Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
La un an de la moartea lui Joseph Ratzinger - Benedict al XVI-lea

Angajarea pentru speranță și viitor

De Federico Lombardi

La un an de la plecarea Papei Benedict al XVI-lea, tema asupra căreia este corect și natural să raționăm este moștenirea sa. Este vorba de o figură de încredințat îndeosebi maeștrilor lecturii trecutului sau de o figură care continuă să ne interpeleze pe toți, astăzi, exact în acest timp dramatic pe care îl trăim?

Nu este nicio îndoială că el este un maestru al credinței. Nu vom obosi curând să recitim Introducere la creștinism și trilogia sa despre Isus din Nazaret; teologii vor putea săpa îndelung în Opera Omnia a sa continuând să ia sugestii și orientări pentru reflecția lor și pentru cercetarea lor.

De asemenea, faptul că este și un martor eminent al vieții în credință - și al credinței creștine în viața veșnică - este complet clar pentru cel care l-a ascultat în omiliile sale și în magisteriul său spiritual, precum și pentru cel care l-a putut cunoaște de aproape, urmărindu-i itinerarul său interior lung până la întâlnirea cu Dumnezeu.

Însă ceea ce aș vrea să afirm acum este că Joseph Ratzinger continuă să fie un însoțitor prețios și pentru cel care trăiește cu participare și cu pasiune aventura vieții și a istoriei umane pe acest pământ, cu toate întrebările dramatice pe care le poartă cu sine astăzi.

Nu ne putem ascunde că drumul lumii noastre în multe aspecte ne apare - și este - "scăpat de sub control". Criza ecologică, manifestarea continuă de riscuri și dezvoltări dramatice în domeniul folosirii tehnicii, al comunicației, al aplicațiilor așa-numitei inteligențe artificiale, în sfârșit, revendicările de drepturi între contradictorii lor și tulburarea conviețuirii internaționale, cu proliferarea tot mai amenințătoare a războaielor... Așa cum a evidențiat bine profesorul Francesc Torralba, primind Premiul Ratzinger la 30 noiembrie, Benedict al XVI-lea a înfruntat în profunzime motivele crizei epocii noastre și a propus culturii contemporane nu să refuze rațiunea modernă, ci să-i lărgească din nou orizonturile, redând spațiu rațiunii etice și raționalității credinței.

Perspectiva lui Joseph Ratzinger în fața eșecurilor rațiunii umane nu a fost deci de a o nega sau a o limita, ci de a o lărgi, de a o invita să caute cu mult curaj să înțeleagă nu numai cum funcționează lumea, ci și pentru ce există și care este locul omului în cosmos și sensul aventurii sale.

Nu se poate nega că această perspectivă, care este într-un anumit sens o propunere de dialog cu cultura contemporană, a fost adesea primită cu răceală sau uneori refuzată. Matematicianul Odifreddi, care se declară ateu și asumă adesea poziții provocatoare, dar care a încercat efectiv să dialogheze cu Ratzinger, primind o atenție extraordinară și respectuoasă a sa după renunțare, a definit "tragic" pontificatul lui Benedict al XVI-lea tocmai pentru acest aspect: propunerea și deschiderea sa culturală, pe de o parte, și lipsa de răspuns a "oamenilor de cultură", pe de altă parte. Personal, nu sunt de acord, pentru că eu cred că Benedict al XVI-lea nu era așa de naiv încât să se aștepte la un răspuns favorabil rapid. Dimpotrivă, consider că propunerea lui Benedict este clarvăzătoare, păstrează toată validitatea sa și reprezintă și pentru viitor o cale măiastră pentru angajarea creștină în lumea contemporană, care nu poate scăpa de truda unei reflecții asupra cauzelor problemelor și asupra căutării unui consens bazat pe adevăr, și nu pe convergența precară contingentă de interese și utilități.

În viziunea creștină a lui Benedict al XVI-lea, lărgirea rațiunii ajunge la înțelegerea logicii iubirii, care se exprimă în logica gratuității și se traduce în fraternitate, solidaritate și reconciliere. Adevărul și iubirea se manifestă în modul cel mai complet în Întruparea Logosului, Cuvântul lui Dumnezeu.

Deus caritas est, Caritas in veritate, Laudato si', Fratelli tutti... Cuvintele principale ale ultimelor două pontificate se succed cu continuitate și coerență. Angajarea Bisericii și a creștinilor și responsabilitatea lor față de destinele istoriei umane în lume cer în același timp rațiune și iubire, unite în lumina oferită de credință. Gesturile concrete ale carității, la care Francisc ne cheamă încontinuu, cer să fim inserați în cadrul luminos și coerent al viziunii Bisericii drept comuniune, pe cale în timpul nostru spre întâlnirea cu Dumnezeu.

Vorbind despre Conciliul Vatican II într-o scrisoare a sa - importantă și pentru mine surprinzătoare - scrisă cu trei luni înainte de a muri, cu ocazia unui simpozion organizat de Fundația Ratzinger cu Franciscan University din Steubenville, Joseph Ratzinger afirma cu hotărâre că acest Conciliul s-a dovedit "nu numai potrivit, ci necesar" și continua: "Pentru prima dată problema unei teologii a religiilor a reieșit în radicalitatea sa. Astfel și problema raportului credinței cu lumea rațiunii pure. Ambele teme nu fuseseră prevăzute". De aceea a părut inițial că acest Conciliul ar amenința Biserica, dar "între timp se arată treptat necesitatea de a reformula problema naturii și a misiunii Bisericii. În acest mod forța pozitivă a Conciliului se evidențiază lent... În Conciliul Vatican II problema Bisericii în lume a devenit în sfârșit problema centrală".

Ultimul papă care a participat la tot Conciliul și l-a trăit din interior ne lasă astfel o mărturie a actualității sale durabile și ne încurajează să continuăm să-i dezvoltăm semințele și consecințele fără teamă, reformulând aceeași misiune a Bisericii în lume, angajând rațiunea și credința să colaboreze pentru binele și mântuirea omenirii și a lumii. Privirea se îndreaptă spre viitor în speranță. Slujirea lui Benedict al XVI-lea continuă în mișcarea cea mai profundă a Bisericii Domnului, condusă de Papa Francisc și de succesorii săi.

* * *

Două zile pentru a aminti viața și învățătura

Două zile - 30 și 31 decembrie 2023 - pentru a reparcurge viața, învățătura și moștenirea lui Benedict al XVI-lea și a reflecta asupra influenței sale asupra Bisericii și asupra societății, la un an după moartea sa. Întâlnirea se desfășoară în Aula "Benedict al XVI-lea" din Campo Santo Teutonico din Vatican. Participă studioși, experți și prieteni ai lui Joseph Ratzinger. Inițiativa este promovată de EWTN, care transmite în direct diferitele întâlniri, în colaborare cu Fundatio Christiana Virtus și Fundația Vaticană "Joseph Ratzinger - Benedict al XVI-lea".

Programul prevede dialogul despre "memorie și moștenire" între Vincent Twomey și părintele Federico Lombardi. "Centrul teologiei lui Benedict al XVI-lea: Isus Cristos", tema confruntării între cardinalul Gerhard Ludwig Müller și Matthew Bunson. Prima zi se încheie cu întâlnirea despre tema "Moartea lui Benedict al XVI-lea în lumina vieții veșnice" îngrijită de cardinalul Kurt Koch și de Ralph Weimann.

A doua zi, 31 decembrie 2023, la ora 8.00, la altarul catedrei din Bazilica "Sfântul Petru", arhiepiscopul Georg Gänswein va prezida Sfânta Liturghie în prima aniversare a morții lui Benedict al XVI-lea. Și după aceea, în incinta din Campo Santo Teutonico, arhiepiscopul va relata ultimii ani ai vieții și moștenirea lui Joseph Ratzinger.

(După L'Osservatore Romano, 30 decembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat