Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Zi de reculegere pentru familii despre așteptare

Duminică, 17 decembrie 2023, ca pregătire pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, a avut loc o zi de reculegere pentru familii la Liceul "La Salle" din Pildești.

La propunerea familiilor și prin grija păstorilor noștri din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești, s-a programat în acest an pastoral un itinerar de credință, pornind de la cele 10 nuclee tematice propuse la nivel diecezan cu tema: "Biserica - familia lui Dumnezeu". Aceste întâlniri au loc lunar, iar însoțitorul spiritual este pr. Lucian Horlescu, OFMConv.

Este deja un obicei ca ziua de reculegere să fie inclusă în programul pastoral parohial și bucuria noastră e tot mai mare când observăm că aceste zile sunt foarte așteptate și au ecou din ce în ce mai pozitiv. Entuziasmul care se trăiește la o astfel de zi depășește granițele familiei sau ale comunității și se împărtășește la locul de muncă. Prin mărturia lor contagioasă, persoane din Pildești și-au invitat colegi de muncă și așa am avut oaspeți din Adjudeni, Iugani, Roman și Săbăoani.

Știm că viața noastră este o continuă așteptare și sunt momente când parcă nu mai avem răbdare să trăim în profunzime fiecare etapă a vieții. Am vrea parcă să facem slalom și să evităm anumite evenimente sau situații care sunt greu de depășit.

Despre așteptare ne-a vorbit și pr. Lucian în prima meditație a zilei: Ce este așteptarea? Ce așteptăm? Cum trebuie să fie ea? Care sunt așteptările mele din acest moment?

Iar pentru a reflecta la aceste întrebări, părintele ne-a oferit, ca suport, citate din Sfânta Scriptură, ghid pentru reflecția noastră personală. A urmat acel moment de tihnă spirituală pe care fiecare l-a trăit așa cum a simțit, reflectând personal sau unii cu alții, la colocvii sau spovadă, pregătindu-ne cât mai bine pentru Sfânta Liturghie. În acest cadru familia de prietenie, am avut prilejul de a sta cu Domnul la masa cuvântului și la banchetul euharistic, un timp privilegiat care întotdeauna ne trimite spre ceilalți. Am prelungit acest moment de comuniune la o agapă frățească, care întotdeauna ajută, leagă prietenii, consolidează relații și aduce bucurie.

Am continuat programul nostru invitându-l pe părinte paroh Ionel Roșu să ne prezinte din punctul său de vedere câteva Motive de speranță sinodală în parohia noastră. Îi mulțumim și pe această cale pentru prezență, pentru mărturie și pentru sprijinul necondiționat pe care ni-l oferă de fiecare dată.

Ce mă împlinește în acest moment? Cum trăiesc timpul așteptării până la împlinire? Cum trăim timpul dintre ele? Acestea au fost întrebările care s-au desprins din cea de-a doua meditație propusă de pr. Lucian care, și de această dată, ne-a oferit ca și argument citate din Sfânta Scriptură care să ne lumineze și să ne îndrume în această frumoasă perioadă de Advent, și nu oricum, ci cu speranță, încredere și bucurie.

A urmat momentul împărtășirii care ne-a făcut să înțelegem că merită să ne detașăm chiar și numai pentru o zi de toată agitația și zgomotul din jur. Sunt ocazii care ne ajută să reflectăm mai mult la viața noastră având mereu în vedere obiectivul final, că probabil nu vom fi lipsiți de probleme, dar trăite cu credință nu pot decât să ne facă să devenim mai buni cu noi și cu ceilalți.

Aducem mulțumire părintelui Lucian și tuturor celor care și-au adus aportul pentru buna desfășurare a zilei de reculegere.

Tuturor vă dorim din toată inima un Crăciun binecuvântat și un An Nou cu pace și bine!

În numele grupului de familii,
Gabriela Martișcă


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat