Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Kolping Moldova: Betleemul e aici!

Sâmbătă, 23 decembrie 2023, de la Oituz (Nazaretul nostru) mai mulți voluntari Kolping au plecat la drum spre Târgu Ocna (Betleemul nostru), asemenea Sfintei Familii. Este deja a treia ediție a acestei inițiative ca o adevărată "ieslea vie", cu acest format itinerant.

Au participat tinerii voluntari, dar am avut bucuria de a ne însoți și părintele Ștefan Ciubotaru, praeses Kolping Moldova. Merită din plin să fie menționați cei care au interpretat rolul Mariei (Ana) și al lui Iosif (Alex), nu fără emoții vizibile și nici fără deloc puțin efort.

Traseul a măsurat o distanță de 15 km cu aproximativ 25.000 de pași și cu o durată de 4 ore. Am pornit la drum din fața bisericii din Oituz cu binecuvântarea părintelui paroh Bernardin Farțade.

Prima oprire a fost la Bahna: copiii de la biserică au recunoscut imediat personajele principale. Lucrurile s-au complicat puțin când și-au îndreptat atenția spre cel cu urechile cele mai lungi. Mulțumim pe această cale domnului Marius Blaj pentru că ne-a împrumutat măgărușul, dar și domnului Gelu Juja din Oituz care ne-a ajutat cu transportul măgărușului.

Ne-am oprit apoi la bisericile din Nicorești, Satu Nou, Pârgărești și Târgu Ocna. Spovezile erau în toi, la fel și repetițiile colindătorilor, dar și conducerea pe ultimul drum a celor trei răposați ce vor face sărbătoare în patria cerească.

O vizită cu totul deosebită a fost cea de la Penitenciarul pentru minori din Târgu Ocna. Câtă remușcare, cât regret și câtă părere de rău se putea citi în ochii celor care, văzându-i pe Maria, Iosif și grupul de voluntari, își aminteau de viața în libertate și de sărbătorile alături de cei dragi...

Am organizat și am participat la această inițiativă cu gândul la acele inimi înghețate care s-au închis acum două mii de ani, dar și azi. Am purtat în inimi și acea dorință pentru simplitatea ieslei: această simplitate este cristalinul prin care retina inimii poate vedea cu adevărat esențialul vieții. Un gând de indulgență am ridicat către cer ascultând și strigătul atâtor copii care își află sfârșitul, chiar pe tărâmul Pruncului.

Când scriu acest articol, ca să-mi revin puțin după acest maraton de colindare, beau un ceai dintr-o cană pe care scrie așa: "Fă rai din ce ești!" În loc de concluzie vă las aici și eu acest îndemn sau provocare: "Fă Betleem din ceea ce ești! Betleemul e aici!"

Corneliu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 decembrie: Kolping Moldova: Betleemul e aici!


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat