Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "Lumina Păcii de la Betleem", adusă de cercetași în sufletele și casele noastre

"Lumina Păcii de la Bethleem" a ajuns și anul acesta în România. Pentru centrele cercetășești din zona Iașului a fost distribuită sâmbătă, 16 decembrie 2023, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", în cadrul Liturghiei prezidate de Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași, în prezența mai multor preoți.

Ca în fiecare an, în timpul Adventului, o lumină sacrală este preluată din peisajul biblic al Betleemului pentru a ajunge în inimile credincioșilor din foarte multe suflete. Lumina Păcii, simbol al speranței și păcii, călătorește pe distanțe mari pentru a atinge comunitățile religioase, iar Iașiul, unul dintre cele mai importante centre culturale și spirituale din România, nu face excepție.

Aducerea "Luminii Păcii" de la Betleem la Iași nu este doar un act liturgic, ci și o tradiție de 34 de ani ce aduce împreună comunitatea și întărește legăturile spirituale dintre oameni. În fiecare an, acest gest devine un prilej de reflecție, solidaritate și împărtășire a bucuriei Crăciunului.

Astfel, Lumina Păcii de la Betleem adusă la Iași devine nu doar o flacără materială, ci și o făclie a speranței, iubirii și păcii, luminând sufletele credincioșilor și amintindu-ne de semnificația profundă a sărbătorii Nașterii Domnului.

Dar până la aceasta ceremonie, iată cum a ajuns anul acesta Lumina Sfântă, de la Bethleem tocmai până la Iași.

Traseul Luminii Păcii de la Bethleem

În acest an, Lumina Păcii a fost aprinsă în Grota din Betleem și, din cauza limitărilor de trafic aerian spre Tel Aviv, cauzate de prezența conflictului din Israel, a fost transportată până în Aman. De acolo, lumina a fost preluată de o companie aeriană austriacă special desemnată pentru a o aduce în Viena. Purtătorul desemnat să o preia a fost Michael Putz din Steyr, în vârstă de 10 ani; desigur, a fost însoțit de lideri din Austria. Acesta a declarat: "Cunosc lumina păcii de la o vârstă fragedă pentru că face parte din Crăciunul din familia noastră!" Michael este cercetaș, ministrant și un prieten adevărat al lui Isus Cristos.

"A face Pace ne face fericiți!" pentru că Isus spune atât de clar: "Fericiți făcătorii de pace, pentru că ei vor fi numiți fiii lui Dumnezeu!" (Mt 5,9).

Sâmbătă, 9 decembrie, Lumina Păcii a fost distribuită în Catedrala Nouă din Linz, unde au fost prezente delegații din 24 de țări, cea a României fiind compusă din 87 de cercetași. Din Linz, Lumina Păcii a fost adusă în România pe cale terestră, un drum total de 24 de ore în care lumina a fost păzită în mod continuu. În catedrala din Iași a fost purtată de către cercetașii Centrului Local "AMD"- Pildești, de unde a fost distribuită.

Ceremonia de la Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași

Ceremonia a fost una plină de emoție și bucurie de a fi din nou împreună în jurul episcopului căruia i-am oferit cu mult drag "Luminii Păcii", iar la finalul Liturghiei Preasfințitul Iosif Păuleț a distribuit-o cercetașilor din centrele locale din zona Moldovei. Aceștia din urmă se îngrijesc ca flacăra simbolică să ajungă în foarte multe case, comunități și biserici, dovedindu-se adevărați mesageri ai păcii pentru inimile multor credincioși.

Preasfințitul împreună cu preoții ce sunt și asistenți spirituali în centrele locale de proveniență au celebrat Sfânta Liturghie cu o pietate și sensibilitate ce ne-a încântat sufletele. La Sfânta Liturghie au fost prezente următoarele centre locale: "Adormirea Maicii Domnului" Pildești, "Coborârea Duhului Sfânt" Adjudeni, "Murialdo into the Wild" Roman, "Sfântul Dumitru" Valea Lupului, "Sfântul Iosif Muncitorul" Piatra Neamț, Constantin Teodor, Sapatino-Iași, "George Călinescu" Iași, "Sfântul Anton" Iași, "Sfânta Maria Regină" Coman și grupurile catolice "Preasfânta Treime" Prăjești, "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" Hălăucești și un grup de cercetași din Fălești, Republica Moldova. Fiecare centru s-a dedicat acestei ceremonii și s-a implicat în realizarea acesteia.

Împărțirea Luminii Păcii în Iași este însoțită de rugăciuni, cântări liturgice și cuvinte de învățătură care subliniază semnificația profundă a acestui act. Participanții, în lumina acestei flăcări divine, împărtășesc un moment de reculegere și reflecție, exprimând recunoștință pentru darul păcii și al iubirii divine.

Toate aceste centre locale au primit Lumina Sfântă acum o împart mai departe în comunitățile lor și nu numai.

Misiunea noastră nu se termină aici!

Mai mult ca niciodată, în acest an Lumina Păcii are o însemnătate cu atât mai mare din cauza războiului ce se desfășoară în țara din care este adusă și în atâtea țări. Este de datoria noastră, a tuturor celor care o primim, să o dăm mai departe și odată cu ea, să milităm pentru pace, distribuind mesajul păcii care pare că se pierde din ce în ce mai tare.

Fie ca această lumină și cel simbolizat de ea, Isus Cristos, să aducă liniște sufletească, speranță și atunci când simțiți că nu mai aveți de unde să o culegeți să vă amintiți că minunile, oricât de ascunse ar părea, chiar există!

Amalia Antici și Carmen Mărtinaș,
lideri-cercetași din C.L. "AMD"- Pildești


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat