Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Zi de reculegere pentru persoanele consacrate din zona Roman

Sâmbătă, 9 decembrie 2023, la propunerea comisiei zonale, pentru persoanelor consacrate din zona Roman a avut loc ziua de reculegere din perioada Adventului, timp prielnic de pregătire pentru marea sărbătoare a Crăciunului ce se apropie. Gazdă au fost Frații Conventuali de la Institutul Teologic Franciscan din Roman, iar tema aleasă a fost: "Duhul Sfânt în viața Bisericii și în viața consacrată".

Despre această temă a Duhului Sfânt ne-a vorbit pr. Sebastian Bilboc, paroh și decan de Roman, care, având în vedere tema anului pastoral, "Uniți în Duhul Sfânt", ne-a condus în timp, începând de la evanghelia lui Cristos, amintindu-ne de Biserica primară din Faptele Apostolilor unde creștinii trăiau comuniunea fraternă în forma ideală, dar și prin diferitele exemple de viață călugărească sau fraternă din viața consacrată, de-a lungul istoriei, ajungând până în zilele noastre, invitându-ne la a reflecta "dacă și noi astăzi trăim această unitate a Duhului Sfânt între noi, dar și cu Biserica Universală, după exemplul Preasfintei Treimi". Pr. Sebastian spunea că, într-adevăr, prin acest dar al Duhului lui Cristos, ne recunoaștem fii ai Tatălui care nu numai că ne unește în fraternitate, dar ne plasează pe toți într-o relație unică de tată-fiu, despre care putem și trebuie să spunem că el este "al nostru", pentru că el ne leagă cu o relație de iubire și ne unește cu legături de fraternitatea prin intermediul Duhului Sfânt (cf. Rom 8,12-17). Așadar, putem spune că fraternitatea ca stil de comunitate eclezială începe cu Isus înconjurat de ucenicii săi. Nu este proclamată prin vorbe, ci prin exemplul lui Isus care a trăit ca frate cu toți cei pe care i-a întâlnit.

Cu un exemplu concret, pr. Sebastian l-a amintit pe Sfântul Francisc de Assisi și frații săi care împreună au reușit atât de bine să trăiască această comuniune fraternă, uniți prin Duhul iubirii și al păcii, folosind carisma lor nu într-o manieră egoistă ca fiind proprie, ci în folosul aproapelui și al Bisericii: "Pentru ca totdeauna ascultători și suspuși la picioarele Sfintei Maici Biserici, tari în credința catolică, să păstrăm sărăcia, umilința și Sfânta Evanghelie a Domnului nostru Isus Cristos, după cum cu tărie am făgăduit" (Rb, XI). Dar cel mai expresiv loc al acestei fraternități va fi cel de pe cruce, unde Isus moare în mijlocul fragilității umane, între cei doi tâlhari, ca semn al unei fraternități ce primește și îmbrățișează rănile cele mai profunde ale vieții. Acesta este mersul normal al Misterului Pascal care prin Învierea lui Cristos devine și împlinirea fraternității, imagine a Împărăției: "Astăzi vei fi cu mine în paradis!" (Lc 23,43); ca drum de răscumpărare a tot ceea ce părea pierdut: «Nu vă temeți; mergeți și spuneți fraților mei să plece în Galileea: acolo mă vor vedea" (Mt 28,10).

După meditație, a urmat un timp necesar de adorație la Preasfântul Sacrament în care a fost și posibilitate de spovezi, timp în care fiecare a putut să stea în tăcere în fața lui Isus și să-i vorbească despre viața sa consacrată și despre misiunea sa în comunitate și în Biserică, ca și discipol al său.

A urmat Sfânta Liturghie, împreună cu grupul Acțiunii Catolice din parohiile orașului Roman, care au avut și ei ziua de reculegere, și astfel ne-am "unit în Duhul Sfânt", prin rugăciune și cânt.

Pe aceeași temă, a comuniunii și a misiunii noastre ca persoane consacrate în Biserică, ne-a vorbit și pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., în omilia sa din cadrul Sfintei Liturghii, pe care a prezidat-o în calitate de vicar episcopal și responsabil cu secțiunea Viața Consacrată în Dieceza de Iași. El ne relata că și astăzi Isus parcurge micile noastre cetăți și sate învățând, predicând și vindecând. Să ne gândim numai la toate țările pe unde merge Sfântul Părinte în călătoriile sale, să ne gândim la atâția misionari și misionare care predică, învață, se îngrijesc de orice infirmitate sau slăbiciune, așa cum o făcea Isus. "Isus, deci, este prezent, prin intermediul misionarilor săi, prin intermediul preoților și al persoanelor consacrate, și simte compasiune față de toți ca și atunci când trecea pe străzile Palestinei". Și noi, spunea pr. Cristian, să ne străduim "să avem aceleași sentimente ale lui Isus Cristos și să avem aceeași compasiune față de cei marginalizați, cei care suferă de diferite boli, față de cei care sunt obosiți, epuizați sau risipiți ca niște oi fără păstor". Să ascultăm, deci, de invitația lui Isus adresată și astăzi, nouă, discipolilor săi: "Secerișul este mult, dar lucrătorii sunt puțini!" Trebuie să fim preocupați de secerișul Domnului, să avem dorința de a ajuta opera Domnului Isus pentru răspândirea credinței în toată lumea, dar uniți în același Duh Sfânt.

Să ne rugăm cu toții, laici, persoane consacrate și preoți, să reînvie și în Biserica de astăzi, spiritul misionar în inimile cât mai multor credincioși, în special ale tinerilor și tinerelor, ca lumina evangheliei să atragă lumea la Inima lui Isus care vine să ne mântuiască cu iubirea sa. Să ascultăm de îndemnul lui Isus care ne învață: "Rugați-l, deci, pe stăpânul secerișului să trimită lucrători în secerișul său!" (Mt 9,37-38).

Pr. Alexandru Olaru, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 decembrie: Roman: Zi de reculegere pentru persoanele consacrate din zona Roman


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat