Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Astăzi celebrăm sărbătoarea Pruncilor Nevinovați

Istoria nu o scrie Irod, ci iubirea pruncului din Betleem

de Antonio Staglianò

Până când, în societățile noastre "spumoase" (Peter Sloterdijk), banul rămâne "generatorul simbolic al tuturor valorilor", puterea incontrolabilă a lui Irod va continua să facă măcel al nevinovaților. În țara lui Isus, în locurile unde s-a născut Isus, popoare se luptă pentru că nu recunosc dreptul reciproc de a exista. Continuă să facă măcel al copiilor lor, al tinerilor lor, al viitorului lor. Pentru credința catolicilor, Crăciunul nu este numai ziua nașterii lui Isus, ci o perioadă care ajunge până la Epifanie, la ziua manifestării gloriei lui Dumnezeu "apărută" pe pământ: un prunc este Dumnezeu într-o grotă, pentru ca Dumnezeu să fie accesibil tuturor.

În această perioadă se trăiește și sărbătoarea Sfinților Prunci Nevinovați martiri, de ieri și de astăzi, din toate timpurile. Chiar nevinovații care suferă - nu numai copiii abuzați, ci și cei constrânși la imobilități din cauza bolilor grave - se angajează să descopere "sensul adevărat al Crăciunului", impun tuturor (credincioși sau nu) să se încălzească la "focul Crăciunului", să trăiască un Crăciun cu focul iubirii lui Cristos, unica și adevărata noastră pace.

Pe fața lor suferindă este fața transfigurată a lui Isus. Casele lor sunt o iesle vie, unde se trăiește realmente misterul vieții și al credinței: un Crăciun autentic care oscilează între lemnul leagănului și lemnul Crucii. Pe de altă parte, este adevărat, acea grotă (care este de fapt un grajd, nedemn pentru nașterea oricui) este oglinda Crucii. Astfel, mesajul Ieslei și cel al Calvarului sunt identice: "Acestea sunt spații de suferință și de durere - spune Isus - pe care le ocup numai eu; de aceea, tu, creștinule, angajează-te în viața ta ca să nu se nască nimeni așa cum m-am născut eu, ca să nu sufere nimeni, punându-l pe cruce, pentru că în această grotă mă nasc numai eu și pe cruce mă aflu numai eu, pentru toți". Să se întâmple asta, ca să fie Crăciun, precum și Paște în viața ființelor umane. Să aibă loc, așadar, iubirea adevărată, cea "întrupată", iubire empatică, implicatoare care cere de la toți îngrijire, proximitate, împărtășire, compasiune.

Și pentru că la Crăciun copii obișnuiesc să scrie "scrisorica de Crăciun", îmi permit să le trimit lor una:

"Dragi copii, ca Sfinții Prunci Nevinovați, voi sunteți nevinovați și nu aveți nicio vină pentru boala care vă oprimă și vă consumă sau pentru războaiele care se fac. Voi sunteți lumină pentru familiile voastre și pentru Biserică și pentru lume. Voi sunteți curați într-o societate plină de necurății care se sprijină pe numărarea cifrelor și nu pe numărarea compasiunii. Ca și Sfinții Prunci Nevinovați, sunteți victime ale atitudinilor irodiane, ale logicilor de putere și de samavolnicie sau și ale alegerilor economiste care (ieri ca și astăzi) neagă regalitatea lui Isus din Nazaret și sunt roade de calcul, fără întruchipare a durerii voastre și a speranței voastre de viață.

Rațiunea calculatoare și instrumentală - aservită acestei "economii care ucide" (Papa Francisc), ca și voracității omnivore a delirului de atotputernicie al celor puternici - este indiferentă față de toate situațiile de viață umană care nu folosește mecanismului de producție și prin urmare pare să constituie numai «o povară economică» de care trebuie să se debaraseze cât mai curând posibil. Inima lui Irod, împietrită de ani lungi petrecuți în păcat, nu a simțit nicio milă față de suferința pruncilor nevinovați. Nevinovați și suferinzi, nu este drept să fiți voi, slabi și fragili, de orice vârstă, cei care plătiți consecințele de logici îndepărtate de evanghelie. Iertați ostilitatea și dezinteresul nostru al adulților, înțelegerea noastră superficială a condiției voastre și a dreptului vostru la un viitor fericit. Iertați-ne și pe noi - oameni ai Bisericii și credincioși în Cristos - dacă reușim să facem foarte puțin pentru voi, aflându-ne adesea în condiția «levitului» și a «preotului» din parabola bunului samaritean, relatată de Isus: au văzut un om pe jumătate mort pe stradă și nu l-au ajutat, pentru că trebuiau să meargă la templu ca să se roage sau să facă liturgiile rituale. Iertați-ne pentru «contradicția permanentă» a noastră de oameni care se roagă și nu trăiesc după iubirea poruncită de Isus. Iertați-i și pe păstori, dacă nu reușesc - cu medieri instituționale adecvate - să contribuie pentru ca problemele voastre să găsească soluțiile stabilite de drept.

Dreptul constituțional la sănătate și la asistență este pilonul comunității sociale: o civilizație matură se îngrijește de cei mai vulnerabili și slabi. Avem nevoie să creștem din punct de vedere uman și social. Totuși, vreau să vă invit la speranță, la încredere, la rezistență în fața răului, să nu vă fie frică de puterile umane și de prepotență. Nu lăsați să vi se fure speranța. Istoria nu o scrie Irod și adepții săi, ci iubirea lui Isus Cristos care trebuie să strălucească mereu în gesturile noastre și să lumineze în conștiința noastră de creștini credincioși și credibili. Nu lăsați să vi se fure Iubirea. Isus Prunc și Sfinții Prunci Nevinovați să vă binecuvânteze în acest Sfânt Crăciun pentru a începe un an nou cu pasul corect. Nu vă fie frică: Crăciunul de foc al iubirii lui Dumnezeu va învinge asupra oricărei violențe și va altoi în inimile noastre ale tuturor dorința păcii și energiile juste pentru a o realiza".

(După L'Osservatore Romano, 28 decembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat