Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat unei delegații a Societății Publiciștilor Catolici din Germania (Gesellschaft katholischer Publizisten Deutschlands) la 75 de ani de la fondare (4 ianuarie 2024)

Cuvinte rostite liber

Iubiți frați și surori, bună ziua și bine ați venit!

Sunt bucuros să vă primesc pe voi, jurnaliști germani, care sunteți reuniți în Gesellschaft katholischer Publizisten Deutschlands. Bine ați venit aici toți! Voi aveți în mâini discursul pe care trebuie să-l spun, îl aveți în limba voastră. Eu vă voi înmâna originalul italian. Și vă mulțumesc, mulțumesc pentru munca voastră care nu este ușoară, munca de jurnalist, este un lucru frumos comunicarea. Vă urez vouă tuturor ceea ce este cel mai bun. Îmi face plăcere să vă salut acum și vă cer să vă rugați pentru mine. Betet für mich, bitte! Diese Arbeit ist nicht einfach, nicht. Betet für mich. Aber betet "für", nicht gegen. Vielen Dank für alles. Gott segne euch.

_______________

Iubiți frați și surori, bună ziua și bine ați venit!

Mulțumesc că ați venit la Roma pentru a celebra a 75-a aniversare a asociației voastre. Gesellschaft katholischer Publizisten Deutschlands reunește profesioniști catolici din media, care provin din diferite sectoare, ecleziale și civile. Comunicarea ajută să fim, cum spune Apostolul Paul, "membre unii pentru alții" (Ef 4,25), chemați să trăim în comuniune în cadrul unei rețele de relații în expansiune continuă. Acest lucru este esențial în Biserică, unde legătura cu universalitatea se dezvoltă și se armonizează în mod deosebit prin slujirea succesorului lui Petru.

Asociația voastră își propune angajarea pentru ecumenism, dialog interreligios, precum și pentru apărarea păcii, a libertății și a demnității umane. Sunt obiecte deosebit de actuale! Câte conflicte astăzi, în loc să fie stinse de dialog, sunt alimentate de știri false sau de declarații incendiare care trec prin media! De aceea este și mai important ca voi, întăriți de rădăcinile voastre creștine și de credința trăită zilnic, "demilitarizați" în inimă de evanghelie, să susțineți dezarmarea limbajului. Acest lucru este fundamental: a favoriza tonuri de pace și de înțelegere, a construi punți, a fi disponibili la ascultare, a exercita o comunicare care îl respectă pe celălalt și motivațiile sale. Este o nevoie urgentă de acest lucru în societate, dar și Biserica are nevoie de o comunicare "gentilă și, în același timp, profetică" (Mesaj pentru a LVII-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, 24 ianuarie 2023).

Biserica din Germania a întreprins un drum sinodal, despre care am scris o scrisoare în 2019, care doresc să fie mai cunoscută, meditată și pusă în practică, deoarece exprimă două aspecte pe care le consider fundamentale pentru a nu ne rătăci. Înaintea de toate, îngrijirea dimensiunii spirituale, adică adaptarea concretă și constantă la evanghelie și nu la modelele lumii, redescoperind convertirea personală și comunitară prin sacramente și rugăciune, docilitatea față de Duhul Sfânt și nu față de spiritul timpului. Și după aceea, dimensiunea universală, catolică, pentru a nu concepe viața de credință drept ceva referitor numai la propriul domeniu cultural și național. Din acest punct de vedere, face bine participarea la procesul sinodal universal. Comunicatorii catolici au un rol prețios de desfășurat în aceste situații: furnizând informații corecte, pot contribui la clarificarea înțelegerilor greșite și mai ales la evitarea ca ele să apară, ajutând înțelegerea reciprocă și nu contrapozițiilor.

În orice caz, este important a nu avea o atitudine introvertită, ci "a ieși" pentru a duce mesajul creștin în fiecare domeniu al vieții, utilizând mijloacele și posibilitățile care sunt astăzi la dispoziție. O Biserică ce se ocupă îndeosebi de ea însăși se îmbolnăvește de autoreferențialitate. În schimb, Biserica este misiune, iar comunicatorii catolici nu pot să nu se implice și să rămână, ca să spunem așa, "neutri" față de mesajul pe care-l transmit. Îmi place să amintesc, în această privință, că "neutralitatea mass-media este numai aparentă: numai cel care comunică punându-se în joc pe sine însuși poate reprezenta un punct de referință" (Mesaj pentru a XLVIII-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, 24 ianuarie 2014).

Preaiubiților, voi proveniți dintr-o țară prosperă și dezvoltată, dar și acolo se află, uneori ascunse, multe necazuri. Mă gândesc la fenomenul sărăciei infantile, la familii care nu știu cum să plătească facturile și la situația atâtor migranți și refugiați, pe care Germania i-a primit în număr mare. Acolo Dumnezeul iubirii așteaptă vestea bună a carității noastre: așteaptă creștini care să iasă și să meargă spre persoanele care stau la margini. Și pentru aceasta este nevoie și de comunicatori care să evidențieze istoriile și fețele celor puțini sau cărora nimeni nu le acordă atenție. Așadar, atunci când comunicați, gândiți-vă mereu la fețele persoanelor, în special ale săracilor și ale celor simpli, și porniți de la ele, de la realitatea lor, de la dramele lor și de la speranțele lor, chiar dacă a face asta înseamnă a merge împotriva curentului și a consuma pingelele încălțărilor!

Surorilor și fraților, vă mulțumesc pentru prezența voastră și pentru munca voastră. Vă binecuvântez din inimă. Și voi, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat