Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Afacerea războiului și paradoxul siguranței

de Alessandro Gisotti

"Dați-mi două bombardiere. Cu prețul lor voi îngriji toți bolnavii de lepră." Era anul 1955 când Raoul Follereau lansa acest apel insistent și provocator Statelor Unite și Uniunii Sovietice. Sublinia astfel disproporția imorală a cheltuielilor pentru arme față de o bătălie de civilizație precum lupta împotriva bolii Hansen. Au trecut 70 de ani, Războiul Rece s-a terminat de câtva timp, lepra încă seceră victime în multe zone ale planetei, dar - așa cum denunță în mod neobosit Papa Francisc - cursa înarmărilor nu numai că nu s-a oprit, ci și-a accelerat viteza sa nebună.

Îi dau dreptate pontifului datele oficiale adunate în Raportul Sipri, Institutul internațional de cercetare pentru pace fondat în 1966 la Stockholm. În așteptarea celor pentru anul în curs, care cu greu vor putea fi în flexiune dată fiind escaladarea războinică în Orientul Mijlociu care se adaugă la conflictul din Ucraina, sunt deja alarmante cele referitoare la anul 2022. Un an în care cheltuiala militară mondială a ajuns la cifra record de 2.240 de miliarde de dolari (SUA, China și Rusia cei mai mari investitori, în timp ce pentru prima dată în Europa s-a cheltuit în armamente mai mult decât în timpurile Cortinei de Fier). Pentru a ne face o idee, este vorba de o cifră de o mie de ori mai mare decât bilanțul în ansamblu al Crucii Roșii Internaționale cu cei 20 de mii de lucrători în lume.

Organizația umanitară cu sediul la Geneva a anunțat în lunile trecute o tăiere de personal cauzată de scăderea donațiilor. Destin comun din păcate pentru multe ONG-uri și asociații caritative în acești ultimi ani. Așadar, în timp ce cresc exponențial bilanțurile pentru producerea și vânzarea armelor, scad fondurile la dispoziția celor care ar vrea să se angajeze pentru binele altora. O combinație dramatică ce evidențiază cum afacerea războiului este pe cheltuiala celor nevinovați, precum și a celor care ar vrea să-i salveze pe acești nevinovați. "Războiul - a fost afirmația lui Francisc la audiența generală din 29 noiembrie - este mereu o înfrângere, toți pierd. Nu toți, există un grup care câștigă mult: fabricanții de arme. Aceștia câștigă bine, peste moartea altora." Denunț puternic. Și totuși, ar trebui amintit că, deja în 1961, președintele nord-american Dwight Eisenhower - desigur nu un pacifist, el conducându-i ca general pe aliați la victoria împotriva nazismului în Europa - avertiza cu privire la "complexul militar-industrial" și la ingerința sa necuvenită în alegerile politicii americane în sens militarist.

"Creșterea continuă a cheltuielii militare globale în ultimii ani - a afirmat Nan Tian, cercetător de la Sipri - este semnul că trăim într-o lume tot mai nesigură. Statele întăresc puterea militară ca răspuns la un ambient de siguranță aflat în deteriorare, care nu prevăd o îmbunătățire în viitorul apropiat." Un cerc vicios tragic denunțat de atâtea ori de Papa. "Pentru a spune «nu» războiului - a spus el în ziua de Crăciun - trebuie spus «nu» armelor. Pentru că, dacă omul, a cărui inimă este instabilă și rănită, își găsește instrumente de moarte în mâini, mai devreme sau mai târziu le va folosi." Consecințele, pe cât de nefaste, pe atât de paradoxale, sunt sub ochii tuturor: se înarmează pentru a se simți mai siguri și ca rezultat lumea este tot mai nesigură.

Oamenii "nu vor arme, ci pâine", a mai spus Papa Francisc în Urbi et Orbi de Crăciun. Cuvinte care par să reia în mod ideal pe cele ale maicii Tereza de Calcutta când, în 1979, a primit Premiul Nobel pentru pace. "În familia noastră - a avertizat ea, adresându-se puternicilor de pe Pământ - nu avem nevoie de bombe și de arme, de a distruge pentru a aduce pace, ci numai să stăm împreună, să ne iubim unii pe alții." Să stăm împreună: acel vis de fraternitate universală pe care Francisc, ca și sfântul al cărui nume îl poartă, îl invocă și îl mărturisește ca unic antidot la "spiritul lui Cain" care din păcate, și în acest an 2023, a semănat moarte și distrugere.

(După L'Osservatore Romano, 28 decembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat