Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Salut adresat delegațiilor care au donat ieslea și bradul de Crăciun în Piața "Sfântul Petru" (9 decembrie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Vă primesc cu bucurie în ziua în care sunt donate și inaugurate oficial bradul și ieslele care decorează Piața "Sfântul Petru" și această aulă.

Salut delegația din Rieti, în teritoriul căruia au fost realizate reprezentările Nașterii, și cea a primăriei din Macra, în provincia Cuneo, mai precis din Valle Maira, de unde provine bradul alb ales ca brad de Crăciun. Salut autoritățile civile și religioase, îndeosebi pe episcopii de Rieti și de Saluzzo și pe președintele regiunii Piemont, și pe voi toți, preoți și credincioși veniți aici.

Ieslea pregătită în Piața "Sfântul Petru" își propune să reevoce, după opt sute de ani, climatul de Crăciun din anul 1223 în Valle Reatina, unde Sfântul Francisc a rămas. În mintea sa era încă vie călătoria făcută în Țara Sfântă și grotele din Greccio îi aminteau trecerea din Betleem. Prin urmare, a cerut să reprezinte în acel mic târg scena Crăciunului: au venit mulți frați din diferite părți și au ajuns și bărbați și femei din cătunele zonei realizând o iesle vie. Astfel se năștea tradiția ieslei așa cum o înțelegem noi.

Așadar, anul acest, din Piața "Sfântul Petru" ne vom gândi la Greccio, care la rândul său ne trimite la Betleem. Și în timp ce îl contemplăm pe Isus, Dumnezeu făcut om, mic, sărac, lipsit de apărare, nu putem să nu ne gândim la drama pe care o trăiesc locuitorii din Țara Sfântă, manifestând acestor frați și surori ai noștri, în special copiilor și părinților lor, apropierea noastră și sprijinul nostru spiritual. Aceștia sunt cei care plătesc adevăratul cont al războiului.

În fața fiecărei iesle, chiar și a celor realizate în casele noastre, noi retrăim ceea ce s-a petrecut la Betleem în urmă cu peste două mii de ani; și asta ar trebui să retrezească în noi nostalgia tăcerii și a rugăciunii, în viața noastră zilnică adesea atât de frenetică. Tăcere, pentru a putea asculta ceea ce Isus ne spune de la acea "catedră" singulară care este ieslea. Rugăciune, pentru a exprima uimirea recunoscătoare, duioșia, eventual lacrimile pe care scena Nașterii le provoacă în noi. Și în toate acestea ne este model Maria: ea nu spune nimic, ci contemplă și adoră.

În piață, alături de iesle, este bradul, ale cărui lumini vor fi aprinse în această seară, la sfârșitul ceremoniei. Este îmbogățit cu stele alpine cultivate la șes, pentru a le proteja pe cele care cresc pe înălțimea muntelui. Și aceasta este o alegere care ne face să reflectăm, evidențiind importanța grijii față de casa noastră comună: micile gesturi sunt esențiale în convertirea ecologică, gesturi de respect și recunoștință pentru darurile lui Dumnezeu.

Iubiți frați și surori, vă mulțumesc vouă tuturor, precum și Direcției Infrastructurii și Servicii de la Guvernatorat, pentru angajarea creativă și generoasă cu care ați realizat această inițiativă. Vă binecuvântez din inimă pe voi, familiile voastre și pe concetățenii voștri. Și vă solicit, cu rugăminte, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat