Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Un profil personal și eclezial al cardinalului Eduardo Francisco Pironio

Crucea și Paștele

de cardinal Kevin Farrell
prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață

Cei doi "pilaștri" ai vieții spirituale a noului fericit

În urmă cu cinci ani, în februarie 2018, am avut privilegiul să celebrez Sfânta Liturghie cu ocazia celei de-a douăzecea aniversări a morții cardinalului Eduardo Francisco Pironio, în localitatea natală a tatălui său, la Percoto, în Friuli - Venezia Giulia. Îmi amintesc că era duminica a doua din Postul Mare în care suntem invitați să medităm asupra Schimbării la față a lui Isus pe muntele Tabor, un episod în care apare gloria divină a lui Isus, ca anticipare a învierii sale. În același timp, este strâns unit cu prima vestire a pătimirii sale, amintindu-ne astfel că numai prin cruce se împlinește destinul de glorie al lui Isus și al fiecărui discipol al său.

Îmi amintesc că tocmai aceste două aspecte prezente în Schimbarea la față - Paștele glorios al lui Cristos și misterul crucii creștinilor - m-au făcut să mă gândesc la "pilaștri" vieții spirituale a cardinalului Pironio.

Om pascal

El era cu adevărat un "om pascal"! În discursurile sale revine frecvent tema misterului pascal, foarte îndrăgită de el: certitudinea că Cristos, după ce a experimentat moartea, a intrat în plinătatea vieții și acum, viu, comunică lumina și bucuria pascală Bisericii și fiecărui botezat, mai ales în momentele de întuneric și de descurajare. Nu întâmplător tema centrală pe care a ales-o atunci când a fost chemat să predice exercițiile spirituale papei și Curiei în 1974 a fost tocmai "Biserica Paștelui". Așa spunea într-una dintre acele meditații: "Toată Biserica este esențialmente pascală... viața nouă a creștinului, pe care l-a îmbrăcat Cristos, este o viață esențialmente pascală: ca înviați cu Cristos" (E. Pironio, Vogliamo vedere Cristo. Meditazioni sulla Chiesa [Vrem să-l vedem pe Cristos. Meditații despre Biserică], Edizioni Paoline, Roma 1984, p. 23 ș.u.).

Martor al misterului crucii

Și a fost un preot, un creștin, care într-adevăr a înțeles și a trăit misterul crucii. Așa a lăsat scris în testamentul său spiritual: "Îi mulțumesc Domnului pentru privilegiul crucii sale. Mă simt foarte fericit că am suferit mult. Îmi pare rău numai pentru că nu am suferit bine și pentru că nu am gustat mereu în tăcere crucea mea. Doresc ca, măcar acum, crucea mea să înceapă să fie luminoasă și rodnică" (E. Pironio, Giovani amici miei... Eduardo F. Pironio Cardinale dei giovani. Scritti, discorsi e preghiere raccolti e presentati da Renato Boccardo [Tinerii prietenii mei... Eduardo F. Pironio, Cardinal al tinerilor. Scrieri, discursuri și rugăciuni adunate și prezentate de Renato Boccardo], Roma 1998, p. XVII). Ce mărturie mare este aceasta pentru noi toți! În loc să ne răzvrătim și să ne împietrim în fața micilor sau marilor noastre suferințe, să învățăm și noi să-l rugăm pe Domnul ca să fie luminoase și rodnice crucile noastre!

Cardinalul tinerilor

Cardinalul Pironio a fost și un mare martor al bucuriei creștine. Toți și-l amintesc datorită zâmbetului său, a bunei sale dispoziții, a capacității sale de a se bucura pentru binele pe care știa să-l vadă în fiecare persoană și în fiecare situație. Comentând exortația apostolică a lui Paul al VI-lea despre bucuria creștină, scria astfel: "Vom fi fericiți în măsura în care intrăm în comuniune cu Dumnezeu, intuind și gustând prezența sa în frumusețea lucrurilor sau în sinceritatea prietenilor, pentru că și în asta Dumnezeu se revelează și se comunică". Și cu adevărat cardinalul Pironio avea o privire de credință pentru a percepe prezența lui Dumnezeu în ceilalți! Pentru aceasta îi trata pe toți cu respect, aproape cu venerație, și știa să "guste" frumusețea și bucuria prieteniei, ca semn al iubirii lui Dumnezeu față de noi. Pentru aceasta tinerii îl iubeau așa de mult! Pentru că și în ei, mai ales în ei, cardinalul vedea prezența lui Dumnezeu și știa să "guste" prietenia lor. Tinerii percepeau că el era bucuros să stea cu ei și că dorea să-i însoțească și să-i încurajeze ca un adevărat părinte. Tinerii se simțeau iubiți, respectați și stimați de el. Se simțeau înțeleși în dorințele lor cele mai profunde și în dificultățile pe care le simțeau în fața vieții. Cardinalul Pironio este amintit și astăzi drept "cardinalul tinerilor". El a fost cel care a ajutat la realizarea dorinței Sfântului Ioan Paul al II-lea de a institui Zilele Mondiale ale Tineretului, organizând șase dintre ele, și a făcut asta nu ca o simplă datorie de serviciu, ci punând în ele inima sa de păstor și de prieten al tinerilor. Amintim promisiunea lui Dumnezeu făcută lui Abraham: "Îți voi înmulți descendența ca stelele cerului și ca nisipul care este pe țărmul mării" (Gen 22,17). Putem spune că milioanele de tineri care în toți acești ani au participat la ZMT sunt "descendența numeroasă ca stelele cerului" pe care Dumnezeu a dăruit-o cardinalului Pironio.

Un creștin exemplar cu credință limpede și profundă

Este imposibil de amintit, în detaliu, opera pastorală imensă a cardinalului Pironio, trăită mereu cu generozitate și cu mare iubire față de Biserică. Este suficient de amintit predarea teologiei, formarea tinerilor candidați la preoție, slujirea episcopală în diferite dieceze și în președinția CELAM, slujirea în Curia Romană care l-a avut angajat în favoarea ecumenismului, a călugărilor și a institutelor seculare, ale laicilor, ale tinerilor.

Cardinalul a fost un mare om al Bisericii, un preot zelos, animat de viață interioară profundă, îndrăgostit de Fecioara Maria, eficace în predică și neobosit în operele apostolice. Dar a fost mai ales un creștin exemplar, cu credință limpede și profundă. O credință pe care a mărturisit-o cu cuvântul, dar mai ales cu mărturia vieții sale și a slujirii sale față de alții.

Sunt deosebit de recunoscător Domnului pentru beatificarea sa, care mă stimulează să scot inspirație din exemplul său, nu numai pentru că am moștenit funcția sa ca prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, ci și pentru că Providența a voit să fiu hirotonit preot chiar de el în urmă cu patruzeci și cinci de ani, în ajunul de Crăciun din 1978. Sunt convins că rugăciunile sale mă vor asista pe mine în slujirea mea și toate persoanele care lucrează în Dicaster pentru a continua opera sa în slujba laicilor și a tinerilor. Mă unesc din inimă cu Biserica argentiniană în mulțumirea adusă Domnului, pentru că ni l-a dăruit pe acest părinte, pe acest frate în credință, pe acest martor exemplar al iubirii lui Cristos.

(După L'Osservatore Romano, 19 decembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat