Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
O întâlnire istorică ce încă dă roade

"Am venit pentru a spune «bună ziua» iubitului meu frate, papa"

de Teofil al III-lea, patriarh ortodox de Ierusalim

În urmă cu șaizeci de ani, la 5 ianuarie 1965, Sfântul Papă Paul al VI-lea și patriarhul ecumenic Atenagora de Constantinopol, de fericită amintire, au avut o întâlnire istorică pe Muntele Măslinilor, găzduit de marele nostru predecesor, patriarhul Benedictos. Era prima vizită a unui papă în Țara Sfântă după schismă. Acea întâlnire a deschis un drum nou atât pentru respectivele noastre Biserici, cât și pentru Țara Sfântă.

În urmă cu zece ani, succesorii lor, Papa Francisc și Patriarhul Bartolomeu, s-au întâlnit la Ierusalim pentru a comemora această întâlnire, iar noi am fost bucuroși să-i găzduim.

Întâlnirea dintre Papa Paul al VI-lea și Patriarhul Atenagora a dus imediat la un nou capitol. La întrebarea despre motivul pentru care îl întâlnea pe pontif, Patriarhul Atenagora a răspuns: "Am venit pentru a spune «bună ziua» iubitului meu frate, papa. Amintiți-vă că au trecut cinci sute douăzeci și cinci de ani de la ultima dată când ne-am vorbit!". Cei doi lideri au deschis un viitor nou pentru Bisericile ortodoxă și catolică romană, care timp de secole au fost despărțite. Au fost ridicate anateme seculare și a fost asumată o nouă angajare la dialog, la respectul reciproc și la o înțelegere mai profundă între Biserici. Nu a fost o mișcare apreciată de toți în respectivele noastre Biserici. De ambele părți, în unele ambiente încă existau frici și prejudecăți. Este greu de pus deoparte istorii așa de lungi de suspiciuni, răni, relatări contrastante. Dar patriarhul și papa știau că un viitor diferit va fi posibil numai cu instaurarea unui nou spirit de dialog și disponibilitatea de a se reconcilia. Prin întâlnirea lor au dat Bisericii ortodoxe și celei catolice romane o nouă viziune care a inspirat dorința multora de a înfrunta și a depăși diviziunile. Așa cum a spus Papa Paul al VI-lea în discursul său, la 5 ianuarie 1964, întâlnirea era "întemeiată pe speranța de întâlniri noi și rodnice". Întâlnirea a fost importantă și încurajatoare și pentru dialogul ecumenic mai amplu.

După șaizeci de ani, într-un timp de conflict și dificultăți pentru toate popoarele noastre și în special pentru creștini, în Țara Sfântă acea întâlnire epocală între Papa Paul al VI-lea și Patriarhul Atenagora continuă să dea roade importante în comunitățile noastre ortodoxă și catolică romană. Întâlnirile obișnuite care se țin astăzi între patriarhii și conducătorii Bisericilor din Țara Sfântă sunt consecința directă a întâlnirii dintre papa și patriarh. Cooperarea și restaurarea și în conservarea locurilor sacre, în special Biserica Sfântului Mormânt și Bazilica Nașterii, a fost făcută posibilă grație spiritului acelei întâlniri de acum mult timp în urmă, care este viu și se bucură de sănătate optimă între liderii Bisericilor. Și în fața provocărilor actuale enorme în regiunea noastră, am putut să unim eforturile într-o misiune comună pentru a arăta lumii suferința tuturor popoarelor noastre și, desigur, a comunității creștine, precum și pentru a îndemna toate părțile implicate să se angajeze într-un proces de dialog pentru o soluționare pașnică, dreaptă și durabilă pentru viitorul acelei țări pe care întreaga lume o consideră sfântă.

În timp ce au fost făcute atâtea progrese bune în relațiile dintre Biserici, și în special între comunitățile creștine din Țara Sfântă, recunoscând că facem partea noastră, trebuie să continuăm, ținând cont de rugăciunea Domnului nostru Isus Cristos "ca toți să fie una" (In 17,21). Bisericile sunt angajate în adevăratul drum ecumenic, al cărui scop ultim este participarea la Potirul comun. Nu trebuie să uităm niciodată că Providența divină ne-a pus aici pentru a fi martori ai mesajului de speranță al evangheliei. Când va răsări ziua în care vom putea participa la această unitate sacramentală deplină, scopul dialogului început de Sfântul Papă Paul al VI-lea și de Patriarhul Atenagora va fi obținut.

În Țara Sfântă aducem mulțumire lui Dumnezeu Atotputernicul pentru însemnata călăuzire demonstrată de acei doi slujitori în depășirea prejudecății, a fricii și a lanțurilor istoriei, și ne rugăm intens pentru ca, în plinătatea Providenței divine, spiritul inițiativei lor să-i inspire pe liderii din regiunea noastră să instaureze o pace durabilă în Țara Sfântă. Fie ca amintirea lor să trăiască veșnic.

(După L'Osservatore Romano, 3 ianuarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat