Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Fărcășeni: Triplă sărbătoare în Parohia "Adormirea Maicii Domnului"

În duminica a III-a din Advent (17 decembrie 2023), numită și Duminica Bucuriei în parcursul de pregătire la sărbătoarea Crăciunului, în prezența PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași, a PS Petru Gherghel, episcop emerit, a preoților prezenți în altar și sub îndrumarea părintelui paroh, Cristian Farcaș, a fost triplă sărbătoare în comunitatea catolică din Fărcășeni: 75 de ani de la înființarea parohiei, 25 de ani de la sfințirea și consacrarea altarului actualei biserici și lansarea monografiei satului, Catolicii din Fărcășeni, lupi temerari ai credinței nealterate și făuritori de biserici, publicată de pr. Alois Moraru la Editura "Presa Bună".

Triplă sărbătoare, iată de ce!

  1. 75 de ani de la înființarea parohiei. Cităm din monografia tocmai lansată: "În mai multe rânduri, prin scris sau viu grai, preoții și credincioșii din Fărcășeni au cerut episcopilor de la Iași înființarea unei parohii de sine stătătoare". Astfel, "în urma numeroaselor cereri adresate Episcopiei Catolice de Iași de către enoriași ai acestei comunități și a reușitei de a construi o mare casă parohială, la 24 aprilie 1948, episcopul Anton Durcovici a decis desprinderea filialei Fărcășeni de la Parohia Butea și constituirea ei ca sediu parohial, fiindu-i anexate filialele Caracași și Șcheia", primul paroh fiind părintele Ioan Tușeanu. În deja lunga istorie a Parohiei Fărcășeni 10 preoți au condus parohia în calitate de parohi.

  2. 25 de ani de la sfințirea și consacrarea altarului actualei biserici. Participarea numeroasă a credincioșilor la Liturghii au amplificat dorința noului paroh de Fărcășeni, pr Valeriu Ciorbă, să depună eforturi pentru a mări biserica: "Când am ajuns și am văzut biserica plină, plină... La anul Nou, stăteau oamenii ca sardelele... Atunci am zis așa ceva nu se poate, trebuie o altă biserică." Gândul părintelui, dar și insistențele credincioșilor care își doreau o biserică mai mare și mai încăpătoare au început să fie transpuse în practică. Astfel, între anii 1989-1998 a fost realizată construcția actualei biserici, a cărei sfințire și consacrare a altarului a avut loc la data de 22 august 1998.

  3. Lansarea monografiei satului Fărcășeni. La inițiativa părintelui paroh, Cristian Farcaș, în urma binecuvântării primite din partea păstorului diecezei de Iași, Iosif Păuleț și sub îndrumarea părintelui Alois Moraru, cel care s-a ocupat îndeaproape de scrierea acestei monografii, a văzut lumina tiparului cartea Catolicii din Fărcășeni, lupi temerari ai credinței nealterate și făuritori de biserici. Cartea a apărut la Editura "Presa Bună" și cuprinde 340 de pagini.

Multe mulțumiri tuturor celor care, sub o formă sau alta, s-au ocupat îndeaproape de organizarea acestei sărbători. O mulțumire deosebită se adresează corului parohiei, format din copii și tineri, care au înfrumusețat celebrarea prin cântările lor.

Sfânta Fecioară Maria, patroana comunității noastre, să ne mijlocească tuturor harurile de care avem nevoie în acest timp sfânt al Adventului pentru o pregătire rodnică la sărbătoarea Crăciunului care se apropie!

Parohia Fărcășeni

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 decembrie: Fărcășeni: Triplă sărbătoare în Parohia "Adormirea Maicii Domnului"

* * *

Editura "Presa Bună": A apărut monografia Catolicii din Fărcășeni, lupi temerari ai credinței nealterate și făuritori de biserici

Catolicii din Fărcășeni, lupi temerari ai credinței nealterate și făuritori de biserici
Alois Moraru, Ed. "Presa Bună", 2023, ISBN 978-630-6574-08-7, 17x24 p., 340 p., 50 lei


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat