Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Agenzia SIR
Fr. Matthew: "La Taizé, semințe de încredere care pot genera pace"

De M. Chiara Biagioni

Sunt mii de tineri și în acest an din toată Europa, și din Ucraina și din alte țări ale lumii. După Madrid, Wrocław, Torino și Rostock, a 46-a Întâlnire europeană Taizé se desfășoară la Ljubljana, capitala Sloveniei, de joi, 28 decembrie 2023, până luni, 1 ianuarie 2024. Întâlnirea este pregătită de Comunitatea Taizé, în colaborare cu Bisericile locale și cu sprijinul orașului Ljubljana. "Participanții - explică organizatorii - pornesc la drum, lăsând în urma lor siguranța și familiaritatea din casele lor." Vor fi primiți în familie și de populația locală și astfel vor avea posibilitatea de "a împărtăși viața și cultura lor", "a cunoaște alți tineri care provin din toată Europa și nu numai", "a căuta un sens pentru viață prin rugăciune, tăcere și cântare, reflecție personală și împărtășire" și "a intra împreună în noul an 2024". Agenția SIR i-a telefonat fratelui Matthew, noul prior al Comunității din Taizé. "Este frumos că există persoane prompte să deschidă ușile lor unor necunoscuți. Și în Europa de astăzi nu este așa de simplu", spune el imediat. "Merge împotriva a ceea ce ne este relatat, mai ales de politicieni, despre necesitatea, de exemplu, de a trebui să apărăm granițele noastre. Există o criză de încredere. În societățile noastre și față de instituțiile noastre, chiar și în Biserică și chiar la noi, mai ales ca urmare a abuzurilor sexuale. Cum putem ajuta să facem să crească din nou încrederea? Cum putem deveni toți pelerini de încredere pe pământ? Aceasta este marea întrebare."

- Într-o lume zguduită de războaie, există spațiu pentru a privi pozitiv la viitor?

Cred că este foarte important a oferi un spațiu pentru rugăciune și pentru întâlnire. Nu cunoaștem soluțiile la întrebările complicate ale lumii de astăzi. Dar dacă putem oferi un spațiu unde să putem pune aceste situații în fața lui Dumnezeu și unde să ne putem întâlni în simplitate și în adevăr, atunci probabil că acest lucru poate ajuta să se nască în inima tinerilor o speranță. Cu această speranță pot să parcurgă drum lung și să devină actori și în diferitele situații de război și de dificultăți în care trăiesc. La Ljubljana vor fi și tineri care provin din Ucraina. Sunt îndeosebi femei, pentru că tinerii nu pot părăsi țara. Va fi pentru ei un moment pentru a-și relua răsuflarea și a aduna forțe noi.

- De ce în Slovenia?

Slovenia este o țară cu o istorie foarte bogată dar destul de dificilă. A privi la contextul său istoric ne ajută astăzi să înțelegem ce anume trăim în momentul prezent și apoi probabil să regăsim speranța pentru viitor. Vom fi oaspeți într-o școală care în timpul ocupației naziste a fost cartierul general al Gestapoului și în perioada comunistă un lagăr de concentrare. Numai în 1991, cu independența Sloveniei, a redevenit o școală și o școală catolică. Slovenia se prezintă astfel ca un condensat de istorie europeană. Și este important ca tinerii să poată cunoaște această istorie pentru a descoperi ceva nou pentru prezentul lor.

- Ce mesaj veți înmâna tinerilor anul acesta?

Am scris o scrisoare tinerilor care are ca titlu "Pe cale împreună". Se poate găsi deja pe site-ul nostru web (taize.fr). Este împărțită în cinci secțiuni diferite. Se începe cu ascultarea. A-l asculta pe Dumnezeu, a-i asculta pe ceilalți. Și apoi se vorbește despre călătoria pe care o facem. Pentru că atunci când ne punem în ascultare, adesea primim un cuvânt care ne pune la drum. Și în timp ce călătorim, descoperim ce înseamnă a sta cu ceilalți, a călători cu ei. Și nu numai pentru câteva clipe, ci pentru toată viața noastră. Am petrecut ultimele 18 luni la Roma pentru a pregăti, împreună cu atâția alții, veghea de rugăciune ecumenică pe care am avut-o în legătură cu procesul sinodal. Această experiență a avut o mare influență în pregătirea acestui mesaj. M-a făcut să înțeleg cât de important este a merge împreună pentru a-l descoperi pe Cristos unul în celălalt și pentru a primi de la celălalt ceva frumos. Da, acesta este mesajul pentru tinerii de astăzi. Avem nevoie să mergem împreună.

- De ce ați insistat atât de mult asupra acestui aspect al lui împreună? Vedeți că tinerilor le este greu astăzi să stea cu ceilalți?

Trăim într-o societate care încurajează o abordare tot mai individualistă, în care fiecare poate lua propriile decizii făcând abstracție de celălalt. Apoi pandemia a avut mare efect asupra tinerilor. A creat izolare ulterioară. Și atunci cum să-i încurajăm să meargă împreună? În același timp, văd și că acțiunea comună este ceva foarte instinctiv în tineri. De exemplu, să privim la mișcările ecologiste care se nasc pentru a contrasta schimbarea climatică. Acolo se înțelege cât de important este pentru tineri să stea și să acționeze împreună. Așadar, ce-i de făcut? Vorbim despre asta așa încât să ne încurajăm reciproc și să descoperim cât de important este a primi unul de la celălalt.

- Într-un moment în care marii lideri mondiali cu greu găsesc căi de negociere pentru a pune capăt conflictelor, ce pot face tinerii în mod concret pentru pace?

Tinerii pot cu adevărat să pregătească viitorul lor de pace. Pot să relatez o istorie pe care am trăit-o personal în urmă cu mulți ani, când am ajuns pentru prima dată la Taizé. M-am născut în Anglia și așa cum știți situația între Anglia și Irlanda n-a fost niciodată ușoară. Pentru prima dată la Taizé am întâlnit irlandezi și acolo am descoperit că nu numai că aveam foarte multe în comun, ci că exista în ei o cultură foarte frumoasă de descoperit. Cred că atunci când le este dată tinerilor oportunitatea de a întâlni persoane din alte națiuni, stereotipurile dispar. Și descoperă în celălalt o umanitate comună. Și dacă suntem creștini, un drum comun în credință. Prin aceste contacte personale se poate naște ceva frumos. Este ceea ce se întâmplă în întâlnirile noastre. Sunt semințe, dar dacă sunt tratate cu grijă, se pot transforma în ceva puternic care poate dura în timp și poate genera pacea. Pacea este un dar al lui Dumnezeu de care trebuie să avem grijă, pentru că este foarte fragil. Probabil, una dintre erorile pe care le-am comis recent în Europa a fost tocmai aceea de a crede că pacea ar fi pentru totdeauna. Dar nu este așa. Rănile din trecut sunt încă prezente. Și orice dorință de pace are nevoie de mare atenție și de multă grijă.

(După agenția SIR, 30 decembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat