Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Parma: Sărbătoarea popoarelor și Epifania Domnului

Comunitatea catolicilor români din Parma a participat activ la Sfânta Liturghie prezidată de PS Enrico Solmi, episcopul locului, în cadrul căreia au fost marcate Sărbătoarea popoarelor și Epifania Domnului, în catedrala din Parma (Italia), sâmbătă, 6 ianuarie 2024. Cele treisprezece comunități de catolici prezente pe teritoriul Parmei au pregătit lecturile, psalmul și rugăciunea credincioșilor în limba de proveniență.

Ca în fiecare an, la această mare sărbătoare a participat și comunitatea catolicilor români din Parma, dar de această dată nu singuri, ci alături de noul paroh, pr. Ionuț-Gabriel Giurgică. A fost pentru prima dată când această comunitate, după șase ani de la înființare, s-a prezentat alături de un preot paroh la acest eveniment.

Pentru a primi în catedrală toate comunitățile catolice, sâmbătă dimineață, PS Enrico Solmi, cu ocazia Sfintei Liturghii de Bobotează, moment în care se celebrează "Sărbătoarea popoarelor", a actualizat metafora călătoriei înțelepților. "Este o bucurie să ne regăsim aici, în jurul unui singur altar", a spus Excelența Sa, deschizându-și omilia, amintind imediat figura părintelui Raimondo Somacal, care s-a stins din viață anul trecut în toamnă, și adresându-și primele gânduri Ucrainei și diferitelor conflicte din lume, fără să uităm vreodată ce se întâmplă în țara Domnului.

"Evanghelia ne-a vorbit despre magi, care au o înfățișare asemănătoare cu a noastră, făcută de aceeași cercetare și aceeași mărturie a lui Dumnezeu: ei își părăsesc țara pentru o alegere, pentru că au văzut un semn - a mai spus Preasfințitul. Dragi prieteni, voi ați părăsit țara voastră, poate nu prin alegere, ci împinși și constrânși, și îmi vine în minte că și Isus a trebuit să și-o părăsească pe a lui", a mai explicat episcopul, adresându-se numeroaselor comunități care au participat la Sfânta Liturghie, care se distinge de celelalte celebrări datorită rugăciunilor mixte, limbi și simbolisme. "Magii îl caută pe Dumnezeu, semnul unei stele, și au curajul să-și exprime credința chiar și în fața lui Irod. Aveți și voi curajul să mărturisiți credința voastră: noi avem nevoie de mărturia credinței voastre."

Amintind cum s-au îndreptat înțelepții către o lume pe care nu o cunoșteau, știind că nu o cunoșteau, episcopul a reamintit importanța de a cere, de a pune întrebări și celor prezenți, care au ajuns de-a lungul anilor din toate colțurile lumii, le-au amintit "riscul", de a-și părăsi propriul pământ, pentru un alt viitor. "Magii sosesc, îl adoră pe copil și o fac cu viața lor: Nu vă fie teamă să fiți aici și să continuați ca să-l adorați în continuare pe Domnul, într-un mod aparent laic, care întoarce spatele lui Dumnezeu, nu vă temeți să mărturisești credința voastră" - a continuat PS Enrico, subliniind că viitorul popoarelor este unul și împreună.

"În noi, cei care suntem nordul lumii, suntem împovărați cu vinovăția nedreptății față de multe țări, a egoismului și a violenței. Noul oraș Parma trebuie să fie ca pâinea frământată din diferite tipuri de făină, care miroase diferit tocmai pentru că sosesc din toată lumea. Trebuie să construim un oraș nou, cu contribuția tuturor, chiar dacă știm că continuă să persiste situații de criză."

Și tocmai asupra acestui lucru și asupra sărăciei s-a concentrat PS Solmi, amintind de cei 50 de ani de Caritas. "Lucrăm pentru un oraș nou și acest lucru este valabil și pentru Biserica noastră - a adăugat el. Dați contribuția voastră, spuneți ce aveți în inimă pentru o Biserică care să aibă un viitor nou și datorită vouă."

Invitându-i pe credincioși să "nu rămână în ei înșiși" și să nu trăim și în litigii, episcopul a încheiat, pronunțând cuvinte care sună ca o urare și o invitație la angajament: "Aș vrea ca această frumoasă sărbătoare să fie și o schimbare de ritm pentru a concretiza și a face adevărate unele lucruri pe care ni le spunem de ceva vreme, dar rămân acolo."

Să ne amintim mereu de invitația PS Enrico: "Nu vă fie teamă să vă exprimați credința" și de îndemnul său: "Trebuie să construim un oraș nou contribuind cu toții, cu contribuția tuturor comunităților."

Contribuție prețioasă care cere sacrificii, așa cum au făcut și magii când au plecat în călătoria lor pentru a-l găsi pe Isus, însă bucuria imensă pe care au simțit-o după ce l-au întâlnit a fost de nedescris.

Urmând exemplul magilor, ar fi frumos să lăsam totul în urmă, să pornim la drum și să demonstrăm și noi că putem deveni o comunitate utilă la construirea noului oraș propus de Excelența Sa fără ca să ne mai fie teamă de nimic, și astfel să devenim plăcuți în fața Domnului.

După Sfânta Liturghie, toate comunitățile au fost invitate la o agapă frățească și un mic spectacol la care a participat ca de obicei și PS Enrico Solmi.

Ana-Claudia Andrici




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat