Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc în colocviu cu jurnalista Valentina Alazraki pentru postul de radio n+ în ziua în care Mexicul o celebrează pe Fecioara "Morenita"

Papa Francisc: Sănătatea s-a îmbunătățit, nu mă gândesc să demisionez și aș vrea să merg în Belgia

de Salvatore Cernuzio

Mai mult decât o decizie sau o revoluție, este o promisiune pe care el însuși a făcut-o Fecioarei: "Vreau să fiu înmormântat la Santa Maria Maggiore. Locul este deja pregătit". Papa Francisc, 87 de ani la 17 decembrie, revelează postului de radio mexican n+ intenția sa, explicând și că lucrează pentru a simplifica ritul înmormântării pontifilor și lăsând clar să se înțeleagă că, deși este prezent gândul despre moarte datorat și bătrâneții care "vine așa cum este", nu este deloc în program ideea de a demisiona. Dimpotrivă, Jorge Mario Bergoglio revelează voința de a călători în 2024 în Belgia, în afară de călătoriile "în pendinte" în Polinezia și în Argentina sa.

Colocviul este condus de cunoscuta corespondentă Valentina Alazraki, veterană dintre toți vaticaniștii, în ziua în care Mexicul o celebrează pe propria "mamă", Sfânta Fecioară Maria de Guadalupe. "Morenita" este prezentă de fapt în tot interviul, în timpul căruia papa reafirmă "marea devoțiune" față de Sfânta Fecioară Maria. De aici, alegerea Bazilicii "Santa Maria Maggiore" ca loc al viitoarei înmormântări care, pe de o parte, marchează o noutate istorică față de pontifii din trecut, toți înhumați în Grotele vaticane (ultimul Benedict al XVI-lea, decedat la 31 decembrie 2022); pe de altă parte, întărește legătura cu bazilica Liberiană, vizitată de 115 ori din ziua care a urmat alegerii, la 14 martie 2013, înainte și după fiecare călătorie internațională, până la 8 decembrie anul acesta, când a mers pentru a o omagia cu un "Trandafir de aur" pe Salus Populi Romani, icoana mariană pe care tradiția o consideră pictată de Sfântul Luca și care veghează asupra locuitorilor Urbei. "Este marea mea devoțiune. Marea mea devoțiune. Și înainte, când veneam, mergeam mereu acolo duminică dimineața când eram la Roma, stăteam un pic acolo. Există o legătură foarte mare", spune Papa Francisc.

Explică apoi că a pregătit "cu ceremonierul" ritul înmormântării papei: "Am simplificat-o mult". Ultima înmormântare a fost cea a lui Benedict al XVI-lea, la 5 ianuarie, în Piața "Sfântul Petru". Tocmai despre raportul cu predecesorul, timp de zece ani papă emerit, vorbește Francisc în interviu, la puține zile de la prima aniversare a morții. "Relația mea cu Papa Benedict era foarte strânsă. Uneori mergeam să-l consult. Și el, cu o mare înțelepciune, îmi dădea părerea sa, dar îmi spunea «vezi tu», lăsa totul în mâinile mele. M-a ajutat mereu. Foarte generos în asta". Francisc descrie ca un "har" faptul de a fi putut "să-și ia rămas-bun" de la predecesor, imediat ce a aflat de la un asistent medical că se simțea rău și cerând pentru el rugăciuni în timpul ultimei audiențe generale din 2022. "Am mers să-l vizitez - relatează el. Era lucid, dar nu mai putea vorbi și îmi ținea mâna, așa. A fost frumos acel rămas-bun. A fost frumos. Și după trei zile a murit. Un mare, Benedict era un mare, un om umil, simplu și care atunci când și-a dat seama de limitele sale a avut curajul să spună că e suficient. Eu îl admir pe acest om."

Papa spune că nu și-a "dat seama" de faptul că Benedict nu mai este, în sensul că și plecarea sa a fost cam ca și ultimii ani de viață în "Mater Ecclesiae": discretă, tăcută, naturală. "Nu mi-am dat seama. Uneori merg să mă rog la mormintele papilor și trec pe la al său. Dar nu mi-a dat seama ca dățile când mă sfătuia, nu mi-am dat seama că era un altul care mă sfătuia. Avea acea înțelepciune de a face lucrurile dând libertate. Dar la fel ca înainte. Înainte îl aveam aproape și acum îl am departe, dar cu o naturalețe foarte mare."

Ca și în alte ocazii, papa nu exclude ipoteza ca într-o zi să meargă pe urmele lui Benedict, dar nu acesta este momentul. În urmă cu un an, într-un alt interviu dat la ABC, Francisc a revelat că a înmânat la începutul pontificatului - așa cum este practica - o scrisoare de renunțare în caz de impediment medical fostului cardinal secretar de stat, Tarcisio Bertone. Acea scrisoare rămâne acolo unde este: "Nu m-am gândit și am văzut curajul lui Benedict atunci când și-a dat seama că nu putea, a preferat să spună că e suficient, și asta îmi face bine ca exemplu și îi cer Domnului să spun e suficient, la un moment dat, dar atunci când vrea el".

La întrebarea dacă este adevărat, așa cum s-a afirmat de unii critici, că după moartea predecesorului, a "devenit mai dur" și în același timp defăimătorii au devenit "mai virulenți, mai feroce", Papa Francisc răspunde cu o glumă: "Nu, cuiva trebuie să i se dea un pic...". Face comparația cu tații în raportul cu copiii lor: "Uneori este nevoie de o răbufnire, dar oamenii sunt foarte buni aici înăuntru. Eu sunt complicat și uneori un pic nerăbdător și mă suportă... Oamenii din Curie sunt foarte buni". "Dar acum sunteți mai puțin sever cu ei", afirmă Alazraki. "Este că și bunicii devin mai buni, face parte din îmbătrânirea vieții."

Cu privire la "bătrânețe", papa - lovit recent de bronșită, operat de două ori în doi ani la Gemelli - admite fragilitatea propriei sănătăți, dar asigură cu privire la condițiile sale. "Mă simt bine, mă simt îmbunătățit", spune el, totuși "am nevoie să vă rugați pentru sănătatea mea", pentru că "bătrânețea nu vine singură", "nu se machiază, se prezintă așa cum este". Pe de altă parte, "trebuie să știm să acceptăm darurile bătrâneții" și "că se poate face mult bine și dintr-o altă perspectivă". "Uneori - mai revelează papa - îmi spun alții că sunt un inconștient, pentru că vreau să fac lucrurile și să mă mișc." Este semnul că "mă simt destul de bine".

Bronșita l-a constrâns să anuleze călătoria de la începutul lui decembrie în Dubai pentru Cop28. "Este adevărat - admite Papa Francisc - că acum toate călătoriile sunt regândite. Cele mai departe sunt regândite. Sunt limite, e adevărat? Limita care te face să înțelegi că totul se termină aici și începe altceva. Bătrânețea te face să te maturizezi mult, este frumos."

Călătoriile sunt regândite, dar rămâne dorința de a face trei în anul următor: Belgia, Polinezia, Argentina. Prima în Belgia este "sigură", afirmă Francisc, invitat de regele Philippe și de regina Mathilde în audiența din 14 septembrie. Celelalte două sunt "în pendinte": "Vom vedea cum vor merge lucrurile". Despre Polinezia este prima dată când Papa vorbește despre ea public, în timp ce despre ideea de a se întoarce în țara sa natală a mai amintit în aproape toate interviurile date în ultimul an. Și neo-președintele Javier Milei l-a invitat în colocviul telefonic după victoria la alegeri. Răspunzând la o întrebare despre expresiile despre papa folosite de același președinte în trecut, Francisc spune: "În campanie electorală lucrurile se spun în glumă, spun în ghilimele: se spun serios, dar sunt lucruri provizorii, lucruri care folosesc pentru a crea un pic de atenție, dar care după aceea dispar singure. Trebuie să se distingă mult între ceea ce spune un politician în campanie electorală și ceea ce va face cu adevărat după aceea, pentru că apoi vine momentul concreteții, al deciziilor".

(După L'Osservatore Romano, 13 decembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat