Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tețcani: Misiuni populare cu Fericitul Ieremia

În perioada 22-24 decembrie 2023, credincioșii din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Tețcani (județul Neamț) au participat în număr mare la misiunile populare organizate ca pregătire pentru marea solemnitate a Nașterii Domnului.

Misiunile populare au fost despre viața Fericitului Ieremia și au avut titlul: "Împreună cu Fericitul Ieremia spre Betleem, spre sfințenie". Deoarece Fericitul Ieremia a fost frate capucin, părintele paroh Emil Lucaci și-a dorit mult ca aceste misiuni populare să fie ținute de confrații fericitului, adică de călugării capucini din România. Cu această ocazie, la cererea părintelui paroh, frații capucini sosiți au oferit parohiei din Tețcani și o relicvă a Fericitului Ieremia, care să le fie credincioșilor din această comunitate spre veșnică amintire și ocrotire.

Liturghiile și predicile tematice au fost ținute de părintele capucin Lucian Dămoc. În cele trei zile de misiuni, părintele predicator a dorit să li-l prezinte credincioșilor prezenți pe Fericitul Ieremia nu ca pe un sfânt "de vitrină", perfect, depărtat de oamenii de rând, ci ca pe un om ca toți oamenii: ca unul care nu a fost de la început un sfânt, ci a trebuit să facă un drum anevoios și lung spre sfințenie; ca unul care a avut momentele sale de eșec, de dezamăgire, de oboseală; cu unul care uneori avut așteptări exagerate de la ceilalți, care a trebuit să lupte cu asprime cu sine însuși pentru a nu răspunde la rău cu rău. Dar, în același timp, ca unul care mereu, așa cum putea, și-a dorit să facă voia Domnului!

Primul aspect subliniat de predicator a fost faptul că Fericitul Ieremia nu a ajuns la sfințenie de unul singur, ci împreună cu alții: a trebuit să fie ajutat și însoțit de alte persoane cu mai multă experiență în drumul său de creștere în sfințenie. Nimeni nu poate ajunge singur sfânt, ci doar împreună cu alții și ajutat de alții, pentru că Dumnezeu acționează prin oameni!

Al doilea aspect scos în evidență a fost faptul că în momentele de dezamăgire și de eșec nu trebuie să ne descurajăm, nu trebuie să dăm înapoi. Când cineva ne dezamăgește, să ne amintim că Dumnezeu este drept și pune în jurul nostru și persoane care ne pot edifica, care ne pot ajuta. Să nu ne blocăm, să nu ne închidem în propria suferință ca într-o carapace, să nu lăsăm ca spinul unei suferințe sau al unui eșec să ne închidă orizontul, ci, din contra, să căutăm să vedem binele și frumosul care există în atâtea alte locuri, în atâtea alte persoane din jurul nostru, din lume.

Al treilea aspect subliniat a fost cel al statorniciei Fericitului Ieremia în cei patruzeci de ani de slujire a bolnavilor, statornicie care a trecut și prin valea unei epuizări fizice zdrobitoare, care a însemnat sacrificii nenumărate. Părintele predicator a arătat că acest aspect din viața fericitului român este o invitație și pentru familiile de astăzi ca, în fața rutinei, a oboselii, a greutăților și a sacrificiilor pe care le cere viața în familie, să nu dea înapoi. Faptul că suferim, că drumul nu e ușor, nu înseamnă că am greșit calea. Drumul spre sfințenie trece și prin văile umbrelor, adică ale suferinței, ale oboselii, ale sacrificiului! Dar, pentru cei care îl iubesc pe Dumnezeu, toate, fie bune fie rele, fie bucurii fie suferințe, lucrează spre mântuire, spre sfințire.

În a doua zi de misiuni populare, sâmbătă, 23 decembrie, credincioșii din Parohia Tețcani au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe episcopul auxiliar de Iași, PS Petru Sescu, care a prezidat Sfânta Liturghie și și-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul credincioșilor din Tețcani.

Misiunile populare s-au încheiat duminică, 24 decembrie, cu Liturghia de la ora 10, la finalul căreia toți cei prezenți au implorat ajutorul lui Dumnezeu prin mijlocirea Fericitului Ieremia și au primit binecuvântarea solemnă cu relicva fericitului.

Fie ca aceste zile de misiuni populare în cinstea Fericitului Ieremia să rămână în memoria tuturor celor care au participat și să aducă roade bogate în viețile credincioșilor și ale familiilor din parohia Tețcani!

Fericite Ieremia, mijlocește pentru noi!

Fr. Lucian Dămoc, OFMCap.


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat