Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

taizeljubljana.si
Mesajul Papei Francisc, semnat de secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin, cu ocazia celei de-a 46-a Întâlniri Europene organizată la Ljublijana de Comunitatea din Taizé (28 decembrie 2023 - 1 ianuarie 2024)

Dragi tineri,

Cu ocazia celei de-a 46-a întâlniri europene organizate la Ljubljana de Comunitatea din Taizé pe tema "A merge împreună", Sanctitatea Sa Papa Francisc vă transmite salutările sale. El își exprimă și apropierea față de voi, față de voi toți care sunteți implicați la diferite niveluri în viața Bisericii și a diferitelor voastre națiuni.

Recentele Zile Mondiale ale Tineretului v-au permis să trăiți ca Biserică, drept comunitate, frumoasa experiență a prieteniei cu Dumnezeu și cu ceilalți. Într-adevăr, voi sunteți ziua de astăzi a lui Dumnezeu, ziua de astăzi a Bisericii! Biserica are nevoie de voi pentru a fi pe deplin ea însăși. Ca Biserică, voi sunteți trupul Domnului înviat prezent în lume. Dragi prieteni, trăim într-o lume plină de zgomote în care valorile tăcerii și ascultării sunt înăbușite. În acest context, vă invit să redescoperiți dimensiunea profundă a ascultării. Ascultarea este un act de iubire. Ea este în centrul încrederii. Fără ascultare, puține lucruri pot să crească sau să se dezvolte. Ascultarea permite să se ofere celuilalt spațiul de care are nevoie pentru a exista. De multe ori avem impresia că cine strigă cel mai tare este demn de a fi ascultat. Din păcate astăzi violența câștigă tot mai mult teren. Trăim un timp dificil, cu conflicte și războaie răspândite în întreaga lume, pentru că nimeni nu mai ascultă. Vă îndemn să îndrăzniți să construiți o lume diferită, o lume a ascultării, a dialogului și a deschiderii, să "mărturisiți frumusețea generozității, a slujirii, a curăției, a tăriei, a iertării, a fidelității față de propria vocație, a rugăciunii, a luptei pentru dreptate și binele comun, a iubirii față de săraci, a prieteniei sociale" (Christus vivit, nr. 36).

Una dintre provocările cu care trebuie să vă confruntați este aceea de a merge împreună, pentru a lucra la transformarea calitativă a vieții în societățile noastre. A merge împreună înseamnă a bloca drumul către marginalizare, către închideri, către excludere și către respingere a unei categorii de persoane. Deveniți constructori de poduri între popoare, culturi și religii, pentru o lume stabilă și deschisă. Trebuie să ne angajăm să trăim ca Învățătorul și Domnul nostru Isus, care nu a exclus pe nimeni din calea lui. Înrădăcinat într-o comuniune cu Dumnezeu, Cristos și-a împărtășit viața cu cei care au venit la el. El a recunoscut prezența lui Dumnezeu în acelea și aceia care erau la marginea societății și chiar în persoanele care nu aparțineau poporului său.

Confruntați cu provocările de astăzi și cu propria noastră fragilitate, unele persoane se simt uneori "fără adăpost". Când înfruntăm împreună aceste provocări, pot exista experiențe de frumusețe, de transcendență, care ne ajută să descoperim scânteia care ne face să repornim cu o nouă vitalitate.

Dragi tineri, Sfântul Părinte se bazează pe voi și are încredere în voi, Biserica are încredere în voi. Prin cuvintele și acțiunile voastre, transmiteți un mesaj puternic lumii noastre care respinge categoriile vulnerabile. Faceți din visele voastre de iubire, de dreptate, de pace, o realitate concretă pornind de la voi înșivă. Trăiți în prezent. Nu vă sacrificați tinerețea prețioasă pe altarul plăcerilor false și al superficialității. Nu lăsați să vi se fure visele și ajutați la "construirea unei societăți demne de acest nume" (Fratelli tutti, nr. 71). Încredințându-vă pe fiecare dintre voi și familiile voastre Domnului, prin mijlocirea Fecioarei Maria, Papa Francisc vă acordă din toată inima binecuvântarea apostolică. Vă cer să vă rugați pentru el.

Cardinal Pietro Parolin,
secretar de stat al Sanctității Sale

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat