Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sediul Dicasterului pentru
Doctrina Credinței
© Vatican Media
Dicasterul pentru Doctrina Credinței: Răspunsul dat cardinalului Matteo Maria Zuppi, arhiepiscop de Bologna, cu privire la două întrebări referitoare la păstrarea cenușii răposaților supuși incinerării

Cu scrisoarea din 30 octombrie 2023 (Prot. nr. 2537), cardinalul Matteo Maria Zuppi, arhiepiscop de Bologna, a adresat Dicasterului pentru Doctrina Credinței două întrebări referitoare la păstrarea cenușii răposaților, supuși la incinerare.

Îndeosebi, prezenta faptul că a constituit în Arhidieceza de Bologna o comisie, cu scopul de a da un răspuns creștin la diferite probleme care apar din cauza numărului tot mai mare de persoane care doresc să incinereze trupurile defuncților și să le împrăștie cenușa în natură. De asemenea, comisia încearcă să se asigure că nu prevalează motivațiile economice (datorită costului mai mic al împrăștierii cenușii) și încearcă, în plus, să dea indicații cu privire la ceea ce se face cu cenușa după expirarea termenului de păstrare a acesteia.

Pentru a asigura corespondența nu numai cu solicitările membrilor familiei, ci, mai ales, cu proclamarea creștină a învierii trupului și cu respectul datorat acestuia, arhiepiscopul de Bologna a pus următoarele întrebări:

1. Ținând cont de interdicția canonică de a împrăștia cenușa unui răposat - în mod asemănător cu ceea ce se întâmplă în osuare, unde se depozitează și se păstrează împreună rămășițele mineralizate ale răposaților - este posibil de a predispune un loc sacru, definit și permanent, pentru acumularea împreună și păstrarea cenușii botezaților incinerați, indicând pentru fiecare datele biografice pentru a nu pierde amintirea nominală?

2. Se poate permite unei familii să păstreze o parte din cenușa unuia din familie într-un loc semnificativ pentru istoria răposatului?

După ce s-au examinat în mod corespunzător conținuturile acestor întrebări, s-a decis să se răspundă în modul următor:

1) Nr. 5 din Instrucțiunea Ad resurgendum cum Christo cu privire la înmormântarea răposaților și păstrarea cenușii în caz de incinerare, publicată de Congregația pentru Doctrina Credinței în data de 15 august 2016, cât privește păstrarea cenușii în urne corespunzătoare afirmă că cenușa trebuie să fie păstrată într-un loc sacru (cimitir), precum și într-o zonă special dedicată pentru acest scop, cu condiția ca să fi fost desemnată în acest sens de autoritatea ecleziastică.

Sunt date și motivațiile pastorale ale acestei reglementări: "Păstrarea cenușii într-un loc sacru poate asigura faptul că aceștia nu sunt excluși de la rugăciunile și amintirea familiei lor sau a comunității creștine. Ea previne ca răposații să fie uitați sau ca rămășițele lor să fie lipsite de respect, eventualitate care este posibilă, mai ales după ce a trecut și generația imediat următoare. De asemenea, previne orice practici nepotrivite sau superstițioase" (par. 5). Acest regulament își păstrează încă toată valabilitatea. Această reglementare prezentă în Instrucțiunea amintită păstrează toată validitatea sa.

2) Credința noastră ne spune că vom învia cu aceeași identitate corporală care este materială, ca orice creatură pe acest pământ, chiar dacă acea materie va fi transfigurată, eliberată de limitele acestei lumi. În acest sens, învierea va fi "în acest trup în care trăim acum" (Formula Fides Damasi nuncupata). Astfel este evitat un dualism dăunător între material și imaterial.

Dar această transformare nu implică recuperarea particulelor identice de materie care formau trupul ființei umane. De aceea, trupul celui înviat nu va fi constituit în mod necesar din aceleași elemente pe care le avea înainte de a muri. Nefiind o simplă revivificare a cadavrului, învierea poate avea loc chiar dacă trupul a fost total distrus sau împrăștiat. Asta ne ajută să înțelegem pentru ce în multe crematorii cenușa răposaților se păstrează împreună, fără a o menține în locuri separate.

3) În afară de asta, cenușa răposaților provine din resturi materiale care au fost parte a parcursului istoric trăit de persoană, până acolo încât Biserica are grijă și devoțiune deosebită cu privire la relicvele sfinților. Această atenție și amintire ne duce și la o atitudine de respect sacru față de cenușa răposaților, pe care o păstrăm într-un loc sacru potrivit rugăciunii și uneori aproape de bisericile unde merg familiile și vecinii lor.

4) De aceea:

A) Pentru motivațiile prezentate mai sus, este posibil de a predispune un loc sacru, definit și permanent, pentru acumularea împreună și păstrarea cenușii botezaților răposați, indicând pentru fiecare datele biografice pentru a nu pierde amintirea nominală.

B) În afară de aceasta, dat fiind că este exclus orice tip de echivoc panteist, naturalist sau nihilist și că cenușa răposatului este păstrată într-un loc sacru, autoritatea ecleziastică, respectând normele civile în vigoare, poate lua în considerare și evalua cererea din partea unei familii de a păstra cum se cuvine o parte minimă din cenușa unuia din familia lor într-un loc semnificativ pentru istoria răposatului.

Cardinal Victor Manuel Fernández, prefect

Ex Audientia Die 9.12.2023

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat