Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Austria: "Aduceți bucurie în casele oamenilor". Campania "Sternsinger" 2024

"Sternsinger" este o tradiție populară în regiunile catolice din Germania și Austria, care datează din secolul al XVI-lea. Grupuri de copii, de obicei îmbrăcați în costume de regi magi, merg din casă în casă cântând colinde și binecuvântând casele cu semnul stelei. Aceștia colectează donații pentru copiii din zonele mai sărace ale lumii și îi ajută pe aceștia să-și îmbunătățească viața.

Părintele salezian sloven Janez Rovan este unul dintre întemeietorii cântecului modern star din Austria. La sugestia acestuia, care era paroh al comunității Globasnitz im Jauntal (Carintia), în anul 1946, ideea de a cânta în ajunul Epifaniei în folosul celor aflați în nevoie a fost transpusă în realitate. Acest obicei și cântecul din regiunea Villgratental au fost adăugate pe lista patrimoniului cultural imaterial din Austria în anul 2010, fiind acum cea mai mare campanie anuală umanitară din această țară.

Campania "Sternsinger" din anul 2024 a avut drept moto cuvintele "Împreună pentru pământul nostru - în Amazonia și în întreaga lume". Această acțiune are ca scop protejarea mediului și tratarea cu respect a oamenilor și a naturii. În special, se dorește a se atrage atenția asupra defrișării, tăierii copacilor și exploatării nesăbuite a resurselor, care distrug bazele de trai ale populației autohtone din țările sud-americane din Amazonia. Partenerii Sternsinger se luptă pentru protejarea drepturilor copiilor la un mediu înconjurător sigur și sănătos. Acțiunea Dreikönigssingen 2024 îi învață pe copii și tineri despre provocările cu care se confruntă copiii și tinerii din Amazonia și cum îi pot ajuta partenerii Sternsinger să-și protejeze mediul și cultura. De asemenea, acțiunea subliniază faptul că oamenii și natura sunt o unitate atât în Amazonia, cât și în alte părți ale lumii, încurajând toți copiii și tinerii să se implice în protejarea mediului înconjurător și să lupte pentru dreptul lor la un mediu sănătos și sigur.

Cu mult interes și plini de compasiune față de semenii lor, grupurile de copiii și tineri, în număr de 35, din parohiile austriece Dürnkrut și Waidendorf, coordonați de parohul lor, pr. Iosif Antoci, s-au pregătit pentru a celebra această sărbătoare a Epifaniei Domnului. Cei 35 de copii care se pregătesc pentru primirea Sfintei Împărtășanii și a Sfântului Mir au participat la o celebrare liturgică, unde au primit binecuvântarea din partea parohului. În cele două comunități catolice conviețuiesc peste 26 de națiuni, de diferite confesiuni, care au primit vestea cea bună a nașterii lui Isus la Betleem din partea acestor "crai de la răsărit - magi" în casele lor.

Marcând cu cretă "20+C+M+B+24" ("Christus Mansionem Benedicat"), ambasadorii carității aduc binecuvântarea "Cristos binecuvântează această casă" la uși și colectează donații pentru semenii lor din întreaga lume. Anul acesta donațiile primite din partea credincioșilor sunt destinate copiilor săraci din Guatemala. Experiența frumoasă a copiilor din cele două comunități austriece a demonstrat adevărata credință a copiilor care au renunțat la o parte din vacanță, la timpul lor liber și au investit răbdare și iubire față de toate familiile vizitate, contribuind astfel la opera de binefacere în favoarea copiilor defavorizați. Asemenea magilor, ei au devenit mărturisitori ai credinței în fața lui Dumnezeu și a comunității întregi. Pentru efortul depus, copiii au fost răsplătiți cu multe dulciuri și numeroase aplauze.

Pr. Iosif Antoci




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat