Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Icoana "Sfânta Fecioară Maria lactans" în Vatican pentru solemnitatea Născătoarei de Dumnezeu

Frumusețe dureroasă a unui miracol zilnic

de Ricardo Luca Guariglia, abate ordinar de Montevergine

Pentru toată comunitatea monastică din Montevergine este o bucurie foarte mare să poată oferi spre venerația Sfântului Părinte și a tuturor credincioșilor prezenți în bazilica vaticană la celebrările Preasfintei Născătoare de Dumnezeu o reprezentare foarte veche a Fecioarei cu Pruncul păstrată în Muzeul abațial.

Studiile făcute asupra operei permit să se dateze icoana Sfânta Fecioară Maria Lactans la începutul secolului al XII-lea și tradiția relatează despre faptul cum ea a fost obiectul primei devoțiuni din partea fondatorului nostru, Sfântul Guglielmo (William) de Vercelli, și a primilor săi adepți: noi toți călugării benedictini virginieni ne simțim reprezentați în mod ideal de vechiul nostru confrate reprezentat la picioarele Sfintei Fecioare Maria așezată tron, implorând de la ei lumina unui har, întărirea credinței și mângâierea speranței în urmarea preceptelor divine ale Fiului său.

O mamă care alăptează la sân propria creatură este însăși imaginea duioșiei: în orice epocă, în orice civilizație, la orice latitudine. Cu atât mai mult pentru noi, creștinii, în timp ce trăim zilele comemorative ale Nașterii Mântuitorului, ale adevărului extraordinar și tulburător al întrupării, aceea a unui Dumnezeu care se face om din iubire.

Această "Sfântă Fecioară Maria a laptelui" se prezintă ochilor noștri ca imagine de frumusețe dureroasă și populară chiar și în solemnitatea poziției și în bogăția ornamentului, și este capabilă să traducă pentru noi, așa cum a fost pentru toți înaintașii noștri, într-un limbaj nemijlocit și universal impenetrabilitatea dogmei. Este imaginea unui miracol zilnic și împărtășit, cel al nașterii și al creșterii, plin de emoție și de uimire, și totuși nescutit de riscuri și pericole, așa cum au fost venirea pe lume și prima copilărie a Domnului. Putem să ne gândim, privind-o, la câte priviri de-a lungul secolelor de mame, recunoscătoare sau imploratoare, s-au ridicat peste secole spre ea și la câte mâini tremurânde au ridicat în fața ei prunci înfășați, implorând asupra lor ocrotirea divină.

"Fericit sânul care te-a purtat și pieptul la care ai supt!" (Lc 11,27): lauda pe care femeia din popor o adresează mamei lui Isus este reflectată în mod viu de autorul necunoscut din cadrul câmpenesc în icoana Mamei lui Dumnezeu. Profund recunoscători pentru darul anului jubiliar virginian și pentru roadele spirituale îmbelșugate care ne-au fost dăruite zi de zi, suntem bucuroși să ducem în fața privirii Papei această imagine a Mariei Preasfinte, care binecuvântează persoana sa și întreaga lume, arătându-l pe Fiul său divin, pe "principele păcii" (Is 9,5). Cu încredere bucuroasă în același timp din înălțimea muntelui unde se află abația noastră până la altarul Mărturisirii din bazilica vaticană îi invocăm mijlocirea puternică, pentru ca familia umană, deschizându-se la mesajul evanghelic pe care Sfântul Părinte îl vestește neobosit, să poată petrece noul an care începe în fraternitate și în pace.

Sunt înseși cuvintele sale care ne conduc în preamărirea și în lauda lui Theotokos în timp ce, asemenea păstorilor, contemplăm icoana Pruncului în brațele Mamei sale, simțind crescând în inima noastră un sentiment de imensă recunoștință față de cea care l-a dat lumii pe Mântuitorul: "Mulțumim, o, Sfântă Mamă a Fiului lui Dumnezeu, Isus, Sfântă Născătoare de Dumnezeu! Mulțumim pentru umilința ta care a atras privirea lui Dumnezeu; mulțumim pentru credința cu care ai primit Cuvântul său; mulțumim pentru curajul cu care ai spus "iată-mă", uitând de tine, fascinată de Iubirea Sfântă, făcuta una cu speranța sa. Mulțumim, o, Sfântă Născătoare a lui Dumnezeu! Roagă-te pentru noi, pelerini în timp; ajută-ne să mergem pe calea păcii. Amin" (Francisc, Angelus, 1 ianuarie 2017).

O istorie de credință

Vechea icoană a Sfânta Fecioară Maria Lactans, păstrată în Muzeul abațial din Montevergine - complexul monastic din secolul al XII-lea care se ridică în Irpinia -, va fi expusă în bazilica vaticană pentru celebrările din 31 decembrie (Vespere și Te Deum) și din 1 ianuarie (Liturghia din solemnitatea Preasfintei Maria, Născătoare de Dumnezeu) prezidate de Papa Francisc.

Prin tradiție antică se consideră că este prima imagine mariană venerată de Sfântul Guglielmo (William) de Vercelli, fondator al abației virginiene, al cărui al nouălea centenar se celebrează.

O reprezintă pe Mama lui Dumnezeu care apare în iconografia bizantină târzie a Galaktotrophousa - "Cea-care-hrănește-cu-lapte" -, în timp ce oferă sânul descoperit Pruncului pentru hrănirea lui, într-o poziție solemnă și sacră. Maria este îmbrăcată într-o haină imperială și poartă pe cap o coroană, asemenea cu împărăteasa din Imperiul Roman de Răsărit.

La picioarele Fecioarei este reprezentat în adorație un călugăr în haină albă: în el se recunoaște lunga istorie a comunității monastice benedictine care păstrează de secole, până în prezent, experiența de adorație a Domnului, lauda adusă Sfintei Fecioare Maria și primirea pelerinilor la sanctuarul așezat pe înălțimea muntelui Partenio.

Prezența icoanei în "Sfântul Petru" - la 31 decembrie și la 1 ianuarie - pentru venerația credincioșilor prezenți la celebrări și a celor care vor fi conectați vrea să fie îndeosebi o mulțumire adusă Papei pentru acordarea darului celebrării jubileului abației din Montevergine care se va încheia la Rusalii.

(După L'Osservatore Romano, 29 decembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
© Vatican Media


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat