Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Celebrarea vesperelor și a Te Deum-ului de mulțumire pentru sfârșitul anului

Omilia Sfântului Părinte Francisc

Bazilica vaticană

Duminică, 31 decembrie 2023

Credința ne permite să trăim această oră în mod diferit față de o mentalitate lumească. Credința în Isus Cristos, Dumnezeu întrupat, născut din Fecioara Maria, dăruiește un mod nou de a simți timpul și viața. Aș rezuma asta în două cuvinte: recunoștință și speranță.

Cineva ar putea spune: "Dar nu este ceea ce fac toți în această ultimă seară a anului? Toți mulțumesc, toți speră, credincioși sau necredincioși". Probabil poate părea că este așa, și eventual era! Dar, în realitate, recunoștința lumească, speranța lumească sunt aparente; le lipsește dimensiunea esențială care este aceea a relației cu Celălalt și cu ceilalți, cu Dumnezeu și cu frații. Sunt aplatizate asupra eului, asupra intereselor sale, și astfel au respirația scurtă, nu merg dincolo de satisfacție și de optimism.

În schimb în această Liturgie, care culmină în marele imn Te Deum laudamus, se respiră o cu totul altă atmosferă: cea a laudei, a uimirii, a recunoștinței. Și asta se întâmplă nu datorită maiestuozității bazilicii, nici datorită luminilor și datorită cântărilor - aceste lucruri sunt mai degrabă consecința -, ci datorită Misterului pe care antifona la primul psalm l-a exprimat astfel: "Ce schimb minunat! Creatorul neamului omenesc a luat trup însuflețit, binevoind să se nască din Fecioară; [...] ne-a dăruit dumnezeirea sa". Acest schimb minunat!

Liturgia ne introduce în sentimentele Bisericii; și Biserica, pentru a spune așa, le învață de la Fecioara Mamă.

Să ne gândim care a fost recunoștința în inima Mariei în timp ce îl privea pe Isus abia născut. Este o experiență pe care numai o mamă o poate trăi și care totuși în ea, în Născătoarea de Dumnezeu, are o profunzime unică, incomparabilă. Maria știe, ea singură împreună cu Iosif, de unde vine acel Prunc. Și totuși este acolo, respiră, plânge, are nevoie să mănânce, să fie acoperit, îngrijit. Misterul dă spațiu recunoștinței, care înflorește în contemplarea darului, în gratuitate, în timp ce sufocă în neliniștea lui a avea și a lui a apărea.

Biserica învață de la Fecioara Maria recunoștința. Și învață și speranța. Ne vine să ne gândim că Dumnezeu a ales-o pe ea, Maria din Nazaret, pentru că în inima sa a văzut oglindită propria speranță. Aceea pe care el însuși a insuflat-o în ea cu Duhul său. Maria este din totdeauna umplută de iubire, umplută de har, și pentru aceasta este umplută și de încredere și de speranță.

Cel al Mariei și al Bisericii nu este optimism, este altceva: este credință în Dumnezeu fidel față de promisiunile sale (cf. Lc 1,55); și această credință asumă forma speranței în dimensiunea timpului, am putea spune "pe cale". Creștinul, ca și Maria, este un pelerin de speranță. Și tocmai aceasta va fi tema Jubileului din 2025: "Pelerini ai speranței".

Iubiți frați și surori, putem să ne întrebăm: Roma se pregătește să devină în Anul Sfânt "orașul speranței"? Toți știm că de mult timp este în desfășurare organizarea Jubileului. Dar să înțelegem bine că, în perspectiva pe care o asumăm aici, nu este vorba îndeosebi despre asta; este vorba mai degrabă de mărturia comunității ecleziale și civile; mărturie care, mai mult decât în evenimente, constă în stilul de viață, în calitatea etică și spirituală a conviețuirii. Și atunci întrebarea se poate formula astfel: lucrăm, fiecare în propriul domeniu, pentru ca acest oraș să fie semn de speranță pentru cel care locuiește aici și pentru cei care-l vizitează?

Un exemplu. A intra în Piața "Sfântul Petru" și a vedea că, în îmbrățișarea coloanelor, se mișcă liber și senin persoane de orice naționalitate, de orice cultură și religie, este o experiență care insuflă speranță; dar este important ca ea să fie confirmată de o bună primire în vizita la bazilică, precum și în serviciile de informare. Un alt exemplu: fascinația centrului istoric din Roma este perenă și universală; dar trebuie ca să se poată bucura de el și persoanele bătrâne sau cu dizabilități motorii; și trebuie ca "marii frumuseți" să-i corespundă decorul simplu și funcționalitatea normală în locurile și în situațiile vieții obișnuite, de fiecare zi. Pentru că un oraș mai trăibil pentru cetățenii săi este mai primitor și pentru toți.

Iubiți frați și surori, un pelerinaj, în special dacă este angajant, cere o pregătire bună. Pentru aceasta anul viitor, care precedă Jubileul, este dedicat rugăciunii. Un an întreg dedicat rugăciunii. Și ce învățătoare mai bună am putea avea decât Sfânta noastră Mamă? Să intrăm la școala sa: să învățăm de la ea să trăim fiecare zi, fiecare moment, fiecare ocupație cu privirea interioară îndreptată spre Isus. Bucurii și dureri, satisfacții și probleme. Totul în prezența și cu harul lui Isus, Domnul. Totul cu recunoștință și speranță.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat