Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bucuria Crăciunului în comunitățile din Ladispoli, Cesano și Civitavecchia: momente de comuniune și de apropiere de Dumnezeu

În lumina strălucitoare a reprezentării nașterii Domnului prin ieslișoarele atent făcute și cu sunetul colindelor care au umplut inimile credincioșilor, comunitățile romano-catolice din Ladispoli, Cesano și Civitavecchia au devenit un loc plin de căldură și bucurie în această perioadă de Crăciun. Credincioșii, alături de pr. Isidor Mîrț, parohul comunității, și de pr. Andrei Gherghel, s-au adunat pentru a celebra nașterea lui Isus Cristos și pentru a împărtăși bucuria acestei sărbători cu toți.

Elementul central al bucuriei Crăciunului a fost, desigur, Liturghia din noaptea de Crăciun, dar și Liturghiile din ziua de Crăciun și din a doua zi, când l-am sărbătorit pe Sfântul Ștefan. Aceste momente au fost o ocazie de a ne uni în rugăciune, de a ne spovedi, de a reflecta asupra semnificației adânci a Nașterii Domnului și de a ne bucura împreună de harurile divine aduse prin venirea lui Isus în lume. Cântecele de Crăciun și corurile comunităților au adus o notă specială de bucurie și solemnitate la aceste celebrări.

Preoții, prin cuvintele de învățătură, au subliniat cât este de importantă această sărbătoare, dar și mai important este să ne răspundem la întrebarea: "Cu ce vom rămâne după acest moment?" Crăciunul a însemnat, într-adevăr, "căldura familiei", prin reuniunile pe care fiecare am reușit să le facem, "îndreptarea spre aproapele", prin faptele bune pe care am reușit să le realizăm dar și o "privire aruncată spre Dumnezeu" printr-o spovadă bună și prin participarea la sfintele sacramente. Iar Crăciunul nu este doar "astăzi", pe 25 decembrie, ci este ori de câte ori reușim să fim aproape de Dumnezeu și de oameni. Crăciun poate fi în fiecare zi, atunci când reușim să fim oameni mai buni.

O nota importantă de entuziasm a fost dată de copiii comunităților care au pregătit tradiționala scenetă de Crăciun, un moment plin de emoție și de veselie. Ei au devenit actori pentru o zi, interpretând rolurile sfintei Fecioare Maria, al Sfântului Iosif, ale îngerilor, păstorilor, magilor și ale altor personaje din relatarea biblică. Cu costume simple, dar pline de creativitate și entuziasm, acești mici actori au adus la viață evenimentul din noaptea sfântă în care s-a născut Mesia. Fiecare detaliu a fost important în această scenetă. De la colindele speciale și muzica de fundal, până la decorul și hăinuțele care au dat autenticitate scenetei, totul s-a îmbinat perfect pentru a recrea momentul miraculos al nașterii Pruncului Isus. Părinți, bunici, prieteni și membri ai comunității s-au adunat pentru a urmări cu bucurie și admirație eforturile acestor copii. În final, aplauzele călduroase și zâmbetele luminoase ale celor prezenți a reprezentat recompensa cea mai frumoasă pentru eforturile și dedicarea copiilor care au adus la viață această scenetă de Crăciun.

Sărbătoarea nu se putea încheia altfel decât cu venirea lui Moș Crăciun, care a schițat pe chipurile fiecărui copil zâmbete. Venirea sa nu a fost doar un moment din calendar, ci o poveste încărcată de emoție și magie. A fost momentul în care inimile copiilor au fost umplute de bucurie și speranță, și cu siguranță va rămâne întipărit în amintirile lor ca unul dintre cele mai frumoase și speciale momente ale sărbătorii.

Cu siguranță că "bucuria Crăciunului" nu se limitează doar la Liturghia în sine, ci se reflectă și în gesturi de iubire, solidaritate și bucurie. Să trăim, așadar, cu inimile deschise și să împărtășim bucuria Crăciunului cu cei din jurul nostru, transformând această sărbătoare într-un prilej autentic de comuniune și generozitate.

Pr. Andrei Gherghel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Bucuria Crăciunului în comunitățile din Ladispoli, Cesano și Civitavecchia: momente de comuniune și de apropiere de Dumnezeu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat