru încheierea jubileului dedicat Sfintei Tereza de Lisieux

Privind la cer pentru a găsi speranța

"Contribuția cea mai evidentă și originală a Terezei se referă la speranță, cu noi orizonturi și noi perspective. Este și mesajul său mai actual într-un moment de mari suferințe pentru Biserică și pentru toată omenirea." S-a încheiat cu acest citat din teologul francez François-Marie Léthel omilia rostită de cardinalul Marcello Semeraro în timpul celebrării euharistice prezidate duminica trecută, 7 ianuarie 2024, la Lisieux, pentru încheierea anului jubiliar convocat cu ocazia celei de-a 150-a aniversări a nașterii și a celei de-a 100-a aniversări a beatificării sfintei franceze.

Celei pe care Sfântul Pius al X-lea a definit-o "cea mai mare sfântă din timpurile moderne", Papa Francisc i-a dedicat exortația apostolică C'est la confiance, publicată la 15 octombrie 2023 și prevestită la audiența generală din 7 iunie 2023. Tereza, a subliniat prefectul Dicasterului Cauzelor Sfinților, este cea care îi invită pe toți să nu piardă niciodată speranța, relatând ceea ce a fost "cotitura radicală în viața sa; adică, atunci când nu numai că a înțeles că numele său era scris în ceruri, ci și că «în cer va fi mai multă bucurie pentru un singur păcătos care face pocăință decât pentru 99 de drepți care nu au nevoie de pocăință»".

La Crăciunul din 1886, a amintit cardinalul, "Tereza a obținut harul de a ieși din copilărie și de a deveni «pescar de suflete»". De aici auspiciul ca asta să se poată întâmpla și "pentru fiecare dintre noi, în sărbătoarea din timpul Crăciunului a întâlnirii magilor cu Domnul Isus". În pofida faptului că cele trei personaje evanghelice "nu apar niciodată în scrierile Terezei - a afirmat în această privință Semeraro -, există însă în istoria sa ceva ce se aseamănă cu ei". De fapt, sfânta a manifestat încă de mică o atracție deosebită față de stelele de pe cer. Și tocmai în afirmația lui Isus: "Numele voastre sunt scrise în ceruri", mica Tereza aplică sieși "rădăcina bucuriei și a încrederii creștine. De fapt, Dumnezeu atât de mult ne-a iubit, încât a scris numele fiecăruia dintre noi în cartea vieții", a remarcat cardinalul prefect. Așa încât i s-ar putea aplica ei cuvintele cu care Sfântul Grigore cel Mare comentează relatarea despre steaua, care mai întâi îi conduce pe magi și apoi le indică locul întâlnirii cu Isus: "Așadar - spune el -, nu Pruncul este cel care aleargă la stea, ci aceasta este cea care merge spre el". Asta pentru că, a precizat Semeraro, pentru sfântul pontif "nu omul a fost creat pentru stele, ci stelele au fost creat pentru om".

Tereza, a afirmat cardinalul, păstra în ea acea "dublă sete care devorează" și care a caracterizat toată viața sa de călugăriță carmelită: "dorința de iubire care este în inima lui Isus și de a mântui sufletele". Dar acest ultim scop nu poate fi obținut, considera sfânta, dacă omul nu contribuie cu faptele și gândirea la lucrarea mântuitoare a lui Cristos. Și confirmarea este dată, a precizat cardinalul, de cuvintele conținute în Caietul galben, citate în exortația apostolică a Papei Francisc: "Nu pot fi fericită că mă bucur, nu pot să mă odihnesc până când vor exista suflete de salvat".

Tereza a Pruncului Isus, a mai afirmat Semeraro, "voia să fie «un trandafir fără petale». Mai mult, Tereza dorește «să arunce flori»". Acesta este, a subliniat Semeraro, unul dintre simbolismele îndrăgite de sfântă: "De copilă iubea să facă asta în timpul procesiunilor. Ea se gândește chiar la o adevărată ploaie de flori, care la început se mișcă în sus, spre cer și de aici este aruncată apoi pe pământ: asupra purgatorului ale cărui flăcări trebuie să le stingă, spune ea, și apoi asupra întregii Biserici pentru a o susține". După părerea cardinalului prefect, suntem în mod substanțial în fața maturizării vieții sale spirituale, descrisă astfel în C'est la confiance: "Transformarea care a avut loc în ea i-a permis să treacă de la o dorință ferventă a cerului la o dorință constantă și arzătoare a binelui tuturor, care a culminat în visul de a continua în cer misiunea sa de a-l iubi pe Isus și de a-l face iubit".

În sfârșit, cardinalul Semeraro a amintit că "peste un an va fi deschis un alt Jubileu, de această dată pentru toată Biserica", al cărui motto va fi "Pelerini de speranță". Așadar, în acest context "vom putea desigur să medităm din nou asupra Terezei noastre, care a fost femeie de speranță".

(După L'Osservatore Romano, 9 ianuarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat