Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (7 ianuarie 2024)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, celebrăm Botezul Domnului (cf. Mc 1,7-11). El are loc la fluviul Iordan, unde Ioan - numit pentru aceasta "Botezătorul" - săvârșește un rit de purificare, care exprimă angajarea de a părăsi păcatul și de a se converti. Poporul merge ca să fie botezat cu umilință, cu sinceritate și, cum spune liturgia, "cu sufletul și picioarele goale", și merge și Isus acolo, inaugurând activitatea sa: arată astfel că vrea să fie aproape de cei păcătoși, că a venit pentru ei, pentru noi toți care suntem păcătoși.

Și chiar în acea zi se întâmplă câteva fapte extraordinare. Ioan Botezătorul spune ceva neobișnuit, recunoscând public în Isus, aparent egal cu toți ceilalți, unul "mai puternic" (v. 7) decât el, care "va boteza în Duh Sfânt" (v. 8). Apoi se deschid cerurile, Duhul Sfânt coboară asupra lui Isus ca un porumbel (cf. v. 10) și de sus glasul Tatălui proclamă: "Tu ești Fiul meu cel iubit, în tine mi-am găsit plăcerea" (v. 11).

Toate acestea, dacă pe de o parte ne revelează că Isus este Fiul lui Dumnezeu, pe de altă parte ne vorbesc despre Botezul nostru, care ne-a făcut la rândul nostru fii ai lui Dumnezeu, pentru că Botezul ne face fii ai lui Dumnezeu.

Botezul este Dumnezeu care vine în noi, purifică, vindecă inima noastră, ne face fii ai săi pentru totdeauna, popor al său, familie a sa, moștenitori ai paradisului (cf. Catehismul Bisericii Catolice, 1279). Și Dumnezeu devine intim nouă și nu mai pleacă. Pentru aceasta este important să ne amintim de ziua Botezului, precum și să cunoaștem data sa. Eu vă întreb pe voi toți - fiecare să se gândească -: "Eu îmi amintesc data Botezului meu?". Dacă tu nu ți-o amintești, când te vei întoarce acasă, întreabă despre asta pentru a nu o mai uita, pentru că este o nouă aniversare a zilei de naștere, deoarece cu Botezul te-ai născut la viața harului. Să-i mulțumim Domnului pentru Botez. De asemenea, să-i mulțumim pentru părinții care ne-au dus la izvor, pentru cel care ne-a administrat sacramentul, pentru naș, pentru nașă, pentru comunitatea în care l-am primit. A sărbători propriul Botez: este o nouă aniversare a zilei de naștere.

Și putem să ne întrebăm: Eu sunt conștient de darul imens pe care-l port în mine prin Botez? Recunosc, în viața mea, lumina prezenței lui Dumnezeu, care mă vede ca fiul său iubit, ca fiica sa iubită? Și acum, în amintirea Botezului nostru, să primim prezența lui Dumnezeu în noi. Putem să facem asta cu semnul crucii, care trasează în noi amintirea harului lui Dumnezeu, care ne iubește și dorește să stea cu noi. Acel semn al crucii care ne amintește asta. Să-l facem împreună: În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.

Și nu uitați data Botezului care este o aniversare a zilei de naștere. Maria, templu al Duhului, să ne ajute să celebrăm și să primim minunățiile pe care Dumnezeu le face în noi.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

În sărbătoarea de astăzi a Botezului Domnului, am botezat câțiva nou-născuți. Să ne rugăm pentru ei și pentru familiile lor. Extind această rugăciune la toți copiii care în aceste zile primesc Sfântul Botez.

Astăzi, comunitățile ecleziale din Orient care urmează calendarul iulian celebrează Sfântul Crăciun. În spirit de fraternitate bucuroasă, urez ca nașterea Domnului Isus să le umple de lumină, de caritate și de pace.

Vă invit să vă uniți cu rugăciunea mea pentru eliberarea, fără condiții, a tuturor persoanelor sechestrate actualmente în Columbia. Acest gest, care este o datorie în fața lui Dumnezeu, va favoriza și un climat de reconciliere și de pace în țară.

Sunt foarte aproape de populațiile din Republica Democrată Congo lovite în zilele trecute de inundații. Și vă rog să continuăm să ne rugăm pentru pace; pentru pace în Ucraina, în Palestina, în Israel și în lumea întreagă.

Și vă salut pe voi toți, pelerini care provin din Italia și din atâtea părți ale lumii, îndeosebi tinerii din Parohia "Preasfântul Răstignit" din Roma, grupul Scout Milano 35 și asociația "Totus tuus" din Potenza.

Urez tuturor o sărbătoare frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat