Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
La 60 de ani de la pelerinajul lui Paul al VI-lea în Țara Sfântă

Spiritul întâlnirii dintre Papa Montini și Patriarhul Atenagora petrecută în 1964 a fost reînnoit în 2014 de Francisc și Bartolomeu

De la Ierusalim, un neîntrerupt drum de unitate

de cardinal Pierbattista Pizzaballa, patriarh latin de Ierusalim

Bucuria pe care evenimentul pelerinajului Papei Paul al VI-lea a adus-o în urmă cu șaizeci de ani în viața cetății Ierusalimului, încărcătura de noutate pe care a provocat-o încă sunt parte din viața actuală a creștinilor din Țara Sfântă. De fapt, ca întotdeauna și ca pentru toate lucrurile care se referă la Ierusalim, semnificația profundă a acelor evenimente, și îndeosebi întâlnirea dintre Sfântul Părinte și patriarhul ecumenic Atenagora, a schimbat fața Bisericii și a indicat drumul său până în ziua de astăzi.

Episcopul de Roma se întorcea la Ierusalim, de unde plecase în urmă cu două mii de ani. În pelerinajul care l-a dus în principalele locuri sfinte, a întâlnit rănile pe care istoria le-a lăsat foarte vizibile în geografia locurilor și a persoanelor din acel timp și de astăzi. Dar a adunat și îmbrățișarea tare și puternică a întregii populații, care l-a primit cu o bucurie și un entuziasm incredibile și care a arătat păstorilor săi, în manieră indiscutabilă, voința de a nu rămâne prizonieră a istoriei dificile din această Țară, ci de a voi să meargă mai departe. Materialele filmate ale epocii îl arată pe Paul al VI-lea care, intrând în Cetatea Sfântă, aproape că era strivit de mulțimea entuziastă și euforică. De fapt, câteodată sunt suficiente gesturi mici care, probabil fără să știe, erau așteptate și căutate de mulți, pentru a elibera dorința de întâlnire și de pace care se cuibărește în inima fiecărui om, în special aici în Țara Sfântă, marcată de veșnice tensiuni, conflicte și diviziuni. Ierusalimul creștin era oprit, aproape suspendat, între legi vechi, regulamente care păreau mai degrabă să paralizeze în loc să reglementeze viața comună. Vizita Papei Montini a avut meritul de a strica acel zid, care atunci părea foarte solid, al diferitelor status quo, folosite adesea mai mult greșit decât corect, pentru a evita confruntarea unul cu celălalt. A fost suficientă acea simplă vizită pentru a da la o parte secole de praf depus pe relațiile noastre.

Întâlnirea cu patriarhul ecumenic de Constantinopol a fost fără îndoială evenimentul care a marcat acel pelerinaj. Întoarcerea lui Petru după două mii de ani la Ierusalim, loc al nașterii Bisericii una și nedespărțită, nu putea să nu privească la acea rană, cea mai profundă dintre toate, care a marcat parcursul Bisericii timp de un mileniu întreg. Și de fapt întoarcerea lui Petru la Ierusalim a fost și începutul unui drum nou, pentru toți creștinii, de reapropiere, de recitire și răscumpărare a respectivelor istorii, a dorinței și a nostalgiei unității pierdute. De altfel, întoarcerea și repornirea de la Ierusalim poartă cu sine mereu și în mod necesar o schimbare profundă. Ierusalimul este pentru un creștin locul care a dat concretețe Răscumpărării, care a schimbat semnificația de iertare, de dreptate, de adevăr. Nu se poate veni la Ierusalim fără a se confrunta cu aceste realități, care aici, repet, dobândesc o concretețe unică.

De atunci s-au schimbat multe în dialogul ecumenic. Astăzi, noi considerăm sigure atitudinile de respect și prietenie între Biserici. Acest lucru îl datorăm lor, papei și patriarhului ecumenic, și curajului lor, viziunii lor. Francisc, cu pelerinajul său de rugăciune în Țara Sfântă în 2014 și cu întâlnirea reînnoită cu patriarhul ecumenic, Bartolomeu, a arătat concret cât drum a parcurs Biserica în acei cincizeci de ani și apoi în continuare. În 1964, întâlnirea s-a ținut pe Muntele Măslinilor, loc semnificativ, dar și periferic față de cetatea Ierusalimului. În schimb, în 2014, s-a desfășurat în inima Ierusalimului creștin, Sfântul Mormânt, care nu este numai locul ce comemorează moartea și învierea lui Cristos, ci este și locul care, greșit sau corect, este considerat simbolul diviziunilor noastre.

Desigur, noi, care trăim la Ierusalim, știm bine cât de lung mai este drumul și cât de greu este uneori a sta și a trăi împreună, dar simplul fapt că acest eveniment așa de important se poate ține în locul nostru cel mai drag este semn incontestabil al drumului parcurs până astăzi. În urmă cu șaizeci de ani, acea îmbrățișare a dărâmat zidul de despărțire între cele două Biserici, inaugurând o nouă eră pentru viața Bisericii. Îmbrățișarea ținută după cincizeci de ani a reînnoit elanul de bucurie și unitate în Duhul pe care niciunul dintre noi nu-l poate prevedea, dar care deja aduce roade îmbelșugate pentru viața Bisericii astăzi. Vedem asta în restaurările bazilicii, care sunt făcute împreună, astăzi fiind posibil, dar inimaginabil până acum câțiva ani în urmă. Întâlnirile, declarațiile, inițiativele comune între Biserici astăzi sunt considerate materie obișnuită. Inițiativele pastorale comune, în școli, în parohii, sunt expresie a unei dorințe de fraternitate care nu este numai a celor puțini, ci a întregii comunități creștine locale, în diferitele sale denominațiuni. Vademecum pastoral al Bisericii Catolice, care dă indicații concrete despre modul de a celebra sacramentele pentru familiile mixte (care sunt aproape toate), respectând sensibilitatea tuturor, este un alt exemplu.

Și astăzi, poate că și mai mult decât ieri, avem nevoie de bărbați și femei curajoși, capabili de viziune, de a ști să vadă dincolo de durerea prezentă, să elibereze inima noastră oprimată de prea multe frici, și care, ca Paul al VI-lea și Atenagora, cu cuvântul și cu gesturile lor, să știe să indice creștinilor din Țara Sfântă de astăzi calea dificilă și fascinantă a păcii.

(După L'Osservatore Romano, 3 ianuarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat