Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

30 decembrie 2023

SPECIAL FIDES

MISIONARI UCIȘI
ÎN ANUL 2023

"Martirii nu trebuie văzuți ca "eroi" care au acționat individual, ca flori răsărite într-un deșert, ci ca roade coapte și excelente din via Domnului, care este Biserica" (Papa Francisc, Audiența generală din 19 aprilie 2023)

MISIONARII UCIȘI ÎN ANUL 2023

Dosar îngrijit de Stefano Lodigiani

Cetatea Vaticanului (Agenția Fides) - Informațiile adunate de Agenția Fides prezintă că în 2023 au fost uciși în lume 20 de misionari: 1 episcop, 8 preoți, 2 călugări care nu sunt preoți, 1 seminarist, 1 novice și 7 laici și laice. Chiar dacă listele întocmite de Fides sunt deschise mereu la actualizări și corecturi, se înregistrează 2 misionari în plus uciși față de anul precedent. Conform repartiției continentale, anul acesta numărul cel mai ridicat se înregistrează din nou în Africa, unde au fost uciși 9 misionari: 5 preoți, 2 călugări, 1 seminarist, 1 novice. În America au fost asasinați 6 misionari: 1 episcop, 3 preoți, 2 laice. În Asia au murit, uciși de violență, 4 laici și laice. În Europa a fost ucis un laic.

Ca în anii precedenți, Agenția Fides folosește termenul "misionar" pentru toți botezații, recunoscând că "în virtutea Botezului primit, fiecare membru al poporului lui Dumnezeu a devenit discipol misionar. Fiecare botezat, oricare ar fi funcția sa în Biserică și gradul de instruire a credinței sale, este un subiect activ de evanghelizare" (Papa Francisc, Exortația apostolică Evangelii gaudium, 120). De altfel lista anuală a lui Fides de mult timp nu se referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci ia în considerație toți botezații angajați în viața Bisericii morți în mod violent, și atunci când asta se întâmplă nu în mod expres "din ură față de credință". Pentru aceasta se preferă să nu se folosească termenul "martiri", decât în semnificația sa etimologică de "martori", pentru a nu intra în evaluarea pe care Biserica o va putea da eventual cu privire la unii dintre ei, propunându-i, după o examinare atentă, pentru beatificare sau canonizare.

Una dintre trăsăturile distinctive care unesc cea mai mare parte a lucrătorilor pastorali uciși în 2023 este fără îndoială normalitatea lor de viață: adică nu au făcut acțiuni eclatante sau fapte neobișnuite care ar fi putut să atragă atenția și să-i facă să intre în vizorul cuiva. Răsfoind puținele informații despre circumstanța morții lor violente, găsim preoți care mergeau să celebreze Liturghia sau să desfășoare activități pastorale în vreo comunitate îndepărtată; agresiuni armate făcute de-a lungul străzilor traficate; atacuri la adresa caselor parohiale și a conventurilor unde erau angajați în evanghelizare, în caritate, în promovarea umană. Au ajuns să fie, fără vina lor, victime ale sechestrărilor, ale actelor de terorism, implicați în împușcături sau violențe de diferite tipuri.

În această viață "normală" trăită în contexte de sărăcie economică și culturală, degradare morală și ambientală, unde nu există respectul față de viață și față de drepturile umane, ci adesea este normă numai samavolnicia și violența, au fost unite și de o altă "normalitate", aceea de a trăi credința oferind mărturia lor evanghelică simplă ca păstori, cateheți, lucrători sanitari, animatori ai liturgiei, ai carității... Ar fi putut să meargă în altă parte, să se mute în locuri mai sigure, sau să renunțe la angajările lor creștine, eventual reducându-le, dar n-au făcut asta, deși erau conștienți de situație și de pericolele în care se aflau în fiecare zi. Naivi, în ochii lumii. Dar Biserica și, în definitiv, lumea însăși, merg înainte grație lor, care "nu sunt flori răsărite într-un deșert", și atâtor persoane care, ca și ei, mărturisesc recunoștința lor față de iubirea lui Cristos traducând-o în acte zilnice de fraternitate și speranță.

La Angelus din sărbătoarea Sfântului Ștefan, primul martir al comunității creștine, Papa Francisc a amintit: "Încă există - și sunt atâția - cei care suferă și mor pentru a-l mărturisi pe Isus, așa cum există cel care este penalizat la diferite niveluri pentru faptul de a se comporta în mod coerent cu evanghelia, și cel care cu greu rămâne fidel în fiecare zi, fără zgomot, față de propriile îndatoriri bune, în timp ce lumea râde de asta și predică altceva. Și acești frați și surori pot să pară niște faliți, dar astăzi vedem că nu este așa. De fapt, acum ca și atunci, sămânța jertfelor lor, care pare să moară, încolțește, aduce rod, pentru că Dumnezeu continuă prin intermediul lor să facă minuni (cf. Fap 18,9-10), să schimbe inimile și să-i mântuiască pe oameni" (Angelus, 26 decembrie 2023).

PANORAMA CONTINENTELOR

În AFRICA au fost uciși 9 misionari: 5 preoți, 2 călugări, 1 seminarist, 1 novice.

În Nigeria (4) au murit preotul Isaac Achi, ucis de flăcări în timpul unui atac asupra parohiei sale, în statul Niger, făcut de un grup armat; preotul Charles Onomhoalke Igechi, agresat de oameni înarmați, de-a lungul Agbor Road, în statul Edo; seminaristul Na'aman Danlami, mort ars de viu în atacul câtorva bandiți la adresa parohiei unde slujea în statul Kaduna; novicele benedictin Godwin Eze, răpit din mănăstirea din Eruku, statul Kwara, și apoi ucis de răpitori

În Burkina Faso (2) și-au pierdut viața în manieră violentă preotul Jacques Yaro Zerbo, asasinat de oameni înarmați neidentificați, în regiunea Boucle du Mouhoun, în timp ce mergea să desfășoare activități pastorale, și fratele Moses Simukonde Sens, ucis de un cartuș pe lângă un post militar de control în capitală, Ouagadougou.

În Tanzania (1), preotul Pamphili Nada a murit în timp ce era dus la spital după ce a suferit o agresiune în parohia sa, în regiunea Arusha.

În Camerun (1), fratele Cyprian Ngeh a fost agresat și înjunghiat mortal pe stradă, la Bamenda

În Republica Democratică din Congo (1) preotul Léopold Feyen a fost ucis cu lovituri de cuțit în zona din Kinshasa, în timp ce se afla în camera sa, la parohia în care își desfășura slujirea pastorală.

 

În AMERICA au fost uciși 6 misionari: 1 episcop, 3 preoți, 2 laice.

În Mexic (4) a fost ucis cu gloanțe, în statul Jalisco, preotul Juan Angulo Fonseca; părintele Javier García Villafaña a fost ucis pe strada care leagă municipiile Cuitzeo și Huandacareo, în timp ce mergea cu mașina pentru a celebra Liturghia; Gertrudis Cruz de Jesús și Gliserina Cruz Merino, tinere catehete, au fost ucise în cursul unei ambuscade în timp ce mergeau la o procesiune euharistică, în statul Oaxaca.

În Statele Unite ale Americii (2), Monseniorul David O'Connell, episcop auxiliar de Los Angeles, a fost ucis de soțul guvernantei care se îngrijea de el, arestat și vinovat care a mărturisit; preotul Stephen Gutgsell a murit ca urmare a unei agresiuni cu armă ascuțită petrecută în casa parohială a bisericii din Fort Cahloun, comunitate mică din Nebraska pe care o conducea de 11 ani.

 

În ASIA au fost uciși 4 laici.

În Filipine (2), printre victimele unei bombe explodate în timpul celebrării euharistice în Universitatea statală din Mindanao, în provincia Lanao del Sur, erau doi studenți catolici și voluntari ai comunității capelaniei universitare, angajați în animarea liturgică: Junrey Barbante și Janine Arenas.

În Palestina (2), Samar Kamal Anton și mama sa, Nahida Khalil Anton, au fost ucise de călăi în timp ce mergeau spre conventul surorilor Maici Tereza, la Gaza. Una a fost ucisă în timp ce încerca să o salveze pe cealaltă. Ambele aparțineau unui Grup de femei, catolice și ortodoxe, angajate pe un drum de credință și de apostolat mai ales în favoarea săracilor și a celor cu dizabilități.

 

În EUROPA a fost ucis 1 laic.

În Spania, Diego Valencia, laic, sacristan din Parohia "Nuestra Senora de La Palma", la Algesiras, în provincia Cadice, a fost ucis de un tânăr marocan înarmat cu macetă, care, în afară de acesta, a rănit alte persoane.

 

DATE BIOGRAFICE ȘI CIRCUMSTANȚELE MORȚII

Agenția Fides este recunoscătoare tuturor celor care vor dori să semnaleze actualizări sau corecturi la această listă sau la cele din anii precedenți.

 

Preotul Jacques Yaro Zerbo, 67 de ani, a fost asasinat în Burkina Faso luni 2 ianuarie 2023 de oameni înarmați neidentificați. Preotul a fost ucis în localitatea Soro, în regiunea Boucle du Mouhoun, în nord-vestul țării.

Preotul Jacques Yaro Zerbo s-a născut la 28 decembrie 1956 la Kolongo, în actualul Mali, și a fost hirotonit preot la 19 iulie 1986 la Dédougou. A fost oprit și ucis în timp ce mergea în localitatea Gassan, pentru a desfășura activități pastorale. Oamenii înarmați s-au îndepărtat după aceea cu mașina preotului. Părintele Jacques Yaro Zerbo a întemeiat un centru de reeducare pentru tineret și era responsabil al Comisiei diecezane pentru deschiderea cauzei de beatificare a primului catehet laic din țară, Dii Alfred Diban.

(Agenția Fides 3/1/2023; 5/1/2023)

 

Preotul Isaac Achi, 61 de ani, preot nigerian, a fost ucis de flăcări în timpul unui atac la adresa parohiei sale, petrecut la ora 3 dimineața, duminică 15 ianuarie 2023. Un grup înarmat a încercat să intre în reședința preoților de la biserica "Sfinții Petru și Paul" la Kaffin Koro, în dieceza de Minna, în statul Niger, în Nigeria central-nordică. Nereușind să intre, tâlharii au dat foc locuinței, provocând moartea preotului. Încă înainte de a da foc, bandiții au tras la întâmplare, lovind la umăr un alt preot, rănit în timp ce fugea din locuința parohială, părintele Collins Omeh, care după aceea a fost internat în spital.

Preotul Isaac Achi a fost mai înainte paroh al bisericii "Sfânta Tereza Madall", tot în Niger State, bombardată de milițieni din Boko Haram la 25 decembrie 2011. În afară de asta, părintele Achi a fost răpit de bandiți și eliberat de poliție în împrejurimile localității Abuja, în februarie 2013.

La audiența generală din 18 ianuarie 2023, Papa Francisc l-a amintit pe preotul ucis cu aceste cuvinte: "Vă cer vouă tuturor să vă rugați cu mine pentru părintele Isaac Achi, din dieceza de Minna, în nordul Nigeriei, ucis duminica trecută în casa parohială. Câți creștini suferă pe piele proprie violența: să ne rugăm pentru ei!".

(Agenția Fides 16/1/2023)

 

Diego Valencia, laic, 65 de ani, de 8 ani sacristan al Parohiei "Nuestra Senora de La Palma", la Algesiras, în provincia de sud Cadice (Spania), dieceza de Cadiz y Ceuta, a fost ucis la 25 ianuarie 2023 de un tânăr marocan înarmat cu macetă, arestat după aceea de poliție. În prealabil criminalul năvălise în biserica apropiată "Sfântul Isidor", înainte de începutul Liturghiei de seară de la ora 19.00, insultându-i pe credincioși și rănindu-l grav pe paroh. Apoi s-a îndreptat spre biserica "Nuestra Senora de La Palma", unde a rănit trei persoane și pe sacristan, care intervenise pentru a-l opri. Lovit în abdomen, Diego Valencia a reușit să se târască în afara bisericii, urmărit de asasin care l-a ajuns și l-a ucis. "A murit pentru a apăra credința, biserica și pe credincioșii dinăuntru", a comentat unul dintre preoții de la biserica "Nuestra Senora de La Palma". Diego Valencia era căsătorit, avea doi fii și doi nepoți.

 

Preotul Juan Angulo Fonseca, 53 de ani, paroh de "Nuestra Senora de Guadalupe", în Valle de Guadalupe, la 10 februarie 2023 a fost ucis cu gloanțe în localitatea Atotonilco El Alto, în statul occidental mexican Jalisco, dieceza de San Juan de los Lagos. Presupusul asasin a fugit pe o motocicletă după crimă. Preotul era originar din San José de Gracia, municipiul Tepatitlán de Morelos, unde s-a născut la 24 ianuarie 1970. A fost hirotonit preot la 2 mai 1998. A desfășurat slujirea în diferite comunități parohiale, înainte de a ajunge în 2017 la parohia "Nuestra Senora de Guadalupe".

 

Monseniorul David O'Connell, 69 de ani, episcop auxiliar de Los Angeles, a fost ucis de soțul guvernantei care să îngrijea de el, arestat și care și-a mărturisit crima. Episcopul trăia la Hacienda Heights, cartier la 30 de kilometri la est de Los Angeles, în sudul Californiei (Statele Unite ale Americii). Corpul episcopului a fost găsit la 1.00 noaptea, la 18 februarie 2023 în locuința sa, cu o rană de glonț care i-a fost fatal.

Monseniorul O'Connell era de origine irlandeză, născut la Cork la 16 august 1953. La 10 iunie 1979 a fost hirotonit preot pentru Arhidieceza de Los Angeles. A desfășurat slujirea pastorală în diferite comunități, iubit și respectat pentru calitățile sale de pacificator și de constructor de punți. La 21 iulie 2015 a fost numit episcop auxiliar de Los Angeles. A primit hirotonirea episcopală la 8 septembrie 2015 în catedrala din Los Angeles. În anii de preoție și de episcopat s-a făcut cunoscut prin munca sa de asistență acordată imigraților, săracilor și victimelor violenței armelor. A fost fondator și președinte al Interdiocesan SoCal Immigration Task Force, care a ajutat atâția copii intrați în Statele Unite neînsoțiți. "Profund întristat aflând despre moartea prematură și tragică a episcopului auxiliar David O'Connell", a scris Papa Francisc într-o telegramă, "trimit condoleanțe vii și asigurarea apropierii spirituale" clerului, călugărilor și laicilor din Arhidieceză. Papa s-a rugat și pentru ca aceia care cinstesc amintirea episcopului "să fie întăriți în propunerea de a refuza căile violenței și de a învinge răul cu binele".

(Agenția Fides 20/02/2023; 21/02/2023)

 

Fratele Moses Simukonde Sens, 35 de ani, originar din Zambia, aparținând Misionarilor din Africa (Părinții Albi), a fost ucis de un glonț rătăcitor în seara de 29 martie 2023 pe lângă un post de blocaj militar în capitala lui Burkina Faso, Ouagadougou. Conform reconstituirii confraților săi, pe la ora 21.00 din 29 martie, fratele Moses trecea pe lângă postul de blocaj stabilit de poliția militară. Militarii au tras câteva gloanțe spre persoane care, după cum spun ei, constituiau o amenințare. Unul dintre gloanțe l-a lovit pe fratele Moses ucigându-l

Fratele Moses era născut la 28 iunie 1988 la Monze, în Zambia. După formare a început slujirea sa misionară în 2016, mai întâi în Niger și apoi în Burkina Faso. Burkina Faso trăiește din 2015 o fază de puternică instabilitate politică din cauza violențelor provocate de grupuri jihadiste prezente în diferite zone ale țării.

(Agenția Fides 1/4/2023)

 

Părintele Javier García Villafaña, călugăr augustinian, paroh al Parohiei "Sfânta Ana Maya", în localitatea Capacho - Michoacan, Arhidieceza de Morelia (Mexic), a fost ucis pe strada care leagă municipiile Cuitzeo și Huandacareo, la 22 mai 2023, pe la ora 19.00. Preotul mergea cu mașina la Jeruco pentru a celebra Liturghia când mașina sa a fost ciuruită de gloanțe.

Părintele Javier García Villafaña s-a născut la 16 mai 1963 la San Jose los Duros (Mexic) și a fost hirotonit preot la 13 aprilie 1989. De câteva zile asumase funcția de prim paroh al noii parohii din Capacho.

Conferința Episcopală Mexicană (CEM) a exprimat apropiere de Arhidieceza de Morelia, ordinului augustinian și rudelor preotului răposat datorită unui "act de violență care nu numai că a luat o viață, ci amenință și pacea și dreptatea în națiunea noastră. Este un dureros pro-memoria al situației grave pe care o înfruntăm ca societate, unde prezența criminalității organizate și a nepedepsirii continuă să amenințe viața și siguranța multora".

(Agenția Fides 23/5/2023)

 

Preotul Charles Onomhoale Igechi, preot din Arhidieceza de Benin City, în sudul Nigeriei, a fost ucis la 7 iunie 2023 de oameni înarmați, de-a lungul Agbor Road, la Ikpoba Okha Local Government Area, în statul Edo. Arhidieceza a informat că preotul a fost ucis cu gloanțe în timp ce se întorcea de la îndeplinirea propriilor îndatoriri, și că trupul său a fost găsit în Boundary Street la Ikpoba Hill, Ikpoba Pkha Local Government Area, Edo State.

Părintele Charles a fost hirotonit preot de câteva luni, la 13 august 2022, și era vicepreședinte al St. Michael College, Ikhueniro.

(Agenția Fides 9/6/2023)

 

Două tinere catehete din etnia Triquí, Gertrudis Cruz de Jesús și Gliserina Cruz Merino, au fost ucise la 15 iunie 2023 în timp ce mergeau la o procesiune euharistică în statul Oaxaca, teatru de ciocniri violente între grupuri înarmate. "Recunoaștem dedicarea lor și jertfa lor și le aducem omagiu pentru munca nobilă dusă înainte cu curaj", se citește în comunicatul difuzat de episcopatul mexican. Cele două catehete din parohia "San Juan Bautista Copala", în dieceza de Huajuapan de León, au fost ucise de oameni înarmați în timp ce erau la bordul unui vehicul militar unde călătoreau din motive de siguranță și pentru a proteja călătoriile lor, când au căzut într-o ambuscadă în zona Copala, inimă a comunității triqui la Oaxaca. Cele două catehete făceau parte din Movimiento de Unificacion de Lucha Triqui (MULT) și erau angajate pentru recunoașterea drepturilor umane ale poporului lor.

(Agenția Fides 19/6/2023)

 

Preotul Pampfili Nada, din parohia "Stăpâna Noastră Regina Apostolilor" la Karatu, dieceza de Mbulu, regiunea Arusha (Tanzania), a murit în timp ce era dus la spital după ce a suferit o agresiune la 19 iulie 2023. Un om a intrat în biserică aparent pentru a se ruga, când în schimb l-a lovit pe preot cu un obiect contondent greu care i-a provocat moartea. Ucigașul, care se pare că era afectat de probleme de sănătate mentală, a fost linșat de mulțimea venită. "A fost un părinte spiritual, cunoscut pentru credința sa profundă și marea angajare, doritor să-și îndeplinească responsabilitățile sale cu zel, dedicare și curaj", a declarat episcopul diecezei de Mbulu, Anthony Gaspar Lagwen, în numele Conferinței Episcopale.

(Agenția Fides 21/7/2023)

 

Un seminarist de 25 de ani, Na'aman Danlami, a murit ars de viu în atacul câtorva bandiți la adresa Parohiei "St. Raphael" la Fadan Kamantan, în dieceza de Kafanchan, în statul Kaduna, în nordul Nigeriei. Bandiții au luat în vizor casa parohială în noaptea de joi 7 septembrie 2023, incendiind-o. În timp ce parohul și asistentul său au reușit să se salveze, Na'aman Danlami, care presta slujire ca seminarist în comunitate, nu a reușit să fugă la timp. Obiectivul bandiților, după cum a declarat episcopul de Kafanchan, Julius Yakubu Kundi, era să-l răpească pe paroh, dar nereușind să intre în casă, au dat foc edificiului. Atacul a durat mai mult de o oră, dar n-a fost nicio intervenție din partea armatei.

(Agenția Fides 8/9/2023)

 

Un novice benedictin, Godwin Eze, 31 de ani, împreună cu doi postulanți, au fost răpiți pe la 1.00 noaptea în 17 octombrie 2023 de un grup înarmat, care a atacat mănăstirea benedictină din Eruku, în statul Kwara, în Nigeria central-nordică.

Cei doi postulanți, Anthony Eze și Peter Olarewaj, au fost eliberați la 21 octombrie, în timp ce novicele Godwin Eze a fost ucis la 18 octombrie, în ziua după răpire. Conform mărturiei postulanților, după sechestrare cei trei au fost constrânși să meargă cu picioarele goale în pădure. În zori, ajunși la malul fluviului, Eze a fost ucis cu gloanțe și corpul său a fost aruncat în fluviu. Răpitorii au spus că acela era modul de a demonstra determinarea lor. Confrații săi îl descriu pe Eze ca o persoană jovială dedicată în întregime mănăstirii și rugăciunii. Mănăstirea se găsește într-o zonă izolată, înconjurată de ogoarele cultivate de benedictini, și este lipsită de orice gard de protecție.

(Agenția Fides 20/10/2023; 25/10/2023; 26/10/2023)

 

Fratele Cyprian Ngeh, 40 de ani, călugăr infirmier din Congregația Fiilor Neprihănitei Zămisliri, a fost înjunghiat mortal în seara de 7 noiembrie 2023 în cartierul Ndamukong, la Bamenda (Camerun). A fost agresat în timp ce se întorcea în prezidiul sanitar al Congregației sale în care lucra, după ce a însoțit acasă un membru al echipei sale. Fratele Cyprian, originar din această zonă, a prestat slujire ca infirmier și director al Centrului medical catolic al Neprihănitei Zămisliri (CFIC) din Njmafor. Era apreciat pentru disponibilitatea sa și slujireea sa adusă mereu cu mare dedicare și amabilitate. Superiorul general al Congregației a scris: "Să ne strângem cu recunoștință la iubitul nostru frate Cyprian, care și-a pierdut viața în manieră așa de brutală și neprevăzută. În pofida vieții sale scurte, a trăit o viață exemplară, întrupând pe deplin carisma părintelui Monti și dedicându-și viața îngrijirii bolnavilor și a celor suferinzi". Orașul Bamenda este capitala regiunii din nord-vestul camerunez, una dintre cele două anglofone, care din 2016 este pradă războiului separatiștilor care vor despărțirea de restul țării, majoritatea francofonă.

(Agenția Fides 8/11/2023)

 

O bombă a explodat în prima duminică din Advent, la 3 decembrie 2023, în timpul celebrării euharistice care se desfășura într-o sală de sport din Universitatea statală din Mindanao, la Marawi, capitala provinciei Lanao del Sur (Filipine). Atentatul a provocat patru victime și cam cincizeci de răniți. La Liturghie participau studenți, profesori, personalul de la ateneu și alți credincioși. Între cele patru victime, doi erau studenți catolici și voluntari din comunitatea capelaniei universitare, angajați în animarea liturgică: Junrey Barbante, 24 de ani, student la College of Business Administration and Accountancy, nou absolvent, originar din insula Bohol, și Janine Arenas, 18 ani, studentă originară din Balabagan, în provincia Lanao del Norte. Ambii frecventau cu asiduitate comunitatea Capelaniei universitare. Papa Francisc, după recitarea lui Angelus din aceeași duminică, a asigurat rugăciunea sa "pentru victimele atentatului petrecut în această dimineață în Filipine, unde o bombă a explodat în timpul Liturghiei. Sunt aproape de familiile și de poporul din Mindanao care deja a suferit atât de mult".

Atentatul a fost atribuit unor grupuri locale care se inspiră din Statul Islamic, care au acționat prin represalii după operațiunile militare din zilele precedente împotriva militanților lor. Pe insula Mindanao, în partea de sud a arhipelagului majoritar catolică, trăiește o comunitate musulmană consistentă care în trecut a revendicat forme de autonomie și de independență și - după decenii marcate și de conflicte armate - a obținut Instituția Regiunii Autonome din Mindanao Musulmană, care cuprinde provinciile cu majoritate islamică.

(Agenția Fides 3/12/2023; 4/12/2023; 11/12/2023)

 

Preotul Stephen Gutgsell, 65 de ani, a murit ca urmare a unei agresiuni cu armă ascuțită duminică 10 decembrie 2023, în casa parohială a bisericii "Sfântul Ioan Botezătorul", la Fort Cahloun, comunitate mică din Nebraska (Statele Unite ale Americii) pe care o conducea de 11 ani. Conform reconstituirii evenimentelor, în primele ore ale zilei de duminică, poliția a primit un telefon care denunța o tentativă de efracție în dauna bisericii. Când au sosit agenții în casa parohială, l-au găsit pe părintele Gutgsell rănit și pe presupusul agresor, care a fost arestat. Preotul a fost dus cu ambulanța la Nebraska Medical Center, unde a murit din cauza rănilor suferite.

(Agenția Fides 11/12/2023)

 

Preotul salezian Léopold Feyen, 82 de ani, a fost ucis cu lovituri de cuțit de un agresor neidentificat marți 12 decembrie 2023 în zona Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo, în timp ce se afla în camera sa, în parohia "Sfânta Maria Ajutătoare", în localitatea Masina. S-a născut la Hechtel, în Belgia, la 19 august 1941. Intrat în Societatea saleziană a Sfântului Ioan Bosco (SDB), a depus voturile solemne la 25 august 1961 și a fost hirotonit preot la 13 septembrie 1967. Locuia în Congo din 1961. În timpul lungilor ani de misiune în țară a dedicat energii și în opera "Orașul Tinerilor" la Lubumbashi, una dintre cele mai bune școli profesionale din Katanga, care oferă cursuri de tâmplărie, mecanică auto, construcții, rezistență, mecanică și agricultură și cuprinde un colegiu pentru 60 de tineri.

Părintele Léopold, pe care toți îl cunoșteau drept "Koko Pol", era bătrân și avea probleme de sănătate. Nu mai ocupa îndatoriri angajante în comunitatea locală, dar încă urmărea gestionarea grădinilor cultivate pentru a produce fructe și legume destinate școlilor.

(Agenția Fides 14/12/2023)

 

Samar Kamal Anton, laică, bucătăreasă angajată în Casa Surorilor Maicii Tereza din Gaza, a fost ucisă pe la ora 12.00, sâmbătă 16 decembrie 2023, de un lunetist din armata israeliană în parohia catolică din Gaza, dedicată Sfintei Familii. Împreună cu ea a fost ucisă și mama, Nahida Khalil Anton. Cele două femei au fost ucise în timp ce mergeau spre conventul surorilor. Una a fost ucisă în timp ce încerca să o salveze pe cealaltă. În aceeași zi - a informat patriarhia latină din Ierusalim - "alte șapte persoane au fost rănite de trăgători din forțele militare israeliene în timp ce încercau să-i protejeze pe ceilalți din interiorul bisericii". Comunicatul patriarhiei a subliniat că cele două femei au fost ucise "cu sânge rece în cadrul localurilor parohiei", unde nu erau combatanți, într-un loc de cult, de rugăciune și de primire pentru zeci de neputincioși, unde în timpul ultimei ofensive militare a armatei israeliene au găsit adăpost precar și marea parte a familiilor creștine prezente în Gaza. În Conventul Surorilor Maicii Tereza, în momentul ultimei intervenții militare israeliene în Fâșia din Gaza, au fost găzduite și 54 de persoane cu dizabilități.

Samar era printre animatoarele din Grupul "Sfânta Ana" (confraternitate care în Gaza reunește femei creștine catolice și ortodoxe implicate pe un drum de credință cu întâlniri săptămânale de rugăciune și cateheză), și se ocupa de operele de apostolat animate de comunitatea parohială "Sfânta Familie", mai ales în favoarea săracilor și a celor cu dizabilități. Și mama Nahida, care a împărtășit aceeași soartă, participa la inițiativele Grupului "Sfânta Ana". Duminică 17 decembrie, după recitarea lui Angelus, adresându-se mulțimii adunate în Piața "Sfântul Petru", Papa Francisc a subliniat că Samar și Nahida "au fost ucise și alte persoane rănite de trăgători aleși, în timp ce mergeau la baie" în cadrul complexului parohial "Sfânta Familie" din Gaza, "unde nu sunt teroriști, ci familii, copii, persoane bolnave și cu dizabilități, surori". "Cineva - a adăugat Pontiful - spune: & 171;Este terorismul, este războiul& 187;. Da, este războiul, este terorismul. Pentru aceasta Scriptura afirmă că & 171;Dumnezeu face să înceteze războaiele... rupe arcurile și frânge sulițele». Să-l rugăm pe Domnul pentru pace".

(Agenția Fides 16/12/2023)

 

TABLOU REZUMATIV AL ANULUI 2023

Nr.

Nume și prenume

Naționalitate

Institut sau dieceză

Data și locul morții

1.

Pr. Jacques Yaro Zerbo

Mali

Diecezan

2/1 – Soro (Burkina Faso)

2.

Pr. Isaac Achi

Nigeria

Diecezan

15/1 – Kaffin Koro (Nigeria)

3.

Diego Valencia

Spania

Laic

25/1 – Algeciras (Spania)

4

Pr. Juan Angulo Fonseca

Mexic

Diecezan

10/2 – Atotonilco El Alto (Mexic)

5.

Monsenior David O’Connell

Irlanda

Episcop auxiliar de Los Angeles

18/2 – Hacienda Heights (SUA)

6.

Fratele Moses Simukonde Sens

Zambia

Misionarii din Africa

29/3 – Ouagadougou (Burkina Faso)

7.

Părintele Javier García Villafaña

Mexic

Augustinian

22/5 – Capacho (Mexic)

8.

Pr. Charles Onomhoale Igechi

Nigeria

Diecezan

7/6 – Ikpoba Hill (Nigeria)

9.

Gertrudis Cruz de Jesús

Mexic

Catehetă laică

15/6 – Copala (Mexic)

10.

Gliserina Cruz Merino

Mexic

Catehetă laică

15/6 – Copala (Mexic)

11

Pr. Pamphili Nada

Tanzania

Diecezan

19/7 – Arusha (Tanzania)

12.

Na'aman Danlami

Nigeria

Seminarist diecezan

7/9 – Fadan Kamantan (Nigeria)

13.

Godwin Eze

Nigeria

Novice benedictin

18/10 –Nigeria

14.

Fratele Cyprian Ngeh

Camerun

Fiii Neprihănitei Zămisliri

6/11 – Bamenda (Camerun)

15.

Junrey Barbante

Filipine

Laic

3/12 – Mindanao (Filipine)

16.

Janine Arenas

Filipine

Laică

3/12 – Mindanao (Filipine)

17.

Pr. Stephen Gutgsell

SUA

Diecezan

10/12 – Fort Cahloun (SUA)

18.

Pr. Léopold Feyen

Belgia

Salezian (SDB)

12/12 – Kinshasa (RD Congo)

19.

Samar Kamal Anton

Palestina

Laică

16/12 – Gaza (Palestina)

20.

Nahida Khalil Anton

Palestina

Laică

16/12 – Gaza (Palestina)

Starea religioasă

Total

Apartenență

Episcop

1

Diecezan

Preot

8

6 diecezani, 1 augustinian, 1 salezian

Călugăr

2

1 Misionari din Africa; 1 concepționist

Seminarist/Novice

2

1 diecezan; 1 benedictin

Laic/ă

7

 

Continent de origine

Total

Națiune

Africa

8

4 Nigeria, 1 Mali, 1 Zambia, 1 Tanzania, 1 Camerun

America

5

4 Mexic, 1 SUA

Asia

4

2 Filipine, 2 Palestina

Europa

3

1 Irlanda, 1 Spania, 1 Belgia

Locul morții

Total

Națiune

Africa

9

4 Nigeria, 2 Burkina Faso, 1 Tanzania, 1 Camerun, 1 R.D. Congo

America

6

4 Mexic, 2 SUA

Asia

4

2 Filipine, 2 Palestina

Europa

1

1 Spania

LUCRĂTORII PASTORALI UCIȘI DIN 1980 PÂNĂ ÎN 2022

Cetatea Vaticanului (Agenția Fides) - Conform datelor deținute de Agenția Fides, în deceniul 1980-1989 și-au pierdut viața în mod violent 115 misionari. Însă această cifră este fără îndoială imprecisă deoarece se referă numai la cazurile constatate despre care s-au aflat știri. Tabloul rezumativ al anilor 1990-2000 prezintă un total de 604 misionari uciși. Numărul este în mod sensibil mai mare față de deceniul precedent, din cauza anumitor factori, între care genocidul din Rwanda (1994) care a provocat cel puțin 248 victime în rândul personalului ecleziastic. În anii 2001-2022 totalul lucrătorilor pastorali uciși este de 544.

AN

TOT

EP

PR

DIAC

FR

CĂL

SEM

IVC

CAT

LAI

VOL

1990

17

 

10

 

 

7

 

 

 

 

 

1991

19

1

14

 

1

3

 

 

 

 

 

1992

21

 

6

 

2

13

 

 

 

 

 

1993

21

1C+1

13

 

 

4

1

1

 

 

 

1994

26

 

20

 

1

4

1

 

 

 

 

1994*

248

3

103

 

47

65

 

30

 

 

 

1995

33

 

18

1

3

9

 

 

 

2

 

1996

48

3

19

 

8

13

1

2

1

1(ct)

 

1997

68

1

19

 

1

7

40

 

 

 

 

1998

40

1

13

 

5

17

4

 

 

 

 

1999

32

 

17

 

 

9

4

 

2

 

 

2000

31

 

19

 

 

7

3

1

 

 

1

2001

33

 

25

 

 

5

1

1

 

1

 

2002

25

1

18

 

1

2

2

1

 

 

 

2003

29

1

20

 

1

 

3

 

 

2

2

2004

16

 

12

 

 

1

 

 

 

3

 

2005

25

1

18

 

2

3

 

 

 

1

 

2006

24

 

17

 

1

3

 

 

 

2

1

2007

21

 

15

3

1

1

1

 

 

 

 

2008

20

1

16

 

1

 

 

 

 

2

 

2009

37

 

30

 

 

2

2

 

 

3

 

2010

25

1

17

 

1

1

2

 

 

3

 

2011

26

 

18

 

 

4

 

 

 

4

 

2012

13

 

11

 

 

1

 

 

 

1

 

2013

23

 

20

 

 

1

 

 

 

2

 

2014

26

 

17

 

1

6

1

 

 

1

 

2015

22

 

13

 

 

4

 

 

 

5

 

2016

28

 

14

 

 

9

1

 

 

4

 

2017

23

 

13

 

1

1

 

 

 

8

 

2018

40

 

35

 

 

 

1

 

 

4

 

2019

29

 

18

1

2

2

 

 

 

6

 

2020

20

 

8

 

1

3

2

 

 

6

 

2021

21

 

12

 

1

2

 

 

 

6

 

2022

18

 

12

 

1

3

1

 

 

1

 

* = Date referite numai la genocidul care a avut loc în Rwanda.

EP: episcopi; C: cardinali; PR: preoți diecezani și călugări; DIAC: diaconi; FR: călugări care nu sunt preoți; CĂL: călugărițe; SEM: seminariști; IVC: membri ai institutelor de viață consacrată; CAT: cateheți; LAI: laici; VOL: voluntari; CT: catecumen.

 

Special Fides îngrijit de S.L. - Agenția Fides 30/12/2023

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat