Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Salut adresat angajaților din Vatican pentru prezentare urărilor de Crăciun (21 decembrie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Și anul acesta Crăciunul ne face să ne întâlnim pentru a ne schimba urările. Mulțumesc pentru că ați venit, și cu cei din familiile voastre!

Contemplând împreună Misterul nașterii lui Isus, este frumos să putem percepe stilul lui Dumnezeu, care nu este grandios, nu este zgomotos, ci, dimpotrivă, este stilul ascunderii și al micimii. Două cuvinte importante: ascundere și micime. Ele ne transmit trăsătura blândă a lui Dumnezeu, care nu vine la noi pentru a ne nimici cu măreția sa sau pentru a se impune cu mărinimia sa, ci se face prezent în cel mai obișnuit mod posibil, făcându-se unul dintre noi.

Ascundere și micime. Dumnezeu se ascunde în micimea unui Prunc care se naște, într-un cuplu de soți - Maria și Iosif - care nu stau sub reflectoare, în sărăcia unui grajd, pentru că nu era loc pentru ei în han. Acestea sunt trăsăturile distinctive ale Fiului lui Dumnezeu, care după aceea se prezintă lumii ca o mică sămânță care moare ascunsă în pământ pentru a aduce rod. El este Dumnezeul celor mici, Dumnezeul celor din urmă și, cu el, noi toți învățăm drumul de urmat pentru a intra în Împărăția lui Dumnezeu: nu o religiozitate aparentă și artificială, ci a deveni mici precum copiii.

Voi, preaiubiților, cunoașteți bine aceste două cuvinte. Munca voastră aici în Vatican se desfășoară cel mai mult în ascunderea zilnică, adesea ducând înainte lucruri care pot să pară nesemnificative și care, în schimb, contribuie la oferirea unei slujiri Bisericii și societății. Vă mulțumesc pentru asta și vă urez să puteți continua munca voastră cu spirit de recunoștință, cu seninătate și cu umilință, și dând chiar acolo, în relațiile cu colegii și colegele voastre, mărturie creștină. Și aici, ba chiar înainte de toate aici, este nevoie - e adevărat? - de această mărturie creștină. Priviți ascunderea și micimea lui Isus în grotă; priviți simplitatea ieslei pe care ați făcut-o acasă; și fiți siguri că binele, și atunci când este ascuns și invizibil, crește fără a face zgomot. Binele crește fără a face zgomot, se înmulțește în mod neașteptat și răspândește parfumul bucuriei. Nu uitați asta: binele crește fără a face zgomot și dă acea pace, acea bucurie inimii, care este atât de frumoasă.

Acest stil - ascunderea și micimea - aș vrea să-l urez și familiilor voastre și copiilor voștri. Astăzi trăim într-un timp care uneori apare obsedat de apariție, toți încearcă să se pună în vitrină pe ei înșiși. Este timpul "machiajului": toți se machiază, nu numai fața, ci își machiază sufletul și acest lucru este urât, și încearcă să se pună în vitrină pe ei înșiși. A apărea, în special prin așa-numitele social. Este cam cu a voi pahare prețioase de cristal fără a se preocupa ca vinul să fie bun. Vinul bun se bea într-un pahar obișnuit. Dar în familie aparențele și măștile nu contează - în familie se știe tot -, sau oricum durează puțin; ceea ce contează este să nu lipsească vinul bun al iubirii, al duioșiei, al compasiunii reciproce. Și acesta este stilul lui Dumnezeu: apropiere, compasiune și duioșie. Și iubirea - o știm bine - nu face zgomot. O trăim în ascunderea și în micimea gesturilor zilnice, în atențiile pe care știm să ni le schimbăm. Asta vă urez: să fiți atenți, în casele voastre și în familiile voastre, la lucrurile mici de fiecare zi, la gesturile mici de recunoștință, la atenția de a avea grijă. Privind ieslea, putem să ne imaginăm atenția, duioșia Mariei și a lui Iosif față de Pruncul care s-a născut. Vreau să vă urez vouă tuturor acest stil.

Dragi surori și dragi frați, vă adresez cele mai bune urări de un Sfânt Crăciun. Este o urare pe care o extind și la copiii voștri și la tineri, la cei din familiile voastre, la bătrânii care locuiesc cu voi, în special la cei dragi ai voștri care sunt bolnavi. Fraților și surorilor, să deschidem inima la bucurie: Domnul vine în mijlocul nostru! Crăciun fericit tuturor! Și, vă rog, rugați-vă pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat