Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 


Piața "Sfântul Petru" în ziua proclamării
dogmei Adormirii Maicii Domnului,
1 noiembrie 1950
© Vatican Media
Pius al XII-lea și devoțiunea către Fecioară, cum se naște o dogmă

Maria Milvia Morciano

Papa Pacelli a fost numit "Papa Maicii Domnului", datorită devoțiunii sale profunde față de Maica Domnului. El a fost primul care a adus un omagiu statuii Fecioarei Maria din Piazza di Spagna la 8 decembrie, sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, dar este cunoscut mai ales pentru proclamarea dogmei Adormirii, ale cărei etape pregătitoare au fost reconstituite de Matthias Daufratshofer prin intermediul Arhivelor Istorice ale Doctrinei Credinței.

"Piața Sfântul Petru, 1 noiembrie 1950: în Cetatea Eternă au ajuns 700.000 de pelerini. Este momentul culminant al Anului Sfânt convocat de Pius al XII-lea. De la catedră, papa anunță cu glas tare, în latină:

Declaramus et definimus divinitus revelatum dogma esse: Immaculatam Deiparam semper Virginem Mariam, expleto terrestris vitae cursu, fuisse corpore et anima ad caelestem gloriam assumptam

(Declarăm și definim că este dogmă revelată de Dumnezeu că: Neprihănita Născătoare de Dumnezeu pururea Fecioară Maria, după ce a terminat cursul vieții pământești, a fost ridicată cu sufletul și trupul la gloria cerească).

Mulțimea izbucnește în aplauze năvălitoare, în timp ce în toată Roma răsună clopotele. În aceeași zi, pontiful semnează constituția apostolică Munificentissimus Deus. Din acel moment, toți catolicii vor trebui să creadă în această dogmă infailibilă. O organizare magistrală: trebuia să fie tangibil că se întâmpla ceva cu adevărat divin și se întâmpla cu siguranță ceva istoric. Pentru prima dată, din 1870, un papă revendica infailibilitatea sa. Când Pius al XII-lea rostește formula de definiție, toți ochii trebuiau să fie îndreptați spre el, Pastor angelicus."

Studii și cercetări

Daufratshofer și-a pus aceste întrebări: Ce s-a întâmplat înainte de acest moment memorabil? Care au fost pasajele prin care s-a mișcat Papa Pacelli? Așadar, cum se naște o definiție infailibilă?

Studiosul, grație unei descoperiri întâmplătoare în moștenirea privată a teologului iezuit Franz Hürth la Gregoriana, deja a putut să reconstruiască culisele genezei constituției apostolice Munificentissimus Deus, mai ales prin ochii lui Hürth în rolul de consultant. Dar până la deschiderea arhivelor referitoare la Pius al XII-lea, în martie 2020, din voința Papei Francisc, posibilitatea de a face ulterioare cercetări era imposibilă. Așadar, putând acum să lărgească orizontul investigațiilor sale, cercetătorul german a găsit documente decisive în Arhiva fostei Congregații pentru Doctrina Credinței, unde există și o arhivă separată dedicată Sfintei Fecioare Maria: o cameră de 25 de metri liniari. În afară de asta, fundamentul reconstrucției sale s-a bazat pe opt dosare de documente. Alte documente utile au fost studiate în Arhiva Apostolică Vaticană, în fondurile Epistulae ad Principes și în cele ale Secretariatului de Stat.

Pius al XII-lea în "Piazza di Spagna" și în fața lui Salus Populi Romani

Devoțiunea deosebită a lui Pius al XII-lea față de Fecioară este cunoscută. În ziua în care celebrăm Neprihănita Zămislire, amintim că primul care a adus omagiu statuii Neprihănitei în "Piazza di Spagna", pentru a merge după aceea să se roage în fața icoanei Salus Populi Romani, în Bazilica "Santa Maria Maggiore", a fost tocmai Papa Pacelli. Era 8 decembrie 1953, an în care a fost inaugurat Anul Marian. Un obicei care, după aceea, începând de la Sfântul Ioan al XXIII-lea, a devenit tradiție.

Cu trei ani înainte fusese definită dogma Ridicării Fecioarei la cer cu trupul și sufletul, dar ideea dăinuie din urmă cu mulți ani, imediat după alegerea Papei Pacelli, în 1939, când a destăinuit această dorință a sa anturajului său, așa cum a revelat Daufratshofer în timpul conferinței sale. În toamnă s-a adresat Sfântului Oficiu, asesorului Alfredo Ottaviani, care ar fi trebuit să coordoneze întreaga lucrare și l-a numit pe consultantul Hürth să redacteze un vot asupra definitibilității, deși începând din 1869 ajunseseră deja la Roma milioane de petiții. Papa a voit să se convingă că era oportun să facă această declarație dogmatică. În 1942, a convocat un grup de cincisprezece teologi, cei mai importanți ai epocii, pentru a forma o primă Comisie specială după care au urmat altele. "Sala de mașini" a Magisteriului, cum o definește Daufratshofer, era demarată.

Problema cea mai mare era că în Sfânta Scriptură și în Tradiția din primele opt secole ale Bisericii nu se găseau mărturii textuale în această privință, în timp ce pentru a declara o dogmă acestea erau necesare, așa cum stabilise Conciliul din Trento (1545-1563). În fața acestor dificultăți, argumentul cel mai puternic găsit de papa era consultarea trimisă episcopilor cărora el le-a cerut o părere și pe care i-a invitat să se roage. De aici, la 1 mai 1946, a apărut enciclica Deiparae Virginis Mariae, adresată "venerabililor frați patriarhi, primați, arhiepiscopi, episcopi și celorlalți ordinarii locali care au pace și comuniune cu scaunul apostolic" pentru o "propunere de definire a dogmei ridicării la cer a Sfintei Fecioare Maria".

Sensus fidelium

Papa Pius al XII-lea a voit să meargă pe urmele lui Pius al IX-lea, mai ales cu privire la declararea dogmei Neprihănitei Zămisliri, dar a avut și o intuiție: să facă apel la ceea ce, după Conciliul al II-lea din Vatican, avea să se numească sensus fidelium.

Această sensibilitate a poporului lui Dumnezeu față de credință a fost izvorul declarație: de fapt, au fost 7 mii de cereri din partea credincioșilor, care au fost compilate și comentate și care au constituit baza unei lucrări care în acel timp era încă ținută secretă, până când aceste petiții și cereri au fost publicate, așa cum scrie însuși Papa Pacelli în enciclică: "... au ajuns la Sfântul Scaun numeroase instanțe - cele venite din 1849 până în 1940 au fost adunate în două volume, comentate în mod corespunzător și după aceea tipărite recent - din partea cardinalilor, patriarhilor, arhiepiscopilor, episcopilor, preoților, călugărilor și călugărițelor, asociațiilor, universităților și a nenumăraților privați: care imploră toți să fie definită și proclamată, ca dogmă de credință, ridicarea la cer cu trupul a Sfintei Fecioare Maria. Și desigur nimeni nu ignoră că acest lucru a fost cerut, cu voturi fervente, și de aproape două sute de părinți ai Conciliului din Vatican". Când în acea epocă s-a început să se lucreze, existau critici interne cu privire la posibilitatea sau imposibilitatea de a realiza declarația dogmatică, dacă era oportun și justificabil, dar, la sfârșit, a prevalat glasul majorității zdrobitoare: 98,2% dintre episcopi s-au declarat favorabili.

Un adaos din ultimul minut

Papa ținuse cont de Gen 3,15, dar obiectiv i s-a părut cam puțin, astfel a adăugat alte argumente pentru a suplini lipsa izvoarelor textuale, fie cu privire la mărturiile cele mai vechi ale Scripturilor, fie cele ale Tradiției Bisericii. Chiar în ziua dinaintea proclamării dogmei, Pius al XII-lea a adăugat la constituția apostolică Munificentissimus Deus două corecturi autografe, unde cita evangheliile apocrife și câteva texte ale Sfântului Toma de Aquino. Aceste adaosuri sunt păstrate în Arhiva Istorică a fostului Sfânt Oficiu.

Un sfânt Rozariu în ziua Neprihănitei Zămisliri

Matthias Daufratshofer, după ce a reconstruit cu atenție fazele care au dus la promulgarea dogmei, pe baza cercetărilor sale, conclude intervenția sa cu o adnotare interesantă: "La 8 decembrie 1950, în ziua sărbătorii Neprihănitei Zămisliri, toți membrii Comisiei Speciale au fost invitați să recite Rozariul cu Pius al XII-lea în capela privată. La sfârșitul rugăciunii, papa le-a împărțit tuturor binecuvântarea apostolică și le-a înmânat o medalie creată înadins ca amintire a definiției. Cu această rugăciune s-a încheiat oficial procesul decenal de pregătire a dogmei, fără niciun ceremonial pontifical solemn".

(După Vatican News, 8 decembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat