Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj în Spania și Franța al tinerilor din corul "Jubilate" al Parohiei "Sfântul Anton de Padova" din Iași

În perioada 9-13 decembrie 2023 s-a desfășurat pelerinajul tinerilor din corul "Jubilate" al Parohiei "Sfântul Anton de Padova" din Iași în Spania și Franța, însoțiți de către părintele vicar, Alexandru Sergiu Robu.

Plini de emoție, sâmbătă seară am aterizat la aeroportul din Barcelona, de unde am pornit la drum către Zaragoza, unde urma să susținem un concert de Crăciun comunității de români, în Biserica "Santa Maria Madre de la Iglesia", păstorită de părintele Cristian Ciobancă.

Ajunși în Zaragoza, ne-a întâmpinat părintele Cristian și ne-a fost ghid pentru principalele obiective din oraș. Am început ziua de duminică vizitând "Basílica de Nuestra Señora del Pilar", unde părintele Cristian ne-a prezentat o scurtă istorie a locului. Denumirea sa provine de la prima apariție a Sfintei Fecioare, în jurul anului 40, când era încă în viață. Aceasta s-a arătat apostolului Iacob într-un moment de dezolare al acestuia, când dorea să renunțe la munca apostolică din aceste ținuturi. În catedrală se păstrează o parte din stâlpul de marmură unde a apărut Sfânta Fecioară și o statuetă de lemn dedicată ei, unde fiecare dintre noi a avut ocazia să venereze aceste obiecte sacre și să spună o rugăciune pentru toți cei dragi de acasă.

Ziua a continuat cu participarea noastră la Sfânta Liturghie în Biserica "Santa Maria Madre de la Iglesia" alături de comunitatea de români unde am animat cântarea. La predică, părintele Alexandru ne-a vorbit despre pregătirea sufletească pe care trebuie să o facem în acest timp al Adventului și cum trebuie să fim o voce profetică în comunitate, recunoscând semnele venirii lui Dumnezeu în viața noastră.

Apoi a urmat momentul mult așteptat al concertului. Comunitatea ne-a primit în cel mai frumos mod, o biserica plină, cu oameni fericiți să ne vadă și dornici să asculte cântecele noastre ce vestesc venirea Domnului. Energia publicului și căldura aplauzelor ne-au încurajat și au redus emoțiile ce s-au adunat în anticiparea momentului și putem spune că au contribuit la realizarea celui mai frumos concert al nostru.

Putem mărturisi că nu doar publicul a fost cel emoționat, dar și noi am reușit să simțim o trăire specială în timp ce cântam. În ciuda faptului că în ultimele luni am avut repetiții intense ale programului, atmosfera ne-a ajutat să exprimăm mai mult decât câteva simple cuvinte, am reușit să transmitem și să simțim și noi la rândul nostru sentimentul de a fi împreună cu cei dragi de Crăciun și frumoasele amintiri ale sărbătorilor trecute.

După concert am petrecut timpul alături de comunitatea română adunată la acest moment festiv. Aceștia au pregătit cu sârguință preparate românești, dar și specifice zonei, iar unii dintre noi au avut ocazia de a se reîntâlni cu membri dragi ai familiei. Cei din comunitate au reușit să ne facă să ne simțim ca acasă, le mulțumim pentru ospitalitate și ne vom întoarce cu drag și cu altă ocazie.

În dimineața zilei de luni am plecat către Franța, în pelerinaj la Lourdes unde ne-a fost prezentată frumusețea locului de către părintele Mihai Percă, care slujește de mai mulți ani acolo. Am celebrat Liturghia în capela "Sfântul Gabriel", după care am continuat programul spiritual în reculegere în jurul sanctuarului. Ne bucurăm că am avut oportunitatea de a ne ruga Sfântul Rozariu privind asupra râului Ousse și a grotei unde și-a făcut apariția Fecioara Maria în fața Sfintei Bernadeta, simțind o emoție specială în timp ce pronunțam misterele Sfântului Rozariu.

Am rămas cu toții impresionați de splendoarea, dar și de calmul sanctuarului aflat la poalele munților Pirinei, unde atmosfera de credință și vremea senină ne-au ajutat să ne simțim mai aproape de Dumnezeu simțind că într-adevăr el este alături de noi.

Ultimele două zile le-am petrecut în orașul Barcelona, unde s-a alăturat grupului și părintele Nicu Blaj care ne-a oferit o prezentare vie a orașului și a dat un farmec aparte istoriei obiectivelor vizitate. Am împărtășit bucuria nașterii Domnului și oamenilor care se aflau în curtea mănăstirii de pe muntele Montserrat, dar și în centrul Barcelonei prin câteva momente spontane în care am interpretat colinde specifice spaniole din repertoriul nostru. Văzând cum oamenii se adunau în jur cu fiecare vers cântat, vocile noastre prindeau tot mai multă putere și ne bucuram că am reușit să depășim pragul în care poate ne-am fi rușinat în public, iar prin acest lucru am putut da o mărturie de credință celor care ne-au ascultat glasurile și cu siguranță vor rămâne amintiri pe care le vom prețui mult timp.

Am avut ocazia de a participa și de a anima cântarea de la Sfânta Liturghie în limba spaniolă din cripta Bisericii "Sagrada Familia", bijuteria orașului și opera arhitecturală a lui Gaudí, unde am simțit o primire călduroasă din partea credincioșilor și a părintelui paroh al locului care ne-a adresat un cuvânt special la omilie.

Le mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă aceasta deplasare, părintelui paroh Gabriel Bucur, care ne-a fost mereu alături și ne-a susținut cu tot ce am avut nevoie, și părintelui vicar Alexandru, care ne-a însoțit în aceste zile și s-a asigurat să profităm din plin de momentele petrecute în acele locuri, precum și preoților care au fost alături de noi pe parcursul vizitei și ne-au ghidat pelerinajul către cele mai minunate locuri, pregătiți cu cele mai interesante informații și mereu la dispoziția noastră pentru a ne răspunde la toate curiozitățile.

Suntem recunoscători pentru aceste zile de comuniune pe care le-am trăit împreună în care am dezvoltat dinamica grupului și am sudat relațiile din corul nostru prin noile experiențe căpătate și ne-am întors cu o energie aparte pe care suntem dornici să o împărtășim tuturor în cadrul concertului nostru din data de 15 decembrie în parohia noastră.

Iustina Farcaș

* * *

La reîntoarcerea în țară vor susține și în Biserica "Sfântul Anton de Padova" din Iași Concertul de Crăciun în ziua de vineri, 15 decembrie 2023, la ora 19:00. Concertul din biserica parohială va fi transmis și la postul de radio ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată de postul de televiziune catolic Angelus TV.
 
 
 


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat