Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Crăciun 2023

Prunc eu, prunc tu

de Linda Pocher

Bambino io, bambino tu (Prunc eu, prunc tu) este titlul unui cântec de Zucchero Fornaciari publicat în 1987 în cadrul albumului "Blue's". Textul, scris la patru mâini cu Gino Paoli, relatează despre mistica întâlnire cu un prunc misterios, care ar putea reprezentat figura mitologică a lui puer aeternus, copilul interior, izvor inepuizabil de creativitate și inspirație, dar ar putea fi interpretat și ca o poveste de Crăciun.

Puer aeternus este o figură ambiguă, dionisiacă, caracterizată de geniu și dezordine. Este Peter Pan care locuiește în fiecare dintre noi și care se manifestă de fiecare dată când ne răzvrătim la gândul că noi creștem. Dar este și bucurie de a trăi, capacitate de a ne bucura de lucrurile frumoase ale vieții, de a ne juca și a ne distra. Capacitate de a zbura, deoarece reușim să luăm lucrurile cu ușurință.

Situarea care este cadru pentru întâlnirea descrisă în cântec este bogată în reminiscențe biblice: introducerea muzicală este compusă dintr-o împletire de sunete și zgomote naturale care îl transportă pe ascultător într-o grădină misterioasă, înflorită iarna, unde noaptea este luminoasă ca ziua. Vin în minte cuvintele lui Isaia despre deșertul schimbat în grădină și profeția, preluată de evangheliști, care vestește o lumină care provine de la Dumnezeu, capabilă să transforme orice noapte în zi, chiar și nopțile istoriei, când violența și nedreptatea par să învingă. Și nopțile cele mai întunecate în mod absolut, cele ale inimii, când speranța se stinge și umanul se afundă în disperare.

Așezat în grădină, mic și aproape gol, este un prunc misterios, despre care este scos în evidență mai ales un fapt: ochii săi sunt de două culori diferite, unul este negru și celălalt albastru. În afară de asta, pruncul cântă și îl încântă pe interlocutorul său și îl introduce în discursuri cu privire la lucruri nemaiauzite sau cunoscute vreodată, lucruri care nu pot fi repetate. El este în același timp tată și fiu al interlocutorului său, care la rândul său îi cântă un cântec de leagăn.

Întâlnirea pare să se desfășoare în afara timpului, într-un spațiu oniric cu contururi nedefinite, fără început și fără sfârșit. Până când martorul acestei întâlniri extraordinare alunecă în vis, lent. Când se trezește, pruncul a dispărut. În locul său este numai o floare de hârtie și, mai important, un semn imprimat pe corp, ba chiar în privire. Și interlocutorul pruncului are acum un ochi de fiecare culoare: unul negru și unul albastru.

Fiul veșnic al lui Dumnezeu s-a făcut Prunc pentru a împărtăși fragilitatea noastră și a ne dărui înțelepciunea sa care vine de sus și care este însă înțelegere a lucrurilor de toate zilele. În Evanghelia după Sfântul Ioan, Isus explică bătrânului și înfricoșatului Nicodim semnificația invitației sale de a redeveni prunci. Este vorba de a ne renaște încontinuu din Duh, de a deschide velele inimii și ale minții la suflul său, care împinge spre locuri ale vieții, ale iubirii și ale gândirii în care nu am fost niciodată. Se zboară, pe aripile Duhului, când suntem capabili de a discerne și de a lăsa să cadă ceea ce este vechi și de a lăsa să înflorească noul. Pentru aceasta este nevoie de o privire capabilă să vadă lucrurile așa cum le vede Isus, cu un ochi negru și unul albastru.

O veche relatare de Bruno Ferrero povestește despre un lup, feroce și înfometat, care umbla prin jurul Betleemului în noaptea sfântă. Văzând luminile și marea mișcare de păstori, lupul se îndreaptă spre grotă, sperând că poate să înșface vreo îmbucătură, eventual un miel sau, și mai bine, un prunc. În învălmășeala generală reușește să se apropie de iesle, pregustând carnea fragedă și aproape fără oase a nou-născutului. În timp ce urmează să-și deschidă fălcile, pruncul întinde o mânuță și mângâie acel bot înnegrit de ură. Dintr-odată, lupului îi cade blana de pe spate și se transformă în om. Nu există dar mai mare de așteptat pentru acest Crăciun. Trebuie cerut pentru toți și pentru fiecare.

(După L'Osservatore Romano, 29 decembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat