Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (17 decembrie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, duminica a treia din Advent, evanghelia ne vorbește despre misiunea lui Ioan Botezătorul (cf. In 1,6-8.19-28), indicându-l ca profet trimis de Dumnezeu pentru "a da mărturie despre lumină" (v. 8). Să reflectăm asupra acestui lucru: a mărturisi lumina.

Mărturia. Botezătorul este desigur un om extraordinar. Oamenii merg să-l asculte atrași de modul său de a fi, coerent și sincer (cf. v. 6-7). Mărturia sa trece prin autenticitatea limbajului, onestitatea comportamentului, austeritatea vieții. Toate acestea îl fac diferit de alte personaje vestite și puternice ale timpului, care în schimb investeau mult asupra aparenței. Persoane ca el, drepte, libere și curajoase, sunt figuri luminoase, fascinante: ne stimulează să ne ridicăm din mediocritate și să fim, la rândul nostru, modele de viață bună pentru alții. Domnul trimite în fiecare epocă bărbați și femei de acest gen. Știm să-i recunoaștem? Încercăm să învățăm din mărturia lor, punându-ne și în discuție? Sau ne lăsăm vrăjiți de personajele la modă? Și mergem în atitudini superficiale.

În schimb, Ioan este luminos, deoarece mărturisește lumina. Dar care este lumina sa? Ne răspunde el însuși, când spune clar mulțimilor, venite să-l asculte, că nu este el lumina, că nu este el Mesia (cf. v. 19-20). Lumina este Isus, Mielul lui Dumnezeu, "Dumnezeu care mântuiește". Numai el răscumpără, eliberează, vindecă și iluminează. Pentru aceasta Ioan este un "glas" care însoțește pe frați la Cuvânt; slujește, fără a căuta onoruri și protagonisme: este o făclie, în timp ce lumina este Cristos viu (cf. v. 26-27; In 5,35).

Fraților și surorilor, exemplul lui Ioan Botezătorul ne învață cel puțin două lucruri. Primul, că singuri nu ne putem mântui: numai în Dumnezeu găsim lumina vieții. Și al doilea, că fiecare dintre noi, cu slujirea, coerența, umilința, cu mărturia vieții - și mereu cu harul lui Dumnezeu - poate fi o făclie care strălucește și ajută pe alții să găsească drumul pentru a-l întâlni pe Isus.

Așadar, ne întrebăm: Cum pot eu, în ambientele în care trăiesc, nu într-o zi îndepărtată, ci deja acum, la acest Crăciun, să fiu martor de lumină, martor al lui Cristos?

Maria, oglindă de sfințenie, să ne ajute să fim bărbați și femei care îl reflectă pe Isus, lumină care vine în lume.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Ieri, în Sanctuarul Stăpânei Noastre de Luján, în Argentina, a fost beatificat cardinalul Eduardo Pironio, păstor umil și zelos, martor al speranței, apărător al săracilor. A colaborat cu Sfântul Ioan Paul al II-lea în promovarea laicilor și în Zilele Mondiale ale Tineretului. Exemplul său să ne ajute să fim Biserică în ieșire, care devine însoțitoare de drum a tuturor, în special a celor mai slabi. Aplauze pentru noul fericit!

Astăzi doresc să amintesc miile de migranți care încearcă să traverseze pădurea Darien, între Columbia și Panama. Este vorba adesea de familii cu copii care se aventurează în parcursuri periculoase, înșelați de cei care în mod fals le promit o cale scurtă și sigură, maltratați și tâlhăriți. Nu puțini își pierd viața în jungla aceea. Este nevoie de efortul unit al țărilor interesate mai direct și al comunității internaționale, pentru a evita ca această realitate tragică să treacă sub tăcere și pentru a da împreună un răspuns umanitar.

Și să nu-i uităm pe frații noștri și surorile noastre care suferă din cauza războiului în Ucraina, în Palestina și Israel și în celelalte zone de conflict. Apropierea Crăciunului să întărească angajarea pentru a deschide drumuri de pace. Continui să primesc din Gaza știri foarte grave și dureroase. Civili lipsiți de apărare sunt obiect al bombardamentelor și al împușcăturilor. Și asta s-a întâmplat chiar și în interiorul complexului parohial "Sfânta Familie", unde nu există teroriști, ci familii, copii, persoane bolnave și cu dizabilități, surori. O mamă și fiica sa, doamna Nahida Khalil și fiica Samar Kamal Anton, au fost ucise și alte persoane rănite în timp ce mergeau la toaletă de trăgători de elită. A fost vătămată casa Surorilor Maicii Tereza, a fost lovit generatorul lor. Cine spune: "Este terorismul, este războiul". Da, este războiul, este terorismul. Pentru aceasta Scriptura afirmă că "Dumnezeu face să înceteze războaiele [...], frânge arcurile și sfărâmă sulițele" (cf. Ps 46,9). Să-l rugăm pe Domnul pentru pace.

Vă salut pe voi toți, familii, grupuri parohiale și asociații, care ați venit din Roma, din Italia și din atâtea părți ale lumii. Îndeosebi, salut pelerinii din Statele Unite ale Americii și din Polonia; credincioșii din Mormanno, Acilia și Viterbo.

Și acum vă salut pe voi, dragi copii și adolescenți din oratoriile și din școlile din Roma, care ați adus statuetele lui Isus Prunc ca să fie binecuvântate. Le binecuvântez [face gestul]. Și binecuvântând "Pruncușorii" voștri, vă cer să vă rugați în fața ieslei pentru copiii care vor trăi un Crăciun dificil, în locurile de război, în lagărele de refugiați, în situații de mare mizerie. Mulțumesc pentru asta și Crăciun fericit vouă și familiilor voastre! Aplauze pentru copii!

Urez tuturor duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat