Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Verona: Misiuni populare în comunitatea catolică română

La inițiativa părintelui paroh, Cristian Burcă, comunitatea catolicilor români din Verona a trăit zile de har, în perioada 8‑10 decembrie 2023, cu ocazia sfintelor misiuni populare, predicator fiind pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei.

Părintele Felician, prin predicile și catehezele de după Sfânta Liturghie, a transmis comunității noastre o învățătură prețioasă, având ca protagonistă familia creștină astăzi. Cu vocea blândă, ușor glumeț, a reușit să ne încălzească inimile cu temele propuse, ce ne-au deschis ochii și a reactivat în noi iubirea față de sacramentului Căsătoriei și importanța familiei.

Tema primei zile, în sărbătoarea "Neprihănitei Zămisliri", a fost: "Frumusețea Sfintei Fecioare Maria și frumusețea familiei".

Sfânta Fecioară Maria este exemplul prin excelență de învățătoare în familie, de apărătoare a valorilor în viața de credință, dar, mai ales, de păstrătoare a comorii cerului. Ea ni-l oferă pe Isus, arătându-ne calea, adevărul și viața.

Familia de astăzi trebuie să fie cucerită de această imagine a iubirii divine revărsată în Sfânta Familie de la Nazaret și să se lase călăuzită de exemplul Fecioarei Maria, neprihănit zămislită. Prin trăirea virtuților familia devine din ce în ce mai frumoasă, unită și împlinită.

A doua zi a avut ca temă: "Familia, comoara creației".

Soția este o comoară pentru soț și reciproc, sunt un dar unul pentru celălalt, ce trebuie prețuit toată viața, iar copii sunt darul lui Dumnezeu și rodul iubirii lor. Prin limbajul și comportamentul lor, soții trebuie să arate cât de mult se prețuiesc și se iubesc. Este adevărat că viața de căsătorie nu e mereu lapte și miere, atunci când intervin dezechilibrele ce tulbură armonia cum sunt: alcoolul, pornografia, infidelitatea etc. Soții nu trebuie să se descurajeze în astfel de momente. Ei primesc de la Domnul harul de a se sacrifica, de a lupta și ajuta partea afectată de vicii pentru a se redresa și a depăși aceste momente dificile. Și Biserica vine în ajutorul familiei prin activitățile pastorale, educația și sprijinul acordat, mai ales familiilor în dificultate.

"Cu familia spre Nazaret" a fost tema din a treia zi a misiunilor.

În această ultimă zi, părintele Felician ne-a ajut să înțelegem cât de mult ne iubește Dumnezeu prin valoarea vieții pe care am primit-o în dar, prin darul căsătorie și al familiei în care ne-am născut. Însă viața de familie este și o responsabilitate. Familiei, Dumnezeu îi încredințează grija creației. Dacă nu totul funcționează în creație, înseamnă că nu totul funcționează în familie, înseamnă că familia mai are de lucrat. Dacă nu avem drumuri, mai spunea părintele, înseamnă că cei responsabili nu le fac nici între ei ca membri ai familiei. Dacă nu avem spitale, înseamnă că nici între ei nu au grijă ca membri ai familiei. Tot ceea ce suntem chemați să facem în afara casei, mai întâi trebuie să facem în familie. Familia este laboratorul reușitelor din afara ei.

La capătul celor trei zile de har putem spune pe drept că Dumnezeu ne-a binecuvântat cu multe haruri.

Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru aceste zile pline de har. Îi mulțumim părintelui predicator Felician pentru zelul apostolic transpus în cuvintele de învățătură. Mulțumim preoților care ne-au spovedit și împăcat cu Dumnezeu. Îi mulțumim și părintelui paroh Cristian Burcă pentru frumoasa inițiativă de a organiza aceste Sfinte Misiuni. Mulțumim tuturor celor care au s-au implicat prin rugăciune și muncă pentru reușita acestor zile binecuvântate.

Domnul, în marea sa milostivire și bunătate, să reverse neîncetat binecuvântarea sa cu pace, armonie și bucurie în viața familiilor noastre și să răsplătească sacrificiile și efortul tuturor!

Ioana Tereza Dancă

* * *

Verona - Programul liturgic de sărbători 2023

Vigilia la ora 19:30 în Biserica "San Pio X"

Ziua de Crăciun: Liturghie la ora 11:30 în Biserica "San Pio X"

A doua zi de Crăciun: Liturghie la ora 11:30 în Biserica "San Pio X"

31 decembrie, Ziua Familiei: Liturghie la ora 11:30 în Biserica "San Pio X"

Ocazie de spovezi: În această perioadă va fi disponibil un preot român la spovadă, atât înainte, cât și în timpul celebrărilor (Biserica "San Pio X").

Persoana de contact: pr. Cristian Burcă, parohul Comunității Catolice Române din Verona (tel. 0039/3292490406)


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat