Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Al XXVII-lea Concert de Crăciun al corului de tineri "Juvenes Ecclesiae"

Crăciunul se simte, se trăiește și se cântă. Ghidați de acest gând, în seara de 17 decembrie 2023, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, corul de tineri "Juvenes Ecclesiae" a susținut cel de-al XXVII-lea Concert de Crăciun.

Lauda lui Dumnezeu prin muzică și vestirea nașterii Mântuitorului prin glasurile candide ale tinerilor ne-au demonstrat cât de divin este umanul și cât de uman este divinul. Am fost purtați prin intermediul vocilor și al instrumentelor până la Cel în ființa căruia se ascunde tot sensul Crăciunului, Pruncul Isus care dorește să se nască în inima fiecăruia dintre noi.

Au participat la eveniment PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, PS Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit al Diecezei de Iași, preoți din Episcopie, precum și numeroși credincioși. Evenimentul a putut fi urmărit la ERCIS FM, ERCIS Media și Radio Iași, fiind preluat și pe canalul catolic Angelus TV.

Sărbătoarea Nașterii Domnului nu ajunge să fie proclamată, ea trebuie cântată cu voci suave, pătrunse de frumusețea fără margini a Pruncului venit în lume pentru a ne mântui. Concertul a reprezentat încununarea unei munci asidue de două luni, încărcată de pasiune și multă emoție.

Concertul a fost interpretat de corul de tineri "Juvenes Ecclesiae", dirijat de Maximilian Husaru, și acompaniat de orchestra "Tineri interpreți ieșeni", la orgă fiind Octavian Bișoc. Soliștii corului au fost Lidia Mădălina Chicet, Roxana Gabriela Cuffner și Alexandru Neculăeș. În acest an, am avut bucuria de a avea doi soliști invitați, și anume Petru Pavel și sr. Maria Lucaci. Ca și în ediția a XXV-a, Emilia Ioana Petruț a interpretat cu gingășie câteva versuri ale colindului Copii dragi în pripă.

Într-o atmosferă divină, dominată de nerăbdare, coriștii au intrat la altar în timp ce orchestra interpreta melodia Christmas Carol ale cărei orchestrație și linie melodică au fost compuse de Daniel Ciobanu special pentru acest concert. Mai apoi, colindul Din cer senin interpretat de sr. Maria Lucaci ne-a înălțat și bucurat sufletele.

Concertul a continuat cu o suită de colinde din repertoriul românesc: Și ne lasă gazdă-n casă - solist invitat Petru Pavel, Drum de Iarnă, Legănelul lui Isus, un colind compus de Valentin Teodorian din care aflăm că Isus a stat pe un "leagăn verde, legănel/ Tot din lemn de păltinel" cu o interpretare solo de Roxana Gabriela Cuffner. În coliba-ntunecată cu versuri scrise de Vasile Voiculescu, interpretare solo de Petru Pavel și Alexandru Neculăeș. Acest colind ne răscolește cu implorarea finală "uși, ferestre, toate-s noi/ Doamne intră și la noi". Din program a făcut parte și Colindul ninsorilor, iar această primă parte se încheie cu Veni, veni Emanuel (Vino, vino, Emanuel), un imn gregorian din secolul IX.

Partea a doua a concertului a continuat cu piesa muzicală A New Noel pentru că orice Crăciun este nou și unic; Procesional for Advent, unde ne-am putut delecta cu o intervenție solo a micuței Emilia Ioana Petruț; Registrul a fost schimbat de frumosul colind ucrainean Shchedryk (Generos), cunoscut ca și Colindul clopoțeilor. Ne-am înveselit de-a dreptul cu ajutorul schimbărilor neașteptate de ritm oferite de piesele: Fum, fum, fum, un colind de origine catalană, Rejoice! Christ is Born!, un colind tradițional finlandez, ambele interpretate în limba engleză. În același ton al bucuriei este și următoarea piesă, Joy to the world - solistă Lidia Mădălina Chicet, apoi Ding Dong! Merrily on high. Această parte se încheie cu colindul Angel's Carol.

Partea a treia a concertului a continuat cu piesa muzicală Adeste Fideles - solist Petru Pavel ce ne îndeamnă la o profundă adorare a lui Dumnezeu. În aceeași temă este și următoarea piesă, Isus. Taina nașterii Domnului nu poate să fie rostită de multe cuvinte ci ajunge unul singur - Iubire, următoarea piesă fiind Noel c'est l'amour, de Tino Rossi. Ultima piesă din repertoriu este Urătura - Flori dalbe, Flori de măr, menită să ne aducă aminte de Crăciunul din copilărie.

La final, PS Iosif Păuleț a luat cuvântul și i-a felicitat pe cei prezenți, pe coriști, pe instrumentiști și pe soliști, mai ales pe dirijorul corului, Maximilian Husaru. "Trebuie să vă mărturisesc că personal, și nu greșesc dacă spun că noi toți, așteptăm cu nerăbdare și cu mare bucurie vremea colindelor. Așteptăm cu mare bucurie și cu nerăbdare să ascultăm corul tineretului catedralei noastre catolice din Iași, Juvenes Ecclesiae", a mai spus PS Păuleț.

Ca de obicei, concertul a fost prezentat de pr. Cristian Diac, care a reușit să ne călăuzească printre toate aceste cântări, în stilul său carismatic și erudit. "Mulțumiri cordiale, dragi coriști, dragi «Juvenes Ecclesiae», pentru această seară de înălțare sufletească. Iubirea de cânt și de colind v-a adus înaintea noastră. Felicitări meritați din plin!"

Mulțumim întregii echipe ERCIS FM și ERCIS Media, care a făcut ca prin transmisiunea în direct nimeni să nu fie privat de bucuria Nașterii Domnului, exprimată prin acest Concert de Crăciun.

În final, se cuvine să adresăm o mulțumire deosebită dirijorului Maximilian Husaru, fără de care acești 27 de ani nu ar fi fost posibili. Îi mulțumim pentru statornicia și exemplul său de dăruire, pentru munca neîncetată și pasiunea pentru a transmite frumos. Îi mulțumim că an de an ne adună și face ca această frumoasă poveste a corului "Juvenes Ecclesiae" să aducă slava lui Dumnezeu în cânt. De 27 de ani conturează unul dintre cele mai frumoase tablouri în această manieră: cor, soliști, dirijor și organist - pe scurt, "Juvenes Ecclesiae" este mai mult decât un cor, este un loc unde tinerii îl simt, cu adevărat, pe Dumnezeu și îl oferă, la rândul lor, mai departe prin cânt.

Francesca Paula Pelciar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 decembrie: Iași: Al XXVII-lea Concert de Crăciun al corului de tineri "Juvenes Ecclesiae". Foto: Laurențiu Dîncă


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat