Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Sfântul Francisc, ieslea și darul lui Isus

Greccio este Betleem

de Francesco Patton,
părinte custode din Țara Sfântă

În 1219, Sfântul Francisc a avut harul de a veni pelerin în Țara Sfântă. Și atunci era în desfășurare un război feroce și teribil, dus fără excludere de lovituri și cu voința de a-l elimina pe dușman: Cruciada a Cincea. În mijlocul acestui război teribil și sângeros, Francisc a ales să facă ceea ce nimeni nu se aștepta, să meargă în întâmpinarea celuilalt dezarmat și să vestească evanghelia păcii. Cu aceea ocazie, l-a întâlnit pe sultanul din Egipt și, grație acelei întâlniri, a putut să viziteze după aceea un loc special: grota și ieslea din Betleem, unde Fecioara Maria l-a depus cu iubire și cu grijă pe Fiul său Isus după ce l-a născut și l-a înfășat în scutece sărace.

Aici Sfântul Francisc a putut să contemple ceea ce astăzi și noi putem vedea în grota din Betleem: o mică iesle și alături altarul pe care este celebrată zilnic Euharistia. Pentru aceasta, după câțiva ani, la Crăciunul din 1223, exact cu opt secole în urmă, sărăcuțul a voit să ceară o permisiune specială "domnului papă" pentru a sărbători Crăciunul la Greccio cu aceste elemente simple: o iesle care să aibă în ea puține paie și un altar pe care să celebreze Euharistia. Ne-a amintit asta și Papa Francisc în scrisoarea sa apostolică dedicată lui Admirabile signum al ieslei.

În multe din scrierile sale, același Francisc din Assisi ne vorbește în același timp despre nașterea lui Isus din Maria și despre faptul de a se face prezent în mod umil în Euharistie și ne avertizează: "Iată, în fiecare zi Fiul lui Dumnezeu se umilește, ca atunci când din scaunul regal a coborât în sânul Fecioarei; în fiecare zi el însuși vine la noi în aparență umilă; în fiecare zi coboară din sânul Tatălui pe altar în mâinile preotului" (Avertizare I, 16-18, Fonti francescane, 144). De aceea, și înainte de toate, acest loc, ieslea din Betleem, și altarul pe care zilnic celebrăm Euharistia trebuie să ne umple inima de uimire și de recunoștință. Ce uimire: Fiul lui Dumnezeu care s-a făcut Prunc continuă să ni se dăruiască în mod umil prin Euharistie. Astfel, fiecare altar devine ieslea din Betleem, mâinile preotului devin ieslea din Betleem, inima fiecăruia dintre noi devine ieslea din Betleem în care este depus cu iubire Fiul lui Dumnezeu în micimea și umilința sa. În felul acesta Dumnezeul îndepărtat devine Emanuel, Dumnezeul cu noi. În felul acesta Isus realizează sensul numelui său și al persoanei sale, care este acela de a ne mântui de o viață suspendată pe nimic. În felul acesta, dăruindu-ni-se pe sine însuși, ne transformă în el și ne ferește de iadul unui individualism egoist și narcisist care ne sufocă închizându-ne în noi înșine.

Să cerem și pentru noi și pentru familiile și comunitățile noastre ca această celebrare a Crăciunului să ne facă să urmăm și să imităm umilința lui Dumnezeu: ieslea și altarul, care ne amintesc de darul zilnic al Fiului lui Dumnezeu care se umilește pentru noi, să ne angajeze și pe noi să ne facem mici, să ne dăruim pe noi înșine, în fiecare zi. Și să cerem acelui Prunc special, care se numește Isus și pe care la Crăciun îl venerăm ca Principe al Păcii, să ducem pace iarăși și mereu în țara în care s-a născut și care pentru asta este sfântă și care - din păcate - este încă însângerată în mod oribil. Să-i cerem să ducă mângâiere celui care se simte singur, abandonat și umilit, celui care suferă din cauza prepotenței și a indiferenței, a cinismului și a discriminării, a violenței și a războiului, celui care simte că i se stinge în inimă bucuria și speranța.

Crăciun fericit de la Betleem, de la grota umilă în care Maria l-a născut pe Pruncul Isus și de la ieslea în care l-a depus după ce l-a înfășat cu iubire, și de la altarul fiecărei biserici pe care Fiul lui Dumnezeu se face iarăși prezent pentru mântuirea noastră și se lasă primit. Dar să nu uităm: mai ales în fiecare "mic și sărac" ne dăruiește și astăzi posibilitatea de a-l primi.

(După L'Osservatore Romano, 23 decembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat