Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Țara Sfântă, patriarhii și conducătorii Bisericilor: "Este Crăciun, să se termine violențele!"

"Pentru că un copil ni s-a născut, un fiu ni s-a dat nouă. Stăpânirea va fi pe umerii lui și va fi numit sfetnic minunat, Dumnezeu puternic, părinte veșnic, principe al păcii." Cu această veste fundamentală pentru omenire, luată din Cartea profetului Isaia, se deschide mesajul patriarhilor și al conducătorilor Bisericilor din Ierusalim cu ocazia sărbătorilor apropiate de Crăciun.

Suferințe inimaginabile provocate de război

"Noi ducem urările noastre de Crăciun credincioșilor din toată lumea - se citește în text - în numele Domnului nostru Isus Cristos, Principele Păcii, născut aici la Betleem în urmă cu peste două mii de ani". Apoi este inevitabilă referința la actualitate. "Aducând aceste urări - continuă liderii religioși - suntem foarte conștienți că facem asta într-un moment de mare calamitate în țara nașterii Domnului nostru. În ultimele două luni și jumătate, violența războaielor a provocat suferințe inimaginabile pentru milioane de persoane în iubita noastră Țara Sfântă. Ororile sale continue au adus mizerie și durere de nemângâiat la nenumărate familii în toată regiunea noastră, evocând strigăte solidare de angoasă din orice parte a pământului. Pentru cei care se află în centrul acestor teribile circumstanțe speranța pare îndepărtată și irealizabilă."

Sfânta Familie constrânsă să se evacueze ca refugiații de astăzi

"Și totuși, într-un mod asemănător, însuși Domnul nostru s-a născut pentru a ne dărui speranță." Patriarhii și conducătorii Bisericilor din Țara Sfântă amintesc că "în timpul primului Crăciun situația nu era foarte diferită de cea de astăzi. Astfel, Sfintei Fecioare Maria și Sfântului Iosif le-a fost greu să găsească un loc pentru nașterea copilului lor. Exista uciderea de copii. Exista ocupația militară. Și exista Sfânta Familie constrânsă să se evacueze asemenea refugiaților. În exterior, nu exista motiv de a sărbători decât nașterea Domnului Isus. Totuși, în mijlocul păcatului și al durerii, îngerul le apare păstorilor vestind un mesaj de speranță și de bucurie pentru toată lumea: «Nu vă temeți, căci, iată, vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul: astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul»."

Isus, Emanuel, este "Dumnezeu cu noi"

"În întruparea lui Cristos, Atotputernicul a venit la noi ca Emanuel, «Dumnezeu cu noi», pentru a ne mântui, a ne răscumpăra și a ne transforma. În acest mod s-au realizat cuvintele profetului Isaia: «Domnul m-a uns... să duc săracilor vestea cea bună; m-a trimis să proclam celor captivi eliberarea și celor orbi, recăpătarea vederii, să redau libertatea celor asupriți; să vestesc un an de bunăvoință al Domnului». Acesta este mesajul divin de speranță și de pace pe care Nașterea lui Cristos îl inspiră în noi, chiar și în mijlocul suferinței. De fapt, însuși Cristos s-a născut în mijlocul unor mari suferințe. Mai mult, a suferit pentru noi până la moartea pe cruce, pentru ca lumina speranței să strălucească în lume, învingând întunericul."

Să se pună capăt violenței și să se lucreze împreună pentru pace

Din mesajul liderilor religioși ai Bisericilor din Ierusalim nu lipsește denunțarea tuturor acțiunilor violente aflate în desfășurare cerând încheierea lor. "În același mod - mai scriu ei -, invităm persoanele din această țară și din toată lumea să caute harul lui Dumnezeu pentru a învăța să meargă unii cu alții pe cărările dreptății, ale milostivirii și ale păcii. În sfârșit, îi invităm pe credincioși și pe toți cei care sunt de bunăvoință să lucreze neobosit pentru alinarea celor suferinzi și pentru o pace justă și durabilă în această țară care este la fel de sacră pentru cele trei credințe monoteiste. În acest mod, speranța Crăciunului se va naște încă o dată, pornind de la Betleem și de la Ierusalim până la marginile pământului - încheie ei -, realizând astfel cuvintele încurajatoare ale lui Zaharia, conform cărora «ne va vizita Cel care Răsare din înălțime, ca să-i lumineze pe cei care se află în întuneric și în umbra morții și să îndrepte pașii noștri pe calea păcii»."

(După Vatican News, 22 decembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat