Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Betleem, Crăciun în durere. Pizzaballa: Isus să se renască în această țară!

de Alessandro Di Bussolo

În cadrul slujbei din ajunul Crăciunului, patriarhul latin al Ierusalimului vorbește despre drama războiului care devastează Țara Sfântă, afectându-i atât pe palestinieni, cât și pe israelieni. Dar el privește în mod special la tragedia locuitorilor din Gaza și a palestinienilor: pare să nu existe un loc pentru ei în propria lor țară. De aici pornește, rugăciunea sa, "calea evangheliei păcii pentru întreaga lume". Prezent la rit a fost trimisul Papei, cardinalul Krajewski.

Un Crăciun trăit în durere la Betleem, fără pelerini, fără lumini, fără împodobiri, fără tradiționalul pom de Crăciun în piața Ieslei, înlocuit de o iesle făcută din moloz și personaje cenușii care amintesc de războiul care seceră mii de victime. Patriarhul latin de Ierusalim, cardinalul Pierbattista Pizzaballa, celebrează tradiționala Liturghie din Noaptea de Crăciun în Biserica "Sfânta Ecaterina" la Bazilica Nașterii. Prea mică este capeluța Grotei, unde se amintește nașterea lui Isus. Nu este loc pentru atâția credincioși, circa 1.500, în cea mai mare parte creștini din Palestina.

Nu este loc pentru palestinieni în însăși țara lor

Patriarhul, în omilia sa, pornește tocmai de la acest gând: așa cum nu era loc la Betleem pentru Maria și Iosif, astăzi pare că nu este loc pentru Crăciun, pentru bucurie și pentru pace, pentru că durerea aici i-a lovit pe toți, atât palestinieni cât și israelieni. Nu este loc - continuă el - pentru locuitorii din Gaza care au pierdut casa lor și nu este loc în însăși țara sa pentru poporul palestinian, care așteaptă de decenii să găsească soluții comunitatea internațională pentru a pune capăt ocupației, în timp ce fiecare pare închis în durerea sa, în ură și în supărare.

Întoarcere la Dumnezeu, pentru a regăsi adevărata bucurie a Crăciunului

Cardinalul Pizzaballa se întreabă atunci: "Unde se poate naște Pruncul, când în această lume a noastră pare că nu este loc pentru el?". Care este, astăzi, "locul Crăciunului?". Ni-l spun îngerii: "Dumnezeu găsește mereu un loc pentru nașterea sa", chiar și "în aceste circumstanțe dramatice, noi credem asta: Dumnezeu poate face loc chiar și în cea mai împietrită dintre inimi". Primul loc al Nașterii, pentru patriarh, este Dumnezeu, care în voința sa sfântă a decis mântuirea omului, generând și dăruindu-ni-l, "și în acest timp", pe Fiul. Așadar, în circumstanțele actuale, "întreaga Biserică trebuie să se întoarcă la Dumnezeu, la iubirea sa, dacă vrea să regăsească adevărata bucurie a Crăciunului, dacă vrea să-l întâlnească pe Mântuitorul". Pentru că, "înainte și dincolo de orice explicație socială și politică, violența și samavolnicia celuilalt își găsesc ultima lor rădăcină în faptul de a-l fi uitat pe Dumnezeu, de a fi contrafăcut Fața sa, de a fi folosit în mod instrumental și fals raportul religios cu el, așa cum se întâmplă prea des în această Țară Sfântă a noastră". Nu poate să-l numească pe Dumnezeu "Tată" cel care nu știe să-l numească "frate" pe semenul său. Dacă nu-l regăsim pe Dumnezeu în viața noastră, clarifică Pizzaballa, "în mod inevitabil vom rătăci drumul Crăciunului și vom ajunge să hoinărim singuri în noapte fără destinație, pradă instinctelor noastre violente și egoiste".

A crea o mentalitate a lui "da" la dialog și la pace

Însă și "da"-ul Mariei și al lui Iosif, continuă el, este "locul Crăciunului". Și oriunde "un bărbat și o femeie spun «da» lui Dumnezeu", oriunde "cineva este disponibil să pună propria viață în slujba Păcii, care vine de Sus, și numai să aibă grijă de propriile interese". Pentru aceasta, dacă vrem "să fie Crăciun, chiar și în timp de război, trebuie ca toți să înmulțim gesturile de fraternitate, de pace, de primire, de iertare, de reconciliere". Trebuie să ne angajăm, "pornind de la mine și de la cel care, ca și mine, are responsabilitate de conducere și de orientare socială, politică și religioasă - afirmă patriarhul latin de Ierusalim -, să creăm o «mentalitate a lui da» împotriva «strategiei lui nu»". Și "a spune da binelui, da păcii, da dialogului, da celuilalt nu trebuie să fie numai retorică, ci angajare responsabilă", pentru că "nu va fi dreptate, nu va veni pacea fără spațiul deschis de «da»-ul nostru disponibil și generos".

Biserica să fie aici și în lume spațiu de reconciliere

Nu ar fi Crăciun, continuă Pizzaballa, "fără păstori", oameni treji, capabili de acțiune, disponibili la nou și de aceea "prompți pentru Crăciun", și amintește iubitei sale dieceze, seminariștilor, călugărilor și călugărițelor, laicilor și laicelor angajați, tuturor comunităților parohiale cu grupurile lor și asociațiile lor "că noi suntem moștenitori ai acelor păstori". Este greu, admite el, "să rămânem treji, disponibili la primire și la iertare, gata se reîncepem mereu din nou, să repornim la drum chiar dacă încă este noapte". Dar numai aceasta, subliniază el, "este mărturia care încă asigură Crăciunului un spațiu în acest timp și în această țară, care de aici se iradiază în lumea întreagă". Și rugăciunea sa este ca "voința noastră de bine", făcută concretă "de angajarea noastră de a iubi și de a sluji, să fie spațiul în care Cristos să se poată naște mereu din nou!". Patriarhul cere, așadar, pentru Biserica "din Țara Sfântă și pentru fiecare Biserică: ca ea să fie pentru toți casă, spațiu de reconciliere și iertare pentru cei care caută bucurie și pace!". Și Bisericile din lume să devină purtătoare, la popoarele și guvernanții lor, "a dorinței de bine pentru aceste popoare ale noastre, pentru încetarea ostilităților".

Guvernanților: încredere și respect, noi cuvinte pentru Orientul Mijlociu

În sfârșit, Pizzaballa se roagă "ca să se renască Cristos în inima guvernanților și a responsabililor națiunilor", ca să se străduiască "serios pentru a opri acest război, dar mai ales ca să reia firele unui dialog care să ducă în sfârșit la găsirea de soluții juste, demne și definitive pentru popoarele noastre". De fapt, tragedia din acest moment ne spune că nu mai este timp pentru tactici de scurtă răsuflare, de amânări pentru un viitor teoretic, ci este timp de a rezolva "la rădăcină conflictul aflat în desfășurare", înlăturând cauzele profunde și deschizând "noi orizonturi de seninătate și de dreptate pentru toți, pentru Țara Sfântă, dar și pentru toată regiunea noastră". Cuvinte precum "ocupație" și "siguranță" trebuie să fie "întărite de încredere și respect", pentru că "numai asta va garanta stabilitate și pace adevărate".

Să repornească de aici drumul evangheliei păcii în lume

Patriarhul se roagă atunci pentru ca Isus să se poată renaște în această țară și pentru ca de aici să poată reporni "drumul evangheliei păcii în toată lumea". Și să se nască și în "mica noastră comunitate din Gaza". Pizzaballa amintește că avea obiceiul de a petrece câteva zile cu ei, înainte de Crăciun. "Anul acesta nu a fost posibil, dar nu vă abandonăm".

Cu patriarhul latin de Ierusalim este cardinalul elemoziner Konrad Krajewski, trimis de papa pentru a manifesta apropierea sa față de oamenii din Țara Sfântă în acest moment așa de dificil. În schimb, nu participă președintele palestinian Mahmoud Abbas. Prezenți circa 1.500 de credincioși, aproape în totalitate creștini palestinieni, dată fiind lipsa de pelerini și turiști.

(După Vatican News, 25 decembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat