Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Omilia Papei Francisc în sărbătoarea Botezului Domnului 2024

Duminică, 7 ianuarie 2024, sărbătoarea Botezului Domnului, Sfântul Părinte Francisc a prezidat în Capela Sixtină Sfânta Liturghie în cursul căreia a administrat sacramentul Botezului câtorva copii. Prezentăm în continuare transcrierea omiliei pe care papa a rostit-o liber după citirea sfintei evanghelii și cuvintele sale înainte de binecuvântarea finală.

Iubiți frați și surori,

Noi suntem aici pentru a boteza, pentru a da copiilor noștri darul credinței. Și ei sunt protagoniștii în această ceremonie: ei pot să vorbească, să meargă, să strige... Ei comandă, pentru că este sărbătoarea lor: vor primi darul cel mai frumos, darul credinței, darul Domnului.

Dacă plâng - deocamdată sunt tăcuți, dar este suficient ca unul să dea tonul și începe concertul -, lăsați-i să plângă; dacă le este foame, alăptați-i, liniștiți, aici. Dacă le este cald, dați-le jos hainele, pentru că uneori căldura face rău.

Ei sunt protagoniștii, pentru că ei, astăzi, ne vor dărui și nouă mărturia modului în care este primită credința: cu nevinovăție, cu deschiderea inimii.

Și vouă, părinți și nași, vă urez ca viața voastră să fie de ajutor pentru acești copii, de ajutor pentru creștere. Vă urez să-i însoțiți în creștere, pentru că acesta este un mod de a ajuta, ca să crească credința în ei. Multe mulțumiri pentru mărturia voastră, pentru că i-ați adus aici ca să primească credința.

Și acum, să continuăm cu ritualul Botezului.

Cuvinte rostite liber înainte de binecuvântarea finală

Înainte de a vă da binecuvântarea, vă mulțumesc pentru că ați început această viață a copiilor voștri cu Botezul. Și vă recomand ca ei să știe data Botezului, pentru că este data nașterii. Precum și fiecare dintre noi. Dacă eu vă întreb pe voi: "Care este data nașterii tale?", eu nu știu dacă toți vor putea să o știe. Dar gândiți-vă bine: data nașterii este ca o aniversare a zilei de naștere, data în care am primit harul Domnului, am devenit creștin și creștină. Învățați-i asta pe copii, pentru a o sărbători în fiecare an.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat