Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (6 ianuarie 2024)

Iubiți frați și surori, bună ziua și sărbătoare frumoasă!

Astăzi celebrăm Epifania Domnului, adică manifestarea sa tuturor popoarelor, întruchipate de magi (cf. Mt 2,1-12). Ei sunt niște căutători înțelepți care, după ce s-au lăsat interogați de apariția unei stele, pornesc la drum și ajung la Betleem. Și acolo îl găsesc pe Isus, "cu Maria, mama sa", cad la pământ și îi oferă "aur, tămâie și smirnă" (v. 11).

Oameni înțelepți care recunosc prezența lui Dumnezeu într-un simplu Prunc: nu într-un principe sau într-un nobil, ci într-un copil al unor oameni săraci, și se prosternă în fața lui, adorându-l. Steaua i-a condus acolo, în fața unui Prunc; și ei, în ochii săi mici și nevinovați, percep lumina Creatorului universului, în căutarea căruia au dedicat existența.

Este experiența decisivă pentru ei și importantă și pentru noi: de fapt, în Isus Prunc îl vedem pe Dumnezeu făcut om. Și, prin urmare, să privim la el, să ne uimim de umilința sa. A-l contempla pe Isus, a rămâne în fața lui, a-l adora în Euharistie: nu înseamnă pierdere de timp, ci înseamnă a da sens timpului. A adora nu înseamnă a pierde timp, ci a da sens timpului. Acest lucru este important, îl repet: a adora nu înseamnă a pierde timp, ci a da sens timpului. Înseamnă a regăsi direcția vieții în simplitatea unei tăceri care hrănește inima.

Și să găsim și timpul pentru a-i privi pe copii, așa cum magii l-au privit pe Isus: cei mici care și ei ne vorbesc despre Isus, cu încrederea lor, promptitudinea lor, uimirea lor, curiozitatea lor sănătoasă, capacitatea lor de a plânge și a râde cu spontaneitate, de a visa. Dumnezeu s-a făcut așa: Prunc, încrezător, simplu, iubitor al vieții (cf. Înț 11,26). Dacă vom sta în fața lui Isus Prunc și în compania copiilor, vom învăța să ne uimim și vom reporni mai simpli și mai buni, ca și magii. Și vom ști să avem priviri noi, priviri creative în fața problemelor lumii.

Așadar, să ne întrebăm: În aceste zile ne-am oprit pentru a adora, i-am făcut un pic de spațiu lui Isus în tăcere, rugându-ne în fața ieslei? Am dedicat timp copiilor pentru a vorbi și a ne juca împreună cu ei? Și, în sfârșit, reușim să vedem problemele lumii cu privirea copiilor?

Maria, Mama lui Dumnezeu și a noastră, să mărească iubirea noastră față de Isus Prunc și față de toți copiii, în special cei încercați de războaie și nedreptăți.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

În urmă cu șaizeci de ani, chiar în aceste zile, Sfântul Papă Paul al VI-lea și Patriarhul ecumenic Atenagora s-au întâlnit la Ierusalim, dărâmând un zid de incomunicabilitate care timp de multe secole i-au ținut departe pe catolici și pe ortodocși. Să învățăm de la îmbrățișarea acestor doi mari ai Bisericii pe drumul unității creștinilor, rugându-ne împreună, mergând împreună, lucrând împreună.

Și, gândindu-ne la acel gest istoric de fraternitate făcut la Ierusalim, să ne rugăm pentru pacea în Orientul Mijlociu, în Palestina, în Israel, în Ucraina, în toată lumea. Atâtea victime ale războaielor, atâția morți, atâta distrugere... Să ne rugăm pentru pace.

Exprim apropierea mea de poporul iranian, îndeosebi de cei din familiile numeroaselor victime ale atacului terorist petrecut la Kerman, de atâția răniți și de toți cei care sunt loviți de această mare durere.

Epifania este Ziua Copilăriei Misionare. Salut copiii și tinerii misionari din întreaga lume, le mulțumesc pentru angajarea lor în rugăciune și în sprijinirea concretă dată vestirii evangheliei și, îndeosebi, promovării tinerilor în țările de misiune. Mulțumiri, multe mulțumiri vouă!

Primesc cu bucurie participanții la cortegiul istorico-folcloric, care anul acesta este dedicat teritoriului din "Valle del fiume Tevere", valorilor sale umane și religioase.

Salut credincioșii veniți din Germania, tinerii din Mișcarea "Între Noi", "Prietenii istoriei și tradițiilor" din Carovilli, grupul AVIS din Paderno Franciacorta. Și extind binecuvântarea mea la participanții la marele Cortegiu al Regilor Magi care se desfășoară la Varșovia și în atâtea orașe din Polonia.

Și urez tuturor o sărbătoare frumoasă a Epifaniei. Vă rog, continuați să vă rugați pentru mine și mergeți înainte, curajoși! Domnul să vă binecuvânteze! Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat