Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (24 decembrie 2023)

Iubiți frați și surori, duminică frumoasă!

Astăzi, în a patra duminică din Advent, evanghelia ne prezintă scena Bunei-Vestiri (cf. Lc 1,26-38). Îngerul, pentru a-i explica Mariei cum îl va zămisli pe Isus, îi spune: "Duhul Sfânt va veni asupra ta și puterea Celui Preaînalt te va umbri" (v. 35). Să ne oprim un pic asupra acestei imagini, umbra.

Într-o țară ca aceea a Mariei, veșnic însorită, un nor în trecere, un copac care rezistă la secetă și oferă adăpost, un cort ospitalier aduc alinare și protecție. Umbra este un dar care răcorește, iar îngerul descrie tocmai așa modul în care Duhul Sfânt coboară asupra Mariei, modul de a face al lui Dumnezeu: Dumnezeu acționează mereu cu iubire gentilă care îmbrățișează, care fecundează, care păzește, fără a folosi violență, fără a răni libertatea. Așa este modul de a acționa al lui Dumnezeu.

Imaginea umbrei care protejează este o imagine care apare în Biblie. Să ne gândim la umbra care însoțește poporul lui Dumnezeu în deșert (cf. Ex 13,21-22). Așadar, umbra vorbește despre gentilețea lui Dumnezeu. Este ca și cum el ar spune Mariei, dar și nouă tuturor astăzi: "Sunt aici pentru tine și mă ofer ca refugiu al tău și adăpost al tău: vino sub umbra mea, stai cu mine". Fraților și surorilor, așa se comportă iubirea rodnică a lui Dumnezeu. Și este ceva ce, într-un anumit mod, putem experimenta și între noi, de exemplu, atunci când între prieteni, logodnici, soți, părinți și copii suntem delicați, suntem respectuoși, îngrijindu-ne de ceilalți cu gentilețe. Să ne gândim la gentilețea lui Dumnezeu!

Dumnezeu iubește astfel și ne cheamă și pe noi să facem același lucru: primind, protejând, respectând pe ceilalți. Să ne gândim la toți, să ne gândim la cel care este marginalizat, la cel care în aceste zile este departe de bucuria Crăciunului. Să ne gândim la toți cu gentilețea lui Dumnezeu. Să ne amintim de acest cuvânt: gentilețea lui Dumnezeu. Și prin urmare să ne întrebăm în ajunul Crăciunului: Eu doresc să mă las învăluit de umbra Duhului Sfânt, de dulceața și de blândețea lui Dumnezeu, de gentilețea lui Dumnezeu, făcându-i loc în inimă, apropiindu-mă de iertarea sa, de Euharistie? Și după aceea: pentru care persoane singure și nevoiașe aș putea să fiu umbră care răcorește, prietenie care mângâie?

Maria să ne ajute să fim deschiși, primitori față de prezența lui Dumnezeu, care cu blândețe vine să ne mântuiască.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din Italia și din diferite părți ale lumii. Îndeosebi, salut delegația cetățenilor italieni care trăiesc în teritorii recunoscute oficial foarte contaminate și care de mult timp așteaptă o îmbunătățire. Exprim solidaritate față de aceste populații și doresc ca glasul lor să fie ascultat.

Urez vouă tuturor duminică frumoasă și un ajun de Crăciun în rugăciune, în căldura afectelor și în sobrietate. Permiteți-mi o recomandare: să nu confundăm sărbătoarea cu consumismul! Se poate - și fiind creștini trebuie - să sărbătorim în simplitate, fără risipe și împărtășind cu acela căruia îi lipsește necesarul sau îi lipsește compania. Să fim alături de frații noștri și surorile noastre care suferă din cauza războiului: să ne gândim la Palestina, la Israel, la Ucraina. Să ne gândim și la cei care suferă din cauza mizeriei, a foamei, a sclaviilor. Dumnezeul care a luat pentru sine o inimă umană să reverse umanitate în inimile oamenilor!

Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și Crăciun fericit tuturor! La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat