Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Catedrala "Preasfântul Nume al lui Isus"
din Raleigh, Carolina de Nord.
Credit: Jason Schronce/Shutterstock

De ce venerăm Preasfântul Nume al lui Isus?

În fiecare an, în ziua de 3 ianuarie, Biserica Catolică sărbătorește Preasfântul Nume al lui Isus.

În cuvintele Sfântului Bernardin din Siena: "Acesta este acel nume preasfânt dorit de patriarhi, așteptat cu nerăbdare, invocat în mijlocul strigătelor de suferință, invocat cu suspine, implorat cu lacrimi, dăruit atunci când sosește plinătatea harului".

Numele Domnului

Numele "Isus" provine din forma latină a grecescului "Iesous" (Ἰησοῦς), care, la rândul său, este transliterarea ebraicului "Yeshua" (Yēšūaʿ) sau "Yehoshua" (Yəhōšūaʿ) sau, în forma sa contractată, "Joshua", care înseamnă "IHWH (Domnul) mântuiește".

Începuturile venerării Preasfântului Nume al lui Isus datează din timpul sărbătorilor liturgice din secolul al XIV-lea. Sfântul Bernardin din Siena, în secolul al XV-lea, împreună cu discipolii săi, a răspândit venerarea numelui lui Isus, iar un secol mai târziu, în jurul anului 1530, Papa Clement al VII-lea a acordat Ordinului Franciscan autorizația pentru celebrarea Oficiului Sfântului Nume al lui Isus.

IHS

Sfântul Bernardin obișnuia să poarte o pancartă din lemn care arăta Euharistia înconjurată de raze cu monograma "IHS", o abreviere a numelui lui Isus în greacă (Ἰησοῦς).

Mai târziu, tradiția devoțională a adăugat un nou sens acestei monograme, transformând-o într-o "cristogramă" latină: "I" de la "Iesus" (Isus); "H" de la "Hominum" (al oamenilor); "S" de la "Salvator" (Salvator). Altfel spus, IHS înseamnă "Isus, salvatorul oamenilor". Ulterior, vor fi adăugate noi semnificații.

Sfântul Ignațiu de Loyola și iezuiții au făcut din această monogramă emblema Societății lui Isus.

Ajutoare spirituale

Invocarea cu credință a sfântului nume al lui Isus aduce ajutor în nevoile trupești, conform promisiunii lui Cristos: "În numele meu vor scoate diavoli, vor vorbi limbi noi, vor lua șerpi în mână și, dacă vor bea ceva aducător de moarte, nu le va dăuna. Își vor pune mâinile peste cei bolnavi și ei se vor vindeca" (Mc 16,17-18). În numele lui Isus, apostolii au dat putere ologilor (Fap 3,6; 9,34) și viață morților (Fap 9,40).

Din Enciclopedia Catolică:

"Oferă mângâiere în încercările spirituale. Numele lui Isus îi amintește păcătosului de tatăl fiului risipitor și de bunul samaritean; îi amintește celui drept suferința și moartea Mielului nevinovat al lui Dumnezeu.

El ne protejează împotriva Satanei și a vicleniei sale, căci diavolul se teme de numele lui Isus, care l-a învins pe cruce.

În numele lui Isus obținem orice binecuvântare și har pentru timp și veșnicie, căci Cristos a spus: «Orice veți cere de la Tatăl în numele meu, vă va da» (Ioan 16,23). De aceea, Biserica își încheie toate rugăciunile sale prin cuvintele: «Prin Domnul nostru Isus Cristos» etc.

Astfel se împlinesc cuvintele Sfântului Paul: «în numele lui Isus să se plece tot genunchiul: al celor din ceruri, al celor de pe pământ și al celor de dedesubt» (Fil 2,10)."

(După Catholic News Agency, 3 ianuarie 2024)

Traducere de Ovidiu Bișog




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat