Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Așteptarea

Isus, Dumnezeu cu noi

de Daniele D'Elia

"O, Emanuel, regele și legiuitorul nostru, speranța și mântuirea neamurilor, vino și ne mântuiește, Doamne Dumnezeul nostru."

Antifona majoră din 22 decembrie

Crăciunul este iminent și ultima antifonă majoră este încărcată de dorință și de așteptare pentru venirea lui Emanuel. Celelalte titluri prezentate aici și cu care Cristos, astăzi, este invocat sunt o sinteză minunată a întregii istorii a mântuirii. Și sunt un compendiu al antifonelor precedente cu care am implorat minunea de acum apropiată. "Iată, fecioara va zămisli și va naște un fiu și se va numi Emanuel", scrisese profetul Isaia (7,14). Acest nume al lui Dumnezeu, literalmente "Dumnezeu cu noi", este condensat de toată experiența lui Israel. Acest eveniment al Întrupării a fost promis încă de la crearea lumii și prevestit prin multe oracole, profeții și figuri.

Deja am cântat, în aceste zile din Advent, minunățiile săvârșite de Dumnezeu cu poporul ales căruia s-a confirmat ca "Rege și legiuitor". Lui Moise i s-a revelat ca "Domnul" într-un tufiș și, după ce i-a condus pe fiii săi în exod prin deșert, le-a dăruit Legea. Acum vine să pecetluiască vechiul Legământ cu o Nouă Alianță, de data aceasta scriind-o nu pe table de piatră, ci în Trupul Persoanei sale. Vine Cel care a fost vestit de profetul Aggeu, "cel dorit de toate neamurile". Este edificată pentru gloria lui Dumnezeu o nouă "Casă". Dar măreția cu care va fi umplută este cu mult mai mare decât aceea care locuia în Cortul ridicat de David. Maria este Noua Arcă și în ea este Cuvântul viu. "Și de unde mie să vină la mine mama Domnului meu?" Cuvintele Elisabetei la vizita verișoarei amintesc pe cele rostite de David când Arca a fost introdusă în Ierusalim: "Cum va putea să vină la mine arca Domnului?" (2Sam 6,9-11). Ciril din Alexandria va scrie că Maria este cea "care a închis în sânul său feciorelnic și sfânt pe cel care este de neîncăput". Și este acel "tufiș spiritual pe care focul nașterii unui Dumnezeu nu l-a consumat" (Proclus din Constantinopol).

Acel Dumnezeu pe care alții îl consideră simplă transcendență, pentru noi, creștinii, este "cu noi", între noi. Extrem de aproape, Mire al slăbiciunii noastre, s-a umilit până acolo încât să se lase înfășat în scutece și așezat într-o iesle. Pentru Cel care a creat orice lucru nu era loc printre hanuri și a fost nevoie de refugiul unui grajd.

Toate inițialele antifonelor cântate în aceste zile, dacă sunt citite în sens invers, formează un acrostih. În latină putem citi Ero Cras, care înseamnă "Mâine voi veni". Aceste cântări antice sunt expresie a unei credințe încărcate de uimire, autentice, capabile de emoție în fața misterului unui Dumnezeu care nu dezamăgește niciodată. Emanuel menține promisiunile sale și continuă să ne aștepte și să devină aproapele în fragilitatea unui Prunc. Ar trebui să știm să imităm acea atitudine interioară a păstorilor care în Noaptea Sfântă primesc darul lui Dumnezeu cu mare simplitate. A scris Papa Francisc în această privință: "Omenește, toți suntem înclinați să căutăm măreția, dar este un dar a ști s-o găsim cu adevărat: a ști să găsim măreția în acea micime pe care Dumnezeu o iubește așa de mult". În timp ce îl invocăm pe Dumnezeu cu numele care ne este mai familial decât oricare altul, Domnul Dumnezeul nostru, să ne fie dat să-l recunoaștem pe Atotputernicul și acel Prunc lipsit de apărare. Cel Preaînalt "s-a înjosit pentru ca noi să putem merge cu el și pentru ca el să poată fi alături de noi, nu deasupra și departe de noi" (Papa Francisc, Ieslea mea. Vă relatez personajele Crăciunului).

(După L'Osservatore Romano, 23 decembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat